Ιστοσελίδα κατασκευής ψευδών ειδήσεων προκαλεί σύγχυση και πανικό

Οι ιστοσελίδες κατασκευής ψεύτικων ειδήσεων – φαρσών, δεν είναι κάτι σπάνιο στο εξωτερικό, ωστόσο η πρόσφατη εμφάνιση μιας τέτοιας πλατφόρμας στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει αδικαιολόγητη σύγχυση και πανικό, ειδικά μεταξύ των χρηστών του facebook.

Ο λόγος για τη σελίδα channel28news.com, η οποία είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει στον οποιονδήποτε χρήστη του διαδικτύου να αναρτήσει μια ψεύτικη είδηση (τίτλο, εικόνες, κείμενο), που φαίνεται αληθοφανής. Μετά από σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και ειδικά την ανακοίνωση της Κυπριακής Αστυνομίας, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έγινε ευρύτερα γνωστή, με αποτέλεσμα πολλά πλαστά άρθρα να διακινούνται και να διαμοιράζονται «μανιωδώς» μέσω κοινωνικών δικτύων.

Ακολουθούν δύο παραδείγματα που κυκλοφόρησαν στο ελληνικό διαδίκτυο:

Όπως αναφέραμε στην αρχή, ιστοσελίδες που επιτρέπουν στον οποιοδήποτε να κατασκευάσει μια είδηση, είναι κάτι συνηθισμένο στο εξωτερικό, αλλά γενικότερα άγνωστο στο ευρύ ελληνικό κοινό, με αποτέλεσμα χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, όχι μόνο να πιστεύουν αυτές τις ειδήσεις, αλλά να τις αναπαράγουν και κοινοποιούν συστηματικά στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό επέτρεψε σε πολλούς να δημιουργήσουν ιστορίες, πολλές φορές κακόγουστες και τρομολαγνικές, προκαλώντας ανησυχία σε αναγνώστες. Επειδή σε κάποιες από αυτές τις αναρτήσεις αναφέρονται ανύπαρκτες εξαφανίσεις παιδιών, το γεγονός πως τα στοιχεία και οι εικόνες τους διακινούνται μέσω διαδικτύου (τα οποία μπορεί να είναι αληθινά), ενδέχεται να προκαλέσει αδικαιολόγητη ανησυχία στους οικείους τους.

Μάθαμε για την ύπαρξη αυτής της ιστοσελίδας από τη πρώτη στιγμή που σχετικά δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους στο ελληνικό διαδίκτυο, αλλά προκειμένου να «διαιωνίσουμε» το φαινόμενο, δεν γράψαμε σχετικά. Μετά από την ανακοίνωση της Κυπριακής Αστυνομίας και τα δεκάδες άρθρα που κυκλοφόρησαν, οι αναρτήσεις ψεύτικων ειδήσεων από το channel28news.com, πολλαπλασιάστηκαν σε βαθμό που σήμερα κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πάντως, διευκρινίζει (στα αγγλικά), πως ο σκοπός της είναι η δημιουργία ψεύτικων ιστοριών με σκοπό τον αστεϊσμό.

Σε κάθε περίπτωση, δημοσιεύματα από το channel28news.com, δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *