Φάρσα η κλιματική αλλαγή για τον Ντόναλντ Τραμπ;

Η είδηση των τελευταίων ημερών που κάνει τον γύρο των ΜΜΕ, κάνει λόγο για επικείμενη απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για τη κλιματική αλλαγή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να έχει την άποψη πως είναι ένα hoax που δημιουργήθηκε από τους Κινέζους για να κάνουν τις αμερικανικές εταιρίες μη ανταγωνιστικές.

Σύμφωνα με πολλά ξένα και ελληνικά δημοσιεύματα, ο Ντ. Τραμπ, ετοιμάζεται να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

 

Ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία συνήφθη το 2015 μεταξύ 194 χωρών, καθώς θεωρεί ότι η πλήρης συμμόρφωση της χώρας του με τους όρους της συμφωνίας θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και έχει εξηγήσει πως αυτό θα σήμαινε πως θα «έκλειναν εργοστάσια σε όλη τη χώρα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε κατ’ ιδίαν σε πολλούς συνεργάτες του που ασχολούνται με το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) Σκοτ Προύιτ, ότι σχεδιάζει να αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία, έγραψε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, ο οποίος επικαλέστηκε τρεις ενημερωμένες πηγές. (Πηγή: ert.gr)

Σύμφωνα με tweet του Αμερικανού Προέδρου, η απόφασή του για τη Συμφωνία του Παρισιού, θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ώρες.

Ο Τραμπ και η κλιματική αλλαγή

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, έχει στο παρελθόν αναφέρει πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα hoax που δημιουργήθηκε από τους Κινέζους για να κάνουν τις αμερικανικές εταιρίες μη ανταγωνιστικές. Σύμφωνα με το Reuters, o Τραμπ, είχε ζητήσει από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να κατεβάσει από τον ιστότοπό της τη σελίδα που αφορά την κλιματική αλλαγή.

Αυτή η κίνηση έχει ενισχύσει τους φόβους αυτών που υποστηρίζουν πως ο Τραμπ ενδέχεται να παραβλέψει τις επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Τραμπ είχε από παλαιότερα δεσμευτεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μία εξαγγελία που έχει δεχτεί κριτική τόσο από την Κίνα, όσο και από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Με τη συμφωνία αυτή τα κράτη σκοπεύουν να θέσουν τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων και να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά το δεύτερο μισό του αιώνα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται κατά μέσο όρο περίπου 0,87 ° C κάθε δεκαετία. Ο πίνακας της NASA αναπαριστά τις αλλαγές θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 1951-1980. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία 136 ετών, οι 10 πιο θερμές χρονιές έλαβαν χώρα μετά το 2000 (με εξαίρεση το 1998). Το 2015, ήταν η θερμότερη χρονιά της περιόδου 1884-2015.

Πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που ο Τραμπ έχει καταφερθεί ενάντια στη κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς της ως φάρσα.

Σε κάθε περίπτωση, το «φλερτ» του Προέδρου Τραμπ με θεωρίες συνωμοσίας, φαίνεται να προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα.

2 thoughts on “Φάρσα η κλιματική αλλαγή για τον Ντόναλντ Τραμπ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *