Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα ταινίες από πυρηνικές δοκιμές της περιόδου 1945-1962

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε πάνω από 1.000 δοκιμές πυρηνικών βομβών. Όλες καταγράφηκαν σε φιλμ, ωστόσο μόλις πρόσφατα επιτράπηκε η δημοσιοποίηση πολλών εξ αυτών που έλαβαν χώρα τη περίοδο 1945-1962.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ομάδα επιστημόνων του Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), ανέλαβαν τη διάσωση χιλιάδων φιλμ που ήταν πολύ κοντά στο να αχρηστευθούν λόγω παλαιότητας.

Το πρότζεκτ θα ρίξει περισσότερο φως στην έλευση της πυρηνικής εποχής προσφέροντας νέα δεδομένα τόσο για επίγειες όσο και για εκρήξεις σε μεγάλα υψόμετρα που πλέον είναι απαγορευμένες.

Συνολικά δημιουργήθηκαν 10.000 ταινίες, πολλές εκ των οποίων σε ταχύτητες χιλιάδων καρέ το δευτερόλεπτο, για να μελετηθούν με ακρίβεια οι βίαιες και ταχύτατες εκρήξεις των βομβών. Το LLNL χρειάστηκε πέντε ολόκληρα χρόνια να να βρει 6.500 φιλμ και να διασώσει τα 4.200 εξ αυτών.

Στο κανάλι του LLNL στο Youtube μπορείτε να δείτε εκρήξεις πυρηνικών όπλων σε ταινίες που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *