Εαν δείτε αυτά τα σημάδια στα νύχια σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας;

You are currently viewing Εαν δείτε αυτά τα σημάδια στα νύχια σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας;

Εδώ και αρκετά χρόνια, κυκλοφορούν και ανακυκλώνονται άρθρα που υποστηρίζουν πως εάν δούμε άσπρα σημάδια στα νύχια μας, θα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε γιατρό.

 

Στο fimes.gr, crashonline.grmedicalland.gr και δεκάδες άλλα, διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Η κατάσταση κατά την οποία παρατηρούνται λεύκες κηλίδες στα νύχια, ονομάζεται λευκονυχία και οφείλεται κυρίως σε ζημία στη βάση του νυχιού, στη περιοχή που ονομάζεται μήτρα.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι, σε κάποια φάση της ζωής τους, θα εμφανίσουν άσπρα σημάδια στα νύχια τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, προκαλείται από τραυματισμούς στη βάση του νυχιού και συγκεκριμένα στο σημείο όπου σχηματίζεται. Επόμενη πιθανότερη αιτία, είναι να προκληθούν από κάποια ήπια μόλυνση, αλλεργία, ή ως παρενέργεια σε κάποια φάρμακα. Συνήθως εξαφανίζονται χωρίς καμία ιατρική ή φαρμακευτική παρέμβαση.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, εάν τα σημάδια εμφανίζονται σε όλα τα νύχια και επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτείται ιατρική συμβουλή.

http://health.howstuffworks.com/skin-care/nail-care/health/white-dots-on-nails.htm

Η λευκονυχία έχει συνδεθεί με έλλειψη ασβεστίου και ψευδάργυρου. Παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση, ηπατική ανεπάρκεια, καρδιακά προβλήματα και δηλητηρίαση από αρσενικό, ενδέχεται να προκαλέσουν λευκά σημάδια στα νύχια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, τα σημάδια είναι επίμονα και/ή επαναλαμβανόμενα.

http://www.healthline.com/health/white-spots-on-nails#symptoms3

http://www.news-medical.net/health/What-Causes-White-Milk-Spots-on-Nails.aspx

Από τα ανωτέρω, συμπεραίνουμε πως οι ισχυρισμοί των άρθρων είναι υπερβολικοί και εκφράζουν αδικαιολόγητη κινδυνολογία. Σε κάθε περίπτωση, εάν τα λευκά σημάδια στα νύχια σας εμφανίζονται τακτικά, είναι επίμονα και βαίνουν επιδεινούμενα, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και όχι ανυπόστατα άρθρα που κυκλοφορούν στο ίντερνετ.