Βαρυτικός εστιασμός και ο Σταυρός του Αϊνστάιν

Ο βαρυτικός εστιασμός είναι το φαινόμενο της καμπύλωσης του φωτός που προκαλείται από τη βαρύτητα μεγάλων αντικειμένων (πχ γαλαξίες), στο σύμπαν. Χάρις σε αυτό το φαινόμενο, οι αστρονόμοι μπορούν να δουν τι κρύβεται πίσω από ένα ογκώδες σχηματισμό.

Το 1915 ο Αϊνστάιν διατύπωσε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, στην οποία περιλαμβάνεται η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας. Βάση αυτής η βαρύτητα όχι μόνο επιδρά στα υλικά σώματα αλλά αλλάζει και την μορφή του χωρόχρονου. Ένα φαινόμενο το οποίο προβλέπεται είναι και η καμπύλωση μιας φωτεινής ακτίνας εξαιτίας της βαρύτητας.


Η μέτρηση της καμπύλωσης του φωτός των αστεριών καθώς οι ακτίνες περνούν πολύ κοντά από τον Ήλιο. Το αποτέλεσμα που προβλεπόταν θεωρητικά επιβεβαιώθηκε το 1919 με βάση φωτογραφίες της θέσης αστεριών πολύ κοντά στον ηλιακό δίσκο κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου στο νησί Πρίνσιπε του Ατλαντικού.

Σήμερα έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα καμπύλωσης του φωτός. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό είναι ο «Σταυρός του Αϊνστάιν» όπου ο παρατηρητής βλέπει τη τετραπλή απεικόνιση ενός κβάζαρ πίσω από ένα γαλαξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *