Άνοιξε ο Εσταυρωμένος τα μάτια του στο Γολγοθά;

Ένα «θαύμα» που υποτίθεται πως έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες στο Γολγοθά, έχει γίνει viral στο ελληνικό διαδίκτυο. Η εικόνα που κυκλοφορεί, απεικονίζει τον Εσταυρωμένο να έχει ανοίξει τα μάτια του, με πολλούς να ομιλούν για μέγα σημείο.

Ας δούμε ένα ενδεικτικό άρθρο:

 

Τι βλέπουμε στις εικόνες

Ο φωτογράφος έχει εστιάσει στο κορμό του Ιησού και ειδικά στο πρόσωπό του. Εκ πρώτης όψεως διακρίνουμε το αριστερό μάτι του Εσταυρωμένου να φαίνεται ανοιχτό, ενώ το δεξί κλειστό. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα είναι εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας. Παρατηρούμε επίσης το καντήλι που είναι κρεμασμένο από την οροφή να διέρχεται ακριβώς από το μέσο της εικόνας. Εκ πρώτης όψεως, δε φαίνεται να επηρεάζει το ανοιχτό μάτι.

Εάν συγκρίνουμε τη «θαυματουργή» φωτογραφία με μια άλλη υψηλής αναλύσεως, παρατηρούμε πως τα βλέφαρα του Ιησού είναι κλειστά και στις δύο:

Τι δεν βλέπουμε στην εικόνα

Η χαμηλή ποιότητα της εικόνας, μας λέει τη μισή αλήθεια. Όπως προαναφέραμε, ένα καντήλι διέρχεται από το μέσον της, χωρίς εκ πρώτης όψεως να παρεμβάλλεται. Πράγματι, τόσο το καντήλι, όσο και το άνω καπάκι, δεν συμπίπτουν με το «ανοιχτό» μάτι, επομένως δε τίθεται θέμα σκιάς, παρεμβολής ή κάτι άλλο.

Εάν όμως ανατρέξουμε σε άλλες εικόνες, θα παρατηρήσουμε πως το καντήλι, συγκρατείται με έναν περίτεχνο κρίκο σχήματος «S«, ακριβώς πάνω από το καπάκι του και μπροστά από το «ανοιχτό» μάτι. Στο πάνω μέρος του, διακρίνεται μεταλλικό αντικείμενο σαν κόμπος, πιθανότατα διακοσμητικό:

Κόκκινο βέλος ο κρίκος και κίτρινο η σκιά του

Όπως καταλαβαίνουμε από τα ανωτέρω, το «θαύμα» με το άνοιγμα των ματιών του Εσταυρωμένου, είναι αποτέλεσμα της παρεμβολής του κρίκου του καντηλιού που σε συνδυασμό με τη γωνία λήψης και τη χαμηλή ποιότητα της φωτογραφίας, έδωσαν το «θαυματουργό» αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους «σημεία», υπονομεύουν και δεν ευνοούν την αξιοπιστία της Ορθόδοξης Πίστης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *