Για ποιο λόγο οι προϊστορικοί άνθρωποι «εφήρμοσαν» την μονογαμία;

Μόλις το 3% των ειδών του ζωικού βασιλείου ασκεί τη πρακτική της μονογαμίας. Για χρόνια, οι επιστήμονες αναρωτιόνταν για ποιο λόγο οι άνθρωποι ενέταξαν στην εξέλιξή τους τη μονογαμία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, του πανεπιστημίου Waterloo του Καναδά, υποστηρίζει πως βρήκε την απάντηση.

Σύμφωνα με προσομοιώσεις που έγιναν σε υπολογιστές, όταν οι πρόγονοί μας εγκατέλειψαν τη ζωή του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη και ίδρυσαν αγροτικές κοινωνίες, (23.000 – 14.000 χρόνια πριν) κατάλαβαν πως η πολυγαμία ενείχε το κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Μια από τις πιο κοινές ασθένειες ήταν ο έρπης που μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και στειρότητα στις γυναίκες.

Η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ήταν η υιοθέτηση της μονογαμίας που θα εξασφάλιζε τη δημιουργία απογόνων. Και ενώ στις μικρές κοινωνίες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών όπου οι ενεργοί σεξουαλικά ενήλικες δε ξεπερνούσαν τα 20 με 30 άτομα, η περίπτωση ύπαρξης ΣΜΝ ήταν μάλλον σπάνια, σε μεγαλύτερες αγροτικές κοινωνίες των 300 και πλέον ενεργών ανδρών, η πιθανότητα κάποιος από αυτούς να νοσεί, ήταν εξαιρετικά μεγαλύτερη.

Επομένως, σύμφωνα με τη μελέτη, ασθένειες όπως η σύφιλη, τα χλαμύδια και ο έρπης, ίσως να είναι ο λόγος που ο γάμος έγινε συνήθης πρακτική μεταξύ των ανθρώπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *