Η ομοιοπαθητική ΔΕΝ είναι πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο

You are currently viewing Η ομοιοπαθητική ΔΕΝ είναι πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο

Το είδαμε και αυτό. Άρθρο σε ελληνική “ιατρική” ιστοσελίδα, υποστηρίζει πως η ομοιοπαθητική είναι πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές θεραπείες για το καρκίνο!

Συγκεκριμένα, στο emedi.gr, διαβάζουμε:

 

Τα δεδομένα χωρίς αραίωση

Ο καρκίνος είναι γενικότερα ένα θέμα ταμπού για τους ομοιοπαθητικούς (κάτι σαν τα ομοιοπαθητικά αντισυλληπτικά). Πράγματι, θέλει πολλά κότσια να βγεις δημοσίως και να υποστηρίξεις πως μπορείς να τον θεραπεύσεις με νερό και ζάχαρη. Σπανίως όμως, βλέπουμε κάποιους να ισχυρίζονται πως μπορεί να θεραπεύσει ακόμη και το καρκίνο.

Το ομοιοπαθητικά προϊόντα παρασκευάζονται κατά κύριο λόγο από εκχυλίσματα βοτάνων και μεταλλικών στοιχείων (ενεργή ουσία). Στη συνέχεια, η ουσία αυτή διαλύεται και δυναμοποιείται. Στη πρώτη περίπτωση, η μια απειροελάχιστη ποσότητα της ουσίας, διαλύεται σε μεγάλη ποσότητα νερού, ξανά και ξανά, ώσπου στο τέλος καθίσταται μη ανιχνεύσιμη. Τα »καλά» ομοιοπαθητικά φάρμακα, έχουν διάλυση τουλάχιστον 30C. που μεταφράζεται σε 1 μόριο ενεργής ουσίας, σε 10 εις την 60η μόρια νερού  Μια απλή αναλογία, θα ήταν σαν να ρίξουμε ένα μόριο φαρμάκου σε ποσότητα νερού που ισούται με τον όγκο όλων των μορίων που απαρτίζουν το ηλιακό μας σύστημα! Υπάρχουν διαλύσεις που φτάνουν τα 400C! (Βλέπε Oscillococcinum).

Η δυναμοποίηση είναι μια σειρά από βίαιες αναταράξεις (10 συνήθως αρκούν), πάνω σε ένα ελαστικό σώμα (κρούσεις). Αυτή η διαδικασία μετατρέπει το αρχικό υλικό φάρμακο σε ολιστικό φάρμακο που δρα στο ενεργειακό επίπεδο του ανθρώπου. Πρόκειται για “επιστημονική” εξήγηση που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αυτές των αλχημιστών του μεσαίωνα.

Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψει μέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις. Ουδέποτε η ομοιοπαθητική κατάφερε να αποδείξει πως η θεραπευτική αξία, ξεπερνά αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο placebo.

Μόλις πριν δύο μήνες, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/02/09/russian-science-academy-homeopathy/

http://ellinikahoaxes.gr/2016/11/24/homeopathy-treatments-must-be-labelled-to-say-they-do-not-work/

 

Για όποιον ασχολείται με την σοβαρή πλευρά των φυσικών θεραπειών, την πλευρά, δηλαδή, που δεν πάει κόντρα στην επιστήμη αλλά την αγκαλιάζει και την αποδέχεται, ο Edzard Ernst είναι ένας θρύλος. Κατέχει τον τίτλο του πρώτου καθηγητή πανεπιστημίου στον κόσμο με ειδικότητα στις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείας (CAM), και μαζί του αυτόν της Νέμεσής τους. Βλέπετε, ο καθηγητής Ernst υιοθέτησε πλήρως τις αρχές της evidence-based medicine και προσπάθησε να τοποθετήσει τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες στην θέση που αντικειμενικά τους αξίζει, όχι αυτή που θα θέλαμε να έχουν. Δυστυχώς, αυτή του η επιλογή δεν ήταν άνευ κόστους· απεναντίας, τον έφερε σε τροχιά σύγκρουσης με τον Πρίγκηπα Κάρολο, φανατικό υποστηρικτή και χρηματοδότη της ομοιοπαθητικής στην Αγγλία, γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνσή του δια της πρόωρης συνταξιοδότησης από το ερευνητικό του πόστο στο πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Ο Ernst, λοιπόν, κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο, με ένα λογοπαίγνιο στον τίτλο του: Homeopathy – The Undiluted Facts (Ομοιοπαθητική – Τα δεδομένα χωρίς αραίωση). Το βιβλίο προλογίζει ο Paul Glasziou, άλλη μια μυθική μορφή της τεκμηριωμένης ιατρικής, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του φημισμένου κέντρου τεκμηριωμένης ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόδρης από το 2003 έως το 2010, ενώ ήταν επικεφαλής της επιτροπής που πραγματοποίησε, για λογαριασμό της κυβέρνησης της Αυστραλίας, την μεγαλύτερη συστηματική ανασκόπηση που έχει γίνει ποτέ για την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής έναντι οποιασδήποτε πάθησης.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που καταρρίπτει τους μύθους της ομοιοπαθητικής και απευθύνεται τόσο σε απλούς πολίτες, όσο και σε επαγγελματίες υγείας. Καλό θα ήταν κάποιοι “ειδικοί” να το διαβάσουν πριν εκφέρουν επικίνδυνες γνώμες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία ασθενών.

clinicalpharmacist.gr/2016/12/07/κριτική-βιβλίου-homeopathy-the-undiluted-facts/

 

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο μια “ιατρική” ενημερωτική ιστοσελίδα, όσο το γεγονός ότι πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν πολλούς ομοιοπαθητικούς ως μέλη τους και δε διστάζουν να οργανώσουν ημερίδες για την ομοιοπαθητική, τη στιγμή που υποτίθεται πως υπάρχουν για να προστατεύουν τη δημόσια υγεία (μεταξύ άλλων) από τσαρλατάνους.

Προς έκπληξή μας, ενημερωθήκαμε από το piraeuspress.gr πως ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, διοργάνωσε στις Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, ενημερωτική εκδήλωση για την Προηγμένη Ομοιοπαθητική.

Εξυπακούεται πως η ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένη ούτε στην Ελλάδα. Επομένως γιατί κάποιοι Ιατρικοί Σύλλογοι φιλοξενούν τέτοιες ημερίδες; (Οι κακές γλώσσες λένε πως αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί γιατροί βρήκαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγάλουν έξτρα χρήματα συνταγογραφώντας διαλύματα νερού και χάπια ζάχαρης και σκανδαλωδώς είναι μέλη σε πολλούς -αν όχι όλους- από αυτούς τους Συλλόγους). Με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν βιοσυντονιστές, αρωματοθεραπευτές, χειροπρακτικούς, νηστειοθεραπευτές, υδροθεραπευτές, σαμάνους φυλών της Αφρικής κτλ.

Μετά το αλήστου μνήμης μεταπτυχιακό στην ομοιοπαθητική που σκανδαλωδώς προσέφερε για κάποιο διάστημα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βλέπουμε πως η Ελλάδα ξανά πρωτοτυπεί με την a priori «εξίσωση» της ομοιοπαθητικής με την επίσημη και επιστημονικά αποδεκτή ιατρική.

 

Επιστρέφοντας στο καρκίνο

Η ομοιοπαθητική προάγει ένα ολιστικό μοντέλο υγείας σύμφωνα με το οποίο η ασθένεια προέρχεται από ανισορροπία της ενέργειας του σώματος (βιταλισμός). Με βάση αυτή την αντίληψη, μόνο τα ολιστικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά.

Ο ολισμός και ο βιταλισμός είναι δύο απαρχαιωμένες και αναπόδεικτες αντιλήψεις και τυχόν διαταραχή τους, υποτίθεται πως προκαλεί ασθένειες όπως ο καρκίνος. Τα επιστημονικά δεδομένα για αυτή τη προσέγγιση είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτα.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια με πολλές παραμέτρους. Η κληρονομικότητα, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής κτλ, είναι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή του. Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανική μελέτη, τα δύο τρίτα των καρκίνων δεν μπορούν να αποφευχθούν ακόμη και όταν ο ασθενής έχει ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι καρκίνοι δημιουργούνται από τυχαία λάθη του γενετικού κώδικα τα οποία προκαλούνται έπειτα από τη διαίρεση κυττάρων. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Science, δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των καρκίνων που προκαλούν μεταλλάξεις οφείλονται σε λάθη κατά τη διαδικασία αντιγραφής του DNA φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα την κληρονομικότητα αλλά και τους εξωτερικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση της ασθένειας. Γίνεται εύκολα κατανοητό πως μια ομοιοπαθητική προσέγγιση δε δύναται ούτε να προλάβει, ούτε να θεραπεύσει το καρκίνο.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/24/two-thirds-of-cancer-mutations-are-random-and-unavoidable/

Σε κάθε περίπτωση, το ολιστικό-μεταφυσικό μοντέλο της ομοιοπαθητικής και άλλων εναλλακτικών θεραπειών, δε μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης ιατρικής, για τον απλούστατο λόγο ότι βασίζεται σε αντιλήψεις του 18ου αιώνα. Οι παράγοντες που καθορίζουν μια σοβαρή ασθένεια όπως ο καρκίνος είναι τόσο πολύπλοκοι, που η γενικόλογη προσέγγιση της ομοιοπαθητικής, είναι τραγικά αστεία για κάποιον που έχει στοιχειώδεις επιστημονικές γνώσεις. Για παράδειγμα, η Calcarea fluorica παράγεται από το φθοριούχο ασβέστιο και έχει διάλυση 30C. Δηλαδή “περιέχει” ένα μόριο ενεργής ουσίας, σε ένα (υποθετικό) χάπι που έχει διάμετρο 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, όση δηλαδή η απόσταση Γης – Ήλιου.

Με πιο απλά λόγια, η ομοιοπαθητική δε βγάζει νόημα.

Το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε απ’ όλα τα ανωτέρω, είναι πως η ομοιοπαθητική δε μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο. Για την ακρίβεια, δε μπορεί να θεραπεύσει τίποτα. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιους επιθετικούς ισχυρισμούς, διότι μπορεί να τους κοστίσουν τη ζωή.