Ανακαλούνται οι καραμέλες Lysopaine;

You are currently viewing Ανακαλούνται οι καραμέλες Lysopaine;

Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν άρθρα που ισχυρίζονται πως ο ΕΟΦ, προχώρησε σε ανάκληση των φαρμακευτικών καραμελών Lysopaine.

Στο newsbeast.gr & makeleio.gr, διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Η ανάκληση του προϊόντος είναι εν μέρη αληθινή, ωστόσο, αφορά μια και μοναδική παρτίδα (152040) και όχι όλες τις καραμέλες της συγκεκριμένης εταιρίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ, αναφέρει:

ΕΟΦ_lysopaine

Ο λόγος ανάκλησης της συγκεκριμένης παρτίδας, είναι επειδή περιέχει παπαϊνη, σε συγκεντρώσεις που βρέθηκαν εκτός προδιαγραφών. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία Boehringer Ingelheim, γνωστοποίησε στον ΕΟΦ πως η παπαϊνη της συγκεκριμένης παρτίδας, χάνει τη δραστικότητά της μετά από μικρότερο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία λήξης. Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής μπορεί να το επιστρέψει στο φαρμακείο και να πάρει άλλη παρτίδα. τις σχετικές προδιαγραφές.

Η παπαϊνη (papain) είναι μία πρωτεάση κυστεΐνης φυτικής προέλευσης, που δρα ως πρωτεολυτικό ένζυμο με δυνητικά επουλωτική δράση. Λαμβάνεται από τους καρπούς του δέντρου της παπάγιας και χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις πόνου, πεπτικά προβλήματα καθώς και για ανακούφιση φλεγμονών του φάρυγγα.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η ανάκληση δεν είναι καθολική, αλλά αφορά μια μόνο παρτίδα του προϊόντος Lysopaine. Κάποια από τα σχετικά άρθρα που κυκλοφόρησαν και μετέφεραν την είδηση, κινδυνολογούν εσκεμμένα για κλικοθηρικούς λόγους.