Ανθοϊάματα Bach: Άλλος ένας τρόπος να ξοδέψετε χρήματα που σας περισσεύουν

You are currently viewing Ανθοϊάματα Bach: Άλλος ένας τρόπος να ξοδέψετε χρήματα που σας περισσεύουν

Όταν έχουμε να κάνουμε με “εναλλακτικές” θεραπευτικές μεθόδους, το ερώτημα θα πρέπει να απλό και ευθυτενές: “Έχει καταφέρει να αποδείξει επιστημονικά τη θεραπευτική της αξία;” Αν η απάντηση είναι : “όχι, ίσως, μπορεί, η επιστήμη δε θέλει να το αποδείξει, η επιστήμη είναι προκατειλημμένη” κτλ, προχωρήστε παρακάτω.

Τα ανθοϊάματα Bach είναι μια τέτοια περίπτωση.

Στη Βικιπέδια διαβάζουμε: “Τα ανθοϊάματα Μπαχ (Bach Flower Remedies) είναι μια εναλλακτική μέθοδος θεραπείας, την οποία ανακάλυψε ο Άγγλος γιατρός Έντουαρντ Μπαχ, στις αρχές του 20ου αιώνα. Παρασκευάζονται από 60 διαφορετικά λουλούδια της Αγγλίας και είναι τελείως ακίνδυνα, χωρίς καμία παρενέργεια ή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα ή ουσίες“.

Στην (πιο σοβαρή) αγγλική Wikipedia, διαβάζουμε: “Τα ανθοϊάματα Bach είναι διαλύματα μπράντυ και νερού που περιέχουν μεγάλες αραιώσεις υλικών από λουλούδια που αναπτύχθηκαν από τον Έντουαρντ Μπαχ, Άγγλο ομοιοπαθητικό, τη δεκαετία του ’30. Ο Μπαχ ισχυριζόταν πως τα σταγονίδια δροσιάς στα πέταλα των λουλουδιών συγκρατούσαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Συστηματικές ανασκοπήσεις κλινικών δοκιμών των ανθοϊαμάτων Μπαχ, δεν βρήκαν καμία αποτελεσματικότητα πέρα του φαινομένου placebo”.

Γιατί οι 2 αναφορές διαφέρουν σαν τη μέρα με τη νύχτα;

Για τον απλούστατο λόγο, διότι στην αγγλική Wikipedia, υπάρχει ένα μέτρο ελέγχου στα γραφόμενα, ενώ στην ελληνική όχι. Αρκεί μόνο να δούμε τις πηγές του Έλληνα αρθρογράφου για να καταλάβουμε πως αυτό που έγραψε είναι διαφήμιση και όχι άρθρο που αρμόζει σε μια (έστω ανοιχτή σε όλους) εγκυκλοπαίδεια.

 

Αφού “θάψαμε” την ελληνική wikipedia, ας δούμε τι μας λέει η επιστήμη

Όπως ίσως καταλάβατε από τα ανωτέρω, τα ανθοϊάματα Bach είναι μια θεραπεία ομοιοπαθητικής προέλευσης. Ο Μπαχ πίστευε πως είχε ανακαλύψει τις θεραπευτικές ιδιότητες 38 φυτών. Επρόκειτο περισσότερο για “έμπνευση” ωστόσο παρά επιστημονική δουλειά. Θεωρούσε πως τα συγκεκριμένα φυτά διαθέτουν ενέργεια και πως μπορούσε να τη μεταφέρει στο νερό. Κάθε ένα από τα 38 φυτά χρησιμοποιείται για να ισορροπήσει συγκεκριμένους αισθηματικούς πόνους και με αυτόν τον εμπειρικό και μεταφυσικό τρόπο, “ανακάλυψε” τη θεραπευτική του μέθοδο.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει τη θεωρία του. Για την ακρίβεια, έχει καταρριφθεί από δεκάδες μελέτες και μεταναλύσεις.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20734279

https://sciencebasedmedicine.org/bach-flower-remedies/

https://smw.ch/index.php?id=75&tx_ezmjournal_articledetail[identifier]=smw.2010.13079

http://skepdic.com/bachflower.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12635462

 

Τουλάχιστον είναι ασφαλής

Εδώ μάλλον θα συμφωνήσουμε με τον ισχυρισμό των θεραπευτών με ανθοϊάματα δεδομένου πως η περιεκτικότητα σε φαρμακευτική ουσία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Με μια μικρή επιφύλαξη φυσικά για αυτούς που μπορεί να είναι αλλεργικοί σε κάποια φυτά.

Ωστόσο, είναι το λιγότερο ανήθικο να χορηγείς σε κάποιον διαλύματα νερού-μπράντυ για να τον θεραπεύσεις από κάποια ασθένεια.

Από την άλλη, οι θεραπευτές ισχυρίζονται πως μπορεί να θεραπεύσει τη κατάθλιψη ακόμη και σε άτομα με αυτοκτονικές τάσεις. Δε μπορούμε να φανταστούμε τι μπορεί να πάθει κάποιος σε αυτή τη κατάσταση αν δεν λάβει ιατρική αγωγή και προτιμήσει ανθοϊάματα.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική κοινότητα έχει απορρίψει τα ανθοϊάματα Bach ως ψευδοεπιστήμη. Να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι αμφιβόλου ποιότητας δημοσιεύματα στο ίντερνετ.