Είναι η Σουηδία η πρωτεύουσα των βιασμών στην Ευρώπη;

Η αντίληψη πως η Σουηδία είναι η «πρωτεύουσα» των βιασμών στην Ευρώπη, κάτι που συνδέεται με την αυξημένη παρουσία μεταναστών, κυκλοφορεί έντονα τους τελευταίους μήνες και έχει διατυπωθεί ακόμη και από επίσημα χείλη.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2017, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, ανέφερε σε συγκέντρωση στη Φλοριντα, πως η υποδοχή προσφύγων από εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία, θα κάνει τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς. Για να τονίσει το επιχείρημά του, ισχυρίστηκε ότι το προηγούμενο βράδυ, άτομα που ζητούσαν άσυλο έκαναν κάτι τρομερό στη Σουηδία (η χώρα έχει δεχτεί 193.000 αιτούντες ασύλου το 2015-16).

«Δείτε τι συμβαίνει στη Γερμανία. Δείτε το συνέβη χθες βράδυ στη Σουηδία. Σουηδία; Ποιος θα το πίστευε; Στη Σουηδία; Δέχτηκαν μεγάλους αριθμούς (προσφύγων). Έχουν προβλήματα που ποτέ δεν τα περίμεναν«.

Οι Σουηδοί αντέδρασαν έντονα μέσω των social media με χαρακτηριστικό παράδειγμα το hashtag  #LastNightInSweden.

Οι υποστηρικτές του Trump αναζήτησαν στοιχεία για να αποδείξουν πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ μετανάστευσης και αύξησης εγκληματικότητας. Ξαφνικά η μικτή Σκανδιναβική χώρα των 10 εκ. κατοίκων. χρησιμοποιήθηκε στην εντός των ΗΠΑ συζήτηση για το μεταναστευτικό και τη πολιτική παροχής ασύλου σε μετανάστες.

 

Αργότερα ο Trump ξεκαθάρισε ότι δεν αναφερόταν σε συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά σε ρεπορτάζ που είχε παρακολουθήσει στο Fox News σχετικά με τους μετανάστες και την εγκληματικότητα στη Σουηδία.

Αυξήθηκε η εγκληματικότητα στη Σουηδία εξαιτίας της εισροής προσφύγων το 2015;

Στις 20 Φεβρουαρίου, ο Βρετανός πολιτικός Nigel Farage, ισχυρίστηκε πως η Σουηδική πόλη Malmö, είναι η πρωτεύουσα των βιασμών στην Ευρώπη, ίσως και σε όλο το κόσμο. Ο δήμος που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Σουηδία, αναφέρεται συχνά ως σημείο υψηλής εγκληματικότητας εξαιτίας των πολλών μεταναστών που κατοικούν εκεί. Στη πραγματικότητα όμως, τα περιστατικά σεξουαλικών εγκλημάτων έχουν σημειώσει μείωση από το 2010, όταν βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο, πριν την άφιξη των προσφύγων.

Οι δηλώσεις του Farage έγιναν πρωτοσέλιδο, ωστόσο το Office of Communications (Ofcom), κάτι σαν το δικό μας ΕΣΡ, ανακοίνωσε πως «Ερευνούμε εάν οι δηλώσεις αυτές είναι παραπλανητικές«.

Ειδικοί όπως ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου του Maryland, Philip N Cohen, άσκησαν σφοδρή κριτική στη δήλωση Farage, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων το παρακάτω γράφημα που συγκρίνει τους βιασμούς ανά 100.000 κατοίκους στη Σουηδία, σε σύγκριση με το πληθυσμό των προσφύγων. Τα περιστατικά αρχίζουν να αυξάνουν από το 2004, 8 χρόνια πριν ο αριθμός των προσφύγων αρχίσει να αυξάνεται, από το 2012 και μετά.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/nigel-farage-ofcom-investigation-sweden-rape-capital-europe-a7639401.html

Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι βιασμοί στη Σουηδία σημειώνουν (χαμηλή) αυξητική τάση τη τελευταία δεκαετία γεγονός που δε συμπίπτει χρονικά με τις μεγάλες αφίξεις προσφύγων στη χώρα.

Ιστορίες όπως η αναφορά για το βιασμό Σουηδέζας από 3 άτομα, 2 εκ των οποίων ήταν Αφγανοί και η ζωντανή του μετάδοση μέσω facebook, έχουν εντείνει τους φόβους και τη ξενοφοβική ρητορική. Η δίκη ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου με τους 3 άνδρες να αρνούνται τις κατηγορίες. Μέχρι τι στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (30/3), δεν έχει εκδοθεί απόφαση.

Η διατήρηση της ξενοφοβίας φαίνεται να βολεύει το ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατικών της Σουηδίας, η κοινοβουλευτική επιρροή του οποίου αυξήθηκε σημαντικά, με τη ρητορική του να υποστηρίζει την αύξηση της εγκληματικότητας εξαιτίας τις αύξησης των μεταναστών, σύμφωνα με το συγγραφέα και καθηγητή Johan Norberg.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε αναφορά στο τρόπο καταγραφής των σεξουαλικών εγκλημάτων στη Σουηδία. Μεταξύ του 2005 και 2013, ο ορισμός του βιασμού ως έγκλημα, απέκτησε ευρύτερη έννοια. Η οποιαδήποτε αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται σε ένα βαθμό και στη νέα νομοθεσία που μπήκε σε ισχύ από τη 1η Απριλίου 2005. Ακόμη αυστηρότερες τροποποιήσεις τέθηκαν σε ισχύ το 2013. Μια ακόμη «ιδιαιτερότητα» της νέας νομοθεσίας είναι πως κάθε περιστατικό που περιλαμβάνει τον ίδιο θύτη και θύμα, λογίζεται ως ξεχωριστή υπόθεση. Δηλαδή εάν μια σύζυγος μηνύσει τον άνδρα της πως τη βίασε 400 φορές κατά τη διάρκεια του γάμου, θα καταλογιστούν 400 εγκλήματα βιασμού στα στατιστικά δεδομένα της χώρας και όχι ένα.

Για το 2015, αναφέρθηκαν στη Σουηδία 18.100 εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως, σημειώνοντας μείωση κατά 11% σε σχέση με το 2014. Εξ αυτών, τα 5.920 αφορούσαν βιασμούς που επίσης σημείωσαν μείωση κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα πάντα με επίσημα στοιχεία.

 

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Σουηδικών αρχών, η χαμηλή αυξητική τάση των σεξουαλικών εγκλημάτων την τελευταία δεκαετία, δε συμπίπτει χρονικά με την αυξημένη άφιξη προσφύγων στη χώρα.

Η αυξητική τάση φαίνεται πως οφείλεται στις αλλαγές της νομοθεσίας που καθορίζουν τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως και ειδικά το βιασμό στη Σουηδία.

Μετάφραση αποσπάσματος από snopes.com και χρήση στοιχείων από Reuters, BBC, Politifact και Independent.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *