Εκτόξευσε η Β. Κορέα διηπειρωτικό πύραυλο;

Η τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα, προκάλεσε ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, με πολλούς να κάνουν λόγο για επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βλήματος, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Ο νέος πύραυλος, μπορεί να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και να φέρει τον όλεθρο. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Σε πολλά ελληνικά ηλεκτρονικά μέσα, διαβάσαμε πως η Β. Κορέα, εκτόξευσε με επιτυχία διηπειρωτικό πύραυλο. Το είδαμε στο in.gr, protothema.gr, kathimerini.grcnn.greleftherostypos.gr και πολλά άλλα.

Η συνέχεια εδώ.

Ποια είναι η αλήθεια για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα;

Η κρατική τηλεόραση της Β. Κορέας (KCTV), ανέφερε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε το πρωί της Τρίτης (4/7) και προσγειώθηκε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, θα μπορούσε να χτυπήσει στόχους οπουδήποτε στον κόσμο.

Σύμφωνα με το KCTV, ο πύραυλος τύπου Hwasong 14, έφτασε σε ύψος 2.802 και διένυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων, έχοντας τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Το BBC όμως, που επικαλείται αμερικανικές και ρωσικές πηγές, κάνει λόγο για υψόμετρο 535 και απόσταση 510 χιλιομέτρων. Ειδικοί υπολογίζουν πως το πραγματικό μέγιστο βεληνεκές του βλήματος, δεν ξεπερνά τα 6.700 χιλιόμετρα. Αυτές οι δυνατότητες ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθούν, βάζουν την αμερικανική πολιτεία της Αλάσκα, στο στόχαστρο της Πιονγιάνγκ.

Την ίδια στιγμή, η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση Ειρηνικού, ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μεσαίας ακτίνας (IRBM) και όχι διηπειρωτικός (ICBM), που δεν αποτελεί απειλή για τη Βόρεια Αμερική. Την ίδια εκτίμηση έκανε και η NORAD σύμφωνα με το ABC.

Ενώ η Πιονγιάνγκ φαίνεται να έχει σημειώσει πρόοδο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει με ακρίβεια έναν στόχο με ένα ICBM ή να κατασκευάσει πυρηνική κεφαλή που μπορεί να χωρέσει σε έναν τέτοιο πύραυλο.

Στις 16 Μαϊου, η Β. Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM), τύπου Hwasong-12. Το βλήμα διένυσε απόσταση 787 χιλιομέτρων, διαγράφοντας τροχιά μεγάλου ύψους (2.111 χλμ), πριν πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Σκοπός τις τότε δοκιμής ήταν η βελτίωση των δυνατοτήτων του βλήματος και ειδικά η βελτιστοποίηση του μηχανισμού επανεισόδου της (θεωρητικής) πυρηνικής κεφαλής που θα φέρει.

Η Β. Κορέα έχει προχωρήσει σε μικρό αριθμό δοκιμών πυρηνικών όπλων, ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στη «σμίκρυνση» αυτών των κεφαλών, για να τοποθετηθούν στα εν λόγω βλήματα. Μέχρι σήμερα, καμία πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει αυτή την εξέλιξη, αν και θεωρείται θέμα χρόνου μέχρι να επιτευχθεί

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, αν και η Β. Κορέα διαθέτει ένα μικρό αριθμό κεφαλών, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αναπτύξει τις αντίστοιχες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν τη χρήση τους. Η χώρα δεν διαθέτει διηπειρωτική πλατφόρμα εκτόξευσης, ενώ η πολύπλοκη τεχνολογία κατασκευής οχήματος επανεισόδου των κεφαλών στην ατμόσφαιρα έπειτα από την εκτόξευση βλήματος, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη. Το κυριότερο, η Β. Κορέα δε φαίνεται να έχει καταφέρει να «σμικρύνει» της πυρηνικές κεφαλές της στο μέγεθος που θα επέτρεπε την χρήση τους σε πυραύλους μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως το βορειοκορεατικό καθεστώς, εργάζεται πυρετωδώς για να ξεπεράσει αυτούς τους τεχνολογικούς σκοπέλους. Περισσότερα για τις πυραυλικές φιλοδοξίες και ικανότητες της Β. Κορέας, εδώ.

One thought on “Εκτόξευσε η Β. Κορέα διηπειρωτικό πύραυλο;

  1. ετούτος δω έχει 8 ή 9 ανοικονόμητα πυρηνικά και δεν έχει φορέα, τι κουμπί να πατήσει;
    συνειδητοποιώ ότι η Mme Brigitte Macron έχει πιο πολλά κουμπιά από δαύτα !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *