Το Στράτευμα σε κρίση ελέω μνημονίου – Δίνουν πολυήμερες άδειες στο προσωπικό για εξοικονόμηση συσσιτίου;

Διαβάσαμε δημοσίευμα που ισχυρίζεται πως λόγω οικονομικής κρίσης οι Μονάδες δίνουν πολυήμερες άδειες σε στελέχη και στρατιώτες για εξοικονόμηση συσσιτίου.

 

Στο pentapostagma.gr διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Η σίτιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, μόνιμου, στρατεύσιμου καθώς και των μαθητών παραγωγικών σχολών, καθορίζεται από το Γενικό Κανονισμό Τροφοδοσίας Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται σε ισχύ από το 2009 και δεν έχει υποστεί τη παραμικρή αλλαγή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

 

Το ημερήσιο κόστος ανά άτομο ανέρχεται στα 3,60 ευρώ και περιλαμβάνει πρωινό, πρόγευμα, γεύμα και δείπνο. Αν και το ποσό φαίνεται μικρό, η προμήθεια μέρους των απαραίτητων τροφών από το εμπόριο γίνεται μέσω συγκεντρωτικών συμβάσεων (που προκύπτουν έπειτα από τη διενέργεια διαγωνισμού με υποβολή κλειστών προσφορών) με προμηθευτές με γνώμονα τον περιορισμό τους κόστους χωρίς όμως την υποβάθμιση της ποιότητας.

 

Ο Κανονισμός καθορίζει τη χορήγηση τουλάχιστον 4 γευμάτων κρέατος εβδομαδιαίως, 2 ψαριού ή ψαρικών, 2 οσπρίων, 1 ή 2 λαδερών κτλ. Προβλέπει επίσης πρωινό καθώς και πρόγευμα (προάριστο). Επομένως πρόκειται για ένα πλήρες διαιτολόγιο. Στα πλαίσια βελτίωσης του συσσιτίου, υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης επιπλέον γευμάτων όπως πίτσα, αναψυκτικά, σαλάτες κτλ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι διαδικασίες προμηθειών διέπονται από χαρακτηριστική αυστηρότητα και ανελαστικότητα. Για παράδειγμα, μια προμήθεια ποσότητα κρέατος περνά από ενδελεχή ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο και απαιτεί τις υπογραφές τουλάχιστον 4 οργάνων κάθε Μονάδας (ή Σχολής στη προκειμένη περίπτωση), για τη σωστή ποσοτική παραλαβή και ενός γιατρού για την ορθή ποιοτική παραλαβή, γεγονός που ουσιαστικά εξανεμίζει οποιαδήποτε πιθανότητα λάθους ή «παράληψης». Για τη προμήθεια προϊόντων από το εμπόριο (πχ λαχανικά, νωπό κρέας κτλ), οι αγορές γίνονται μέσω τριγωνικής πώλησης ή απευθείας σύμβασης με την εκάστοτε Μονάδα. Σε κάθε περίπτωση, έχει προηγηθεί διαγωνισμός.

Σε κάθε τιμολόγιο αγορά τροφών από το εμπόριο, τίθενται όπισθεν αυτών οι κάτωθι σφραγίδες της επιτροπής που προβαίνει στη σωστή ποιοτική και ποσοτική παραλαβή.

Το μαγειρεμένο φαγητό, ελέγχεται υποχρεωτικά από τον εκάστοτε Διοικητή κάθε Μονάδας, τον Αξιωματικό Υπηρεσίας, αλλά και από Ιατρό που (όπως και ο Αξκός Υπηρεσίας) είναι υποχρεωμένος να υπογράψει για τη σωστή ποιότητά και ποσότητά του. Όλες οι ανωτέρω διαδικασίες υπόκεινται σε τακτικό οικονομικό και εφοδιαστικό έλεγχο, τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο και σε έκτακτους ελέγχους ανά μη τακτά χρονικά διαστήματα, πάντα από την ανωτέρα διοίκηση στην οποία υπάγεται η κάθε Μονάδα, Σχολή κτλ.

Σε όλα τα στελέχη και στρατεύσιμο προσωπικό που είτε εκτελεί υπηρεσία, είτε άσκηση, ή για οποιοδήποτε υπηρεσιακό λόγο παραμένει εντός Μονάδας, χορηγείται συσσίτιο με βάση τον ανωτέρω κανονισμό.

Τα περί παρατεταμένων αδειών ορκωμοσίας (10 ημέρες), δεν αποτελούν βάση για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό δεδομένου ότι πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγείται άδεια τουλάχιστον 5 έως 10 ημερών (συνήθως είναι στη κρίση του αρχαιότερου παρευρισκομένου στη τελετή, είτε αυτός είναι Υπουργός/Αρχηγός/Κλαδάρχης κτλ).

Τα περί επιστροφής ρουχισμού επίσης δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό διότι κατά κανόνα, και πριν τη κρίση, ορισμένα είδη επιστρέφονταν.

Τα στελέχη δεν δικαιούνται συσσίτιο;

Κανένα μόνιμο στέλεχος δεν δικαιούται και ποτέ δεν δικαιούταν να σιτιστεί από τη Μονάδα του εφόσον δεν είχε υπηρεσία/άσκηση κτλ. Ωστόσο, ο συντάκτης του άρθρου αγνοεί πως τα τελευταία χρόνια και ένεκα της οικονομικής κρίσης, ακόμη και αυτοί που δεν δικαιούνται φαγητό, μπορούν να σιτιστούν εφόσον καταβάλουν το ανάλογο αντίτιμο (2,40 ευρώ για γεύμα και 1,20 για δείπνο).

Όσον αφορά τις άδειες του Πάσχα, ο σχεδιασμός ήταν πάντοτε με το χωρισμό του προσωπικού σε «γκρουπ» και δεν εφαρμόστηκε λόγω κρίσης.

Για το θέμα της εμπλοκής των ΕΔ στα hot spots, φαίνεται πως αυτή μειώνεται δεδομένου πως ενώ αρχικά όλοι οι πρόσφυγες σιτίζονταν με ευθύνη, κονδύλια και χρήση προσωπικού (πχ μαγείρων), του ΥΠΕΘΑ, πλέον όλα έχουν ανατεθεί σε εταιρίες catering.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως οι ισχυρισμοί του άρθρου για τα προβλήματα με τη σίτιση του προσωπικού και με τα θέματα των αδειών δεν ισχύουν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *