Πως λειτουργούν τα ενεργά αντίμετρα σε ένα άρμα μάχης;

Η προστασία των αρμάτων μάχης από εισερχόμενα βλήματα, βασίζεται κατά κανόνα στην ενσωμάτωση βαριάς θωράκισης, συνήθως από χάλυβα και σύνθετα υλικά. Τα τελευταία χρόνια όμως, αναπτύσσονται τεχνολογίες ενεργών αντιμέτρων που έχουν ως αποστολή τη καταστροφή των εχθρικών βλημάτων, πριν προλάβουν να πλήξουν το στόχο τους (ενεργή προστατευτική θωράκιση – Active Protection Armour).

Τα ενεργά συστήματα αντιμέτρων, δεν θα πρέπει να συγχέονται με την εκρηκτική ενεργό θωράκιση (ERA, Explosive Reactive Armour), που είναι πλάκες εκρηκτικών που έχουν σκοπό να ανατινάξουν το εχθρικό βλήμα, όταν αυτό έρθει σε επαφή με το άρμα μάχης.

Στη περίπτωση της ενεργής προστατευτικής θωράκισης, το άρμα εξοπλίζεται με ένα χιλιοστομετρικό ραντάρ, που είναι σε θέση να εντοπίσει εισερχόμενο βλήμα σε χρόνους κάτω του 0,1 δευτερολέπτων. Κατόπιν, μια εκρηκτική ρουκέτα εκτοξεύεται προς τη κατεύθυνση της απειλής, εξουδετερώνοντας την, πριν πλήξει το άρμα. Στο παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο, θα δείτε σε αργή κίνηση, τη δοκιμή του συστήματος Arena, εναντίον βλήματος RPG-7:

Τέτοια συστήματα, είναι το ρωσικό Arena και το ισραηλινό Trophy. Ειδικά για το δεύτερο, έχουν αναφερθεί από ισραηλινές πηγές, περιπτώσεις αναχαίτισης εξελιγμένων αντιαρματικών πυραύλων, όπως τα ρωσικά KORNET-E και Konkurs.

Με πληροφορίες από Popular Mechanics.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *