ΨΕΥΔΕΣ: Το “θαύμα” του τιμίου ξύλου που βυθίζεται

You are currently viewing ΨΕΥΔΕΣ: Το “θαύμα” του τιμίου ξύλου που βυθίζεται

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν άρθρα που βασίζονται σε ένα βίντεο που απεικονίζει ένα μοναχό να βυθίζει στο νερό ένα κομμάτι τιμίου ξύλου με “θαυματουργό” τρόπο.

Το είδαμε στο pronews.gr, makeleio.gr, olastifora.gr. diaforetiko.gr, tro-ma-ktiko.blogspot.gr και πολλά άλλα.

 

Τι ισχύει

Το φαινόμενο της αρχικής επίπλευσης του ξύλο και της εν συνεχεία βύθισής του, μπορεί να εξηγηθεί μέσω απλών γνώσεων φυσικής και χημείας.

Σε σχετικά βίντεο στο Youtube, έχουμε δει πολλά αυτοσχέδια πειράματα όπου ακόμη και αντικείμενα “βαρύτερα” από το νερό επιπλέουν στην επιφάνειά του.

Αυτό οφείλεται στη λεγόμενη επιφανειακή τάση των υγρών που όπως διαβάζουμε στη Βικιπέδια, είναι μία από τις ιδιότητες της ύλης η οποία και είναι δύναμη που παρατηρείται ως φυσικό φαινόμενο στην επιφάνεια των υγρών. Τα μόρια στην επιφάνεια των υγρών φέρονται ως μη δεκτικά εξωτερικών δυνάμεων, από υπερκείμενα μόρια, με συνέπεια να έλκονται μεταξύ τους και προς το εσωτερικό της υγρής μάζας, από δυνάμεις συνοχής. Συνέπεια αυτού είναι να δημιουργείται μια συνισταμένη δύναμη, τάση, που ονομάζεται επιφανειακή τάση.

Η ύπαρξη αυτής της “δύναμης” επιτρέπει σε αντικείμενα που φαινομενικά δεν έχουν καμία τύχη, να επιπλεύσουν.

Στη περίπτωση του “θαύματος” από το Άγιο Όρος, έχουμε το ίδιο ακριβώς φαινόμενο με τη διαφορά πως το ξύλο είναι “ελαφρύτερο” από το νερό. Και εδώ όμως, υπάρχει εξήγηση.

Αποφασίσαμε να αναπαραστήσουμε το θαύμα στη κουζίνα του σπιτιού μας. Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε πως εάν το ξύλο βραστεί, θα γίνει βαρύτερο δεδομένου πως θα διασταλεί και θα γεμίσει νερό. Ενώ το στεγνό ξύλο επιπλέει κανονικά, το βρασμένο θα πάει κατευθείαν στο πάτο ή θα βυθιστεί μόλις “σπάσουμε” την επιφανειακή τάση του νερού στο οποίο επιπλέει. Ακόμη και αν δεν βραστεί το ξύλο, μετά από αρκετές ώρες “μουλιάσματος” μπορεί να βυθιστεί λόγω του νερού που θα έχει απορροφήσει. Σημειωτέον, στο πείραμά μας χρησιμοποιήσαμε εξαιρετικά ελαφρύ ξύλο προερχόμενο από ξηραμένο κισσό.

Σε κάθε περίπτωση η προβολή τέτοιων “θαυμάτων” δεν ευνοούν τη πίστη, αλλά αντιθέτως γίνονται μαγνήτης αρνητικών σχολίων.

Ο ισχυρισμός περί θαύματος καταρρίπτεται γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα φυσικό φαινόμενο.

 

Αξίζει επίσης να δείτε το σχετικό με το “θαύμα” βίντεο του Τίμιου Συνδετήρα: