ΔΕΝ ισχύει πως το τυρί είναι το ίδιο εθιστικό με τα ναρκωτικά

You are currently viewing ΔΕΝ ισχύει πως το τυρί είναι το ίδιο εθιστικό με τα ναρκωτικά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε πολλές μεγάλες ελληνικές ιστοσελίδες, έπειτα από έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το τυρί είναι εξίσου εθιστικό με τα ναρκωτικά, επειδή περιέχει καζεΐνη.

Στο protothema.gr, sport-fm.gr, pronews.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Η μελέτη και ο ισχυρισμός που την συνοδεύει δεν είναι καινούργια όπως μπορούμε να δούμε σε παλαιότερα άρθρα που είχαν κυκλοφορήσει πριν 2 χρόνια. Αυτό που είναι αξιοπερίεργο είναι πως ο ισχυρισμός είχε κυκλοφορήσει και σε μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του εξωτερικού, όπως ο Telegraph και η LA Times.

Στο Science News όμως, διαβάζουμε πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι ιστορίες αναφέρονται σε μια μελέτη που εξετάζει τις εθιστικές ιδιότητες διαφόρων τροφίμων. Η πίτσα ήταν στην κορυφή. Ο λόγος; Μήπως οι εθιστικές ιδιότητες του τυριού, για τις οποίες τα άρθρα ισχυρίζονται ότι περιέχει  χημικές ουσίες που μοιάζουν με οπιούχα και ονομάζονται καζομορφίνες; Μάλλον όχι.

Η μελέτη που επικαλούνται τα άρθρα, δημοσιεύθηκε το 2015 στο PLOS ONE και διερεύνησε ποιες τροφές σχετίζονται περισσότερο με εθιστικές συμπεριφορές. Η πίτσα βγήκε στην κορυφή σε ένα πείραμα. Αλλά οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα λένε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα που εμπλέκονται. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα που θέλουμε περισσότερο είναι αυτά που επεξεργάζονται για να έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρων και λίπους και αυτά τα συστατικά μας κάνουν να τα λαχταρούμε περισσότερο.

Είχα τρομοκρατηθεί από τις ανακρίβειες και τις υπεραπλουστεύσεις … και τις δηλώσεις για το πώς είναι μια δικαιολογία για την υπερφαγία“, λέει ο Ashley Gearhardt από το Πανεπιστήμιο του Michigan, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. “Το να σου αρέσει κάτι, δεν είναι το ίδιο με τον εθισμό. Μας αρέσουν πολλά πράγματα. Μου αρέσει η μουσική hip-hop και η ηλιοφάνεια και ο σκύλος μου, αλλά δεν είμαι εθισμένος σε αυτά. Τρώω τυρί κάθε μέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι εθισμένος ή έχει εθιστικές δυνατότητες.

Για ακόμη μια φορά παρατηρούμε το φαινόμενο της σοβαρής παρερμηνείας μιας έρευνας, ακόμη και από “σοβαρά” ΜΜΕ. Πρόσφατα, είχαμε δημοσιεύσει άρθρο σχετικά με μια σπουδαία μελέτη στην οποία είχε λάβει μέρος ένας Έλληνας επιστήμονας και πως αυτή διαστρεβλώθηκε στη πορεία.

Επομένως 2 είναι τα συμπεράσματα: αφενός το τυρί δεν είναι εθιστικό σαν τα ναρκωτικά και αφετέρου, είναι σχετικά συχνό το φαινόμενο ακόμη και ΜΜΕ με κύρος να μεταδίδουν τραγικά εσφαλμένες ειδήσεις.