Από 6,4 έως 6,9 ρίχτερ οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του σεισμού στη Κω

Δύο νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες εκ των οποίων 4-5 σοβαρά και τεράστιες ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμός του μεγάλου σεισμού των 6,4 ρίχτερ -σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο- που χτύπησε την Κω στις 1:31 τα ξημερώματα με επίκεντρο μεταξύ της Κω και της Αλικαρνασσού. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, και είχε εστιακό βάθος γύρω στα 10 χλμ. Στις ανακοινώσεις των διαφόρων ερευνητικών φορέων δίνονται διαφορετικοί τύποι μεγεθών, π.χ. Mw (μέγεθος σεισμικής ροπής), ML (τοπικό μέγεθος). Αυτά τα μεγέθη είναι φυσιολογικό να διαφέρουν λίγο μεταξύ τους γιατί υπολογίζονται συνεκτιμώντας διαφορετικές παραμέτρους του σεισμού ή/και του σεισμογόνου ρήγματος.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο υπολόγισε το μέγεθος στα 6,4 ρίχτερ

Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, κάνει λόγο για μέγεθος σεισμού 6,7 ρίχτερ.

Το European-Mediterranean Seismological Centre – Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο(EMSC) και το earthquaketrack.com, μιλούν επίσης για 6,7 ρίχτερ.

Ο Σεισμολογικός Σταθμός του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για 6,9 ρίχτερ.

Οι περισσότεροι οργανισμοί δίνουν σεισμό έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σε σχέση με τα 6,4 του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Αν και πιθανότατα αυτά τα νούμερα θα συμπέσουν, η διαφορά των 0,3 βαθμών σημαίνει πως το 6,7 μεταφράζεται σε σχεδόν 2 φορές μεγαλύτερο σεισμό σε σχέση με το 6,3 και 2,8 φορές ισχυρότερος. Στη περίπτωση των 6,3 βαθμών, έχουμε έκλυση ενέργειας που ισούται με 4 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα (15 κιλοτόνοι ΤΝΤ), ενώ στους 6,7 βαθμούς, η ενέργεια ισούται με 11,3 ατομικές βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμα. Είναι προφανές πως η διαφορά των 0,3 βαθμών, έχει τεράστια σημασία στη τελική ισχύ του σεισμού.

Ιστορικό σεισμών στη Κω

Στο aegeanews.gr, διαβάζουμε άρθρο του Γεωλόγου –Ωκεανογράφου, Ξενοφώντα Φανουρίου.

Περί το 411 π.Χ., η Κως είχε γκρεμιστεί συθέμελα από έναν άλλο ισχυρό σεισμό, τον μεγαλύτερο απ’ όσους θυμόμαστε ¬ όπως γράφει ο Θουκυδίδης ¬ και οι κάτοικοί της Κω είχαν καταφύγει στα βουνά.

Ο Λακεδαιμόνιος Αστύοχος που περνούσε από την περιοχή με μερικά πλοία, βρήκε την ευκαιρία και λεηλάτησε πλήρως το νησί και την τότε πρωτεύουσα του την Αστυπάλαια που βρισκόταν στην Κέφαλο. Όμως, ο Αθηναϊκός στόλος με αρχηγό τον Αλκιβιάδη, ανακαταλαμβάνει την Kω και μεταφέρει τη νέα πρωτεύουσα του νησιού, στη σημερινή της θέση.

Το 27 π.Χ. και το 142 µ.Χ. νέοι καταστροφικοί σειστοί καταφέρουν ισχυρά πλήγματα στο νησί με αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Το 469 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Λέοντος του πρώτου, νέος μεγάλος σεισμός σηματοδοτεί το τέλος της αρχαίας πόλης και την αρχή της παλαιοχριστιανικής περιόδου. Οι ειδωλολατρικοί ναοί μετατρέπονται σε χριστιανικές εκκλησίες, ενώ ταυτόχρονα ανεγείρονται πολυάριθμες βασιλικές.

Το 556 μ.Χ. σεισμός, μεγέθους 7 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Αγίου Φωκά κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την Κω. Τότε ισοπεδώθηκε το Ασκληπιείο που είχε οικοδομηθεί το 400 π.Χ. αλλά είχαμε επιπλέον και την καταστροφική δράση ενός τσουνάμι,που προκάλεσε εκείνο το σεισμικό γεγονός.

Ο επόμενος ισχυρός σεισμός έγινε 18 Αυγούστου του 1493. Ήταν καταστρεπτικός για την Κω, περίπου 5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και καταστράφηκε ολόκληρο το χωριό της Αρχαίας Αντιµάχειας και μεγάλο τμήμα του χωριού των Ιωαννιτών ιπποτών. Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που προκάλεσε ζημιές, ακόμα και στην Αίγυπτο.

Στις 8 Φεβρουαρίου 1926, τοπικός σεισμός με επίκεντρο την Αντιμάχεια άφησε 2 νεκρούς και 200 τραυματίες, αλλά και στις 26 Ιουνίου 1926 σεισμός με επίκεντρο την Ρόδο μεγέθους 8 ρίχτερ, επηρέασε όλα τα νησιά και την Κω.

Στις 23 Απριλίου 1933, έγινε ένας μεγάλος και καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 6,6 ρίχτερ. Το χτύπημα του Εγκέλαδου ισοπέδωσε την πόλη της Κω, επιφέροντας σε αυτή φοβερές ζημιές και αλλάζοντας την εικόνα της για πάντα. Τα θύματα ήταν πολλά, 178 οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες.

Περισσότερα εδώ.

Καλώς ή κακώς, η χώρα μας είναι συνηθισμένη σε σεισμούς αυτών των μεγεθών. Το καλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι η ψυχραιμία, η αποφυγή πανικού και διασποράς φημών. Χρήσιμες πληροφορίες σε περίπτωση σεισμού, θα βρείτε εδώ.

Oι κάτοικοι της Κω θα πρέπει να δίνουν σημασία μόνο στις ανακοινώσεις των σεισμολόγων και όχι στις διάφορες φήμες που πιθανότατα να κυκλοφορήσουν.

Δείτε LIVE τη μετασεισμική ακολουθία από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

2 thoughts on “Από 6,4 έως 6,9 ρίχτερ οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του σεισμού στη Κω

  1. Μερικές παρατηρήσεις :
    1. Εάν προσέξετε στις ανακοινώσεις των διαφόρων ερευνητικών φορέων δίνονται διαφορετικοί τύποι μεγεθών, π.χ. Mw (μέγεθος σεισμικής ροπής), ML (τοπικό μέγεθος). Αυτά τα μεγέθη είναι φυσιολογικό να διαφέρουν μεταξύ τους γιατί υπολογίζονται συνεκτιμώντας διαφορετικές παραμέτρους του σεισμού ή/και του σεισμογόνου ρήγματος. Δεν θα πρέπει να συγκρίνονται μεταξύ τους, γιατί πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.
    2. Επειδή το μέγεθος ενός σεισμού δεν μπορεί να μετρηθεί απευθείας, όπως π.χ. μπορεί να μετρηθεί η θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο, χρησιμοποιούνται μοντέλα ταχυτήτων των σεισμικών κυμάτων. Επειδή αυτά τα μοντέλα λαμβάνουν υπόψη τους τις φυσικές ιδιότητες του φλοιού στη συγκεκριμένη περιοχή του σεισμού, και επειδή το κάθε ερευνητικό κέντρο χρησιμοποιεί διαφορετικό μοντέλο, τα μεγέθη που δίνουν είναι συχνά διαφορετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος κάνει λάθος, απλώς χρησιμοποιεί την καλύτερη κατά τη γνώμη του επίλυση των εξισώσεων του μοντέλου.
    3. Δεν υπάρχει Γεωδυναμική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η σωστή ονομασία είναι Σεισμολογικός Σταθμός του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ
    Συγχαρητήρια για την εν γένει προσπάθειά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *