Οι Ρώσοι φέρνουν στην Ελλάδα το υπερόπλο;

Μια είδηση που «έπαιξε» στη τηλεόραση και το διαδίκτυο, υποστηρίζει πως οι Ρώσοι, θα φέρουν στην Ελλάδα κάποιο υπερόπλο.

 

Στην εκπομπή του Κυριάκου Βελόπουλου, είδαμε το παρακάτω απόσπασμα:

Τη είδηση την είδαμε επίσης στο mediazone.gr και στο el.gr.

Τι ισχύει για το υπερόπλο;

Το Kometa 120M, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ιπτάμενο δελφίνι μεταφοράς επιβατών. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δίνει η ίδια εταιρία, μπορεί να μεταφέρει 120 επιβάτες. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας των ναυπηγείων της Vympel, με την JSC Central Design Bureau, που έχει πολλά χρόνια εμπειρίας στη κατασκευή ανάλογων σκαφών. Η Vympel, κατασκευάζει μεταξύ άλλων, μικρά στρατιωτικά σκάφη όπως περιπολικά και πυραυλάκατους και μια ευρεία γκάμα πολιτικών σκαφών, από διασωστικά έως ιπτάμενα δελφίνια.

Επιστρέφοντας στο «υπερόπλο» που κάποιοι εγχώριοι κύκλοι υποστηρίζουν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, αν και πιθανότατα αξιόλογο ως τουριστικό σκάφος, προφανώς δεν ενδείκνυται για στρατιωτική χρήση ως «αποβατικό» ή περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, διότι ουδέποτε σχεδιάστηκε ως κάτι τέτοιο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με την εταιρία κατασκευής, δεν μπορεί να επιχειρήσει τη νύχτα. Έχει επίσης περιορισμένη ακτίνα δράσης 320 χιλιομέτρων, κάτι που δεν του επιτρέπει να περιπολεί ως τη Κύπρο, όπως ισχυρίζεται ο κ. Βελόπουλος στο βίντεο. Ενδεικτικά, η απόσταση μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, είναι περίπου 700 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, δε μπορεί να ταξιδέψει με κυματισμό μεγαλύτερο των 2,5 μέτρων, κάτι που μεταφράζεται σε ανέμους ταχύτητας έως 5 μποφόρ. Μέγιστη εξωτερική θερμοκρασία στην οποία το σκάφος μπορεί να λειτουργήσει, είναι 30 C. Αυτές οι δυνατότητες, προφανώς δεν ενδείκνυνται για την Ελλάδα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που στο Αιγαίο, οι άνεμοι μπορούν να ξεπεράσουν τα 9 μποφόρ.

Το σημαντικότερο όλων, είναι πως το σκάφος δεν έχει καμία στρατιωτική προδιαγραφή. Δεν είναι σχεδιασμένο να φέρει οπλισμό και ηλεκτρονικά μέσα πολεμικού τύπου και με μέγιστη ταχύτητα μόλις 35 κόμβων, δε μπορεί να θεωρηθεί γρήγορο για ιπτάμενο δελφίνι. Τέλος, έχει σχεδιαστεί για ποτάμια και παράκτια χρήση και όχι για χρήση στο Αιγαίο, πόσο μάλλον στην ανατολική Μεσόγειο.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως το ρωσικό «υπερόπλο» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ιπτάμενο δελφίνι μεταφοράς επιβατών και φυσικά δεν προορίζεται για στρατιωτική χρήση.

One thought on “Οι Ρώσοι φέρνουν στην Ελλάδα το υπερόπλο;

  1. κάποιο σχόλιο για τα (ακριβά) συμπληρώματα διατροφής με ισχυρισμούς υγείας για κάθε πάθηση που «διαθέτει» με στόχο κυρίως ηλικιωμένους με σύνταξη 300€ από την ιστοσελίδα του και τις εκπομπές του στην tv ;
    (Boswellia, αλόη, κουρκουμίνη, πράσινο τσάι, εκχύλισμα φύλλων ελιάς κλπ)
    επικαλείται μάλιστα μελέτες του «Πανεπιστημίου Αθηνών» – ποιου ακριβώς θα σας γελάσω !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *