Η IBM αποθήκευσε δεδομένα σε “δίσκο” μεγέθους ενός ατόμου

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε μια εκπληκτική συρρίκνωση στις συσκευές αποθήκευσης δεδομένων. Η IBM κατάφερε και πέρασε στο επόμενο επίπεδο κατασκευάζοντας ένα «σκληρό δίσκο» στο μέγεθος ατόμου.

Μαγνητίζοντας ένα άτομο, ψύχοντας το με υγρό ήλιο και κρατώντας το σε κενό, η IBM κατάφερε να αποθηκεύσει σε αυτό ένα bit δεδομένων (δηλαδή 1 ή 0).

Εκ πρώτης όψεως ένα bit δεν είναι κάτι σπουδαίο, ωστόσο αυτή η νέα προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε κατασκευή σκληρών δίσκων που θα περιέχουν απίστευτο όγκο δεδομένων, αν αναλογιστούμε πως τα σημερινά αποθηκευτικά μέσα απαιτούν χώρο 100.000 ατόμων για να αποθηκεύσουν πληροφορία μεγέθους ενός bit. 

Χρησιμοποιώντας το μικροσκόπιο Scanning Tunneling Microscope (STM), οι επιστήμονες εισήγαγαν ηλεκτρικό φορτίο σε ένα άτομο αλλάζοντας κατά το δοκούν τη μαγνητική του κατεύθυνση και «κλειδώνοντας» το σε αυτή, αναπαριστώντας τις ιδιότητες γραφής και ανάγνωσης των σημερινών σκληρών δίσκων.

Οι επιστήμονες ελπίζουν στο μέλλον να κατασκευάσουν σκληρούς δίσκους 1.000 φορές πιο ισχυρούς από τους σημερινούς, αν και προς το παρόν το κόστος μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι απαγορευτικό.

Αν και έχουν ξανά υπάρξει προσπάθειες αποθήκευσης δεδομένων σε ατομικό επίπεδο, η τελευταία προσπάθεια της IBM είναι η πιο σταθερή και επιτυχημένη απ’ όλες. Αυτό οφείλεται στη “μαγνητική σταθερότητα σε συνδυασμό με την ηλεκτρική εγγραφή και ανάγνωση” σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Nature.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *