Κάτι «περίεργο» συμβαίνει σε ένα γειτονικό μας άστρο

Το κοντινό αστέρι Ross 128 συμπεριφέρεται κάπως «περίεργα» και έχει βάλει τους ερευνητές στο Παρατηρητήριο του Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο στη διαδικασία αναζήτησης της απάντησης. Και όχι, πιθανότατα δεν μιλάμε για εξωγήινους.

Μια παρατήρηση της 12ης Μαΐου προς την κατεύθυνση του αστέρα, που απέχει 11 έτη φωτός, αποκάλυψε μια σειρά από ραδιοσήματα με υψηλότερη συχνότητα από αυτήν που παρατηρείται συνήθως στα ραδιοσήματα από ανάλογα άστρα.

Η ομάδα του Arecibo δεν είδε την παράξενη ραδιοφωνική υπογραφή μέχρι δύο εβδομάδες αργότερα, καθιστώντας δύσκολη την άμεση παρακολούθηση. «Είδα τα δεδομένα την επόμενη μέρα, αλλά ήταν δύο εβδομάδες αργότερα που παρατήρησα τα σήματα ενώ επεξεργάζομουν περαιτέρω τα δεδομένα», λέει ο Abel Mendez, διευθυντής του εργαστηρίου Planetary Habitability στο Arecibo.

Οι ερευνητές του Arecibo κυνηγούν πλανήτες γύρω από τα κοντινά αστέρια, συμπεριλαμβανομένων των Ross 128, του Αστέρα του Barnard και του Wolf 359. Ο Ross 128 εκπέμπει κανονικά εκλάμψεις και πιθανότατα αυτές είναι η προέλευση του σήματος. Υπάρχει ένα μικρή διαφορά: αυτές οι εκλάμψεις δεν είναι ίδιες με ανάλογες που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Η συμπεριφορά είναι παρόμοια με ηλιακές εκλάμψεις Τύπου ΙΙ, οι οποίες ποικίλουν σε χρόνο διακύμανση και επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, αυτές οι εκλάμψεις είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που κατέγραψε το Arecibo.

«Δεδομένου ότι οι συχνότητες είναι τόσο υψηλές, υπολογίζω ότι είναι μια νέα κατηγορία αστρικών εκλάμψεων για να ταιρίαζει με τις παρατηρήσεις», λέει ο Mendez. «Από όσα γνωρίζουμε, αυτά είναι τα  πρώτα τέτοια σήματα που παρατηρούνται σε οποιοδήποτε αστέρι.»

Υπάρχουν μερικές άλλες υποθέσεις για το τι θα μπορούσε να συμβαίνει και βασίζονται στο υπόθεση ότι το σήμα  δεν προέρχεται από το Ross 128 . Ένα σενάριο είναι να πρόκειται για άλλη πηγή στο οπτικό πεδίο (ίσως ένα αστέρι υποβάθρου) που έκανε αυτή την εκπομπή. Το άλλο σενάριο είναι να πρόκειται για σήμα από κάποιον δορυφόρο σε υψηλή τροχιά.

«Πρέπει να απορρίψουμε όλες τις άλλες πιθανότητες πριν περάσουμε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για εξωγήινους, αλλά προς το παρόν δεν ξέρουμε», λέει ο Mendez.

Αλλά ακόμα κι αν δεν είναι εξωγήινοι, πιθανότατα ανακαλύψαμε ένα νέο είδος δραστηριότητας που δεν παρατηρηθεί ποτέ ξανά σε ένα κόκκινο νάνο όπως ο Ross 128. Η ομάδα του Arecibo θα «συντονιστεί» με το αστέρι αυτή την Κυριακή με την ελπίδα να βρει περισσότερες ενδείξεις ως προς την προέλευση του σήματος.

Πηγή Popular Mechanics

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *