Πεινάνε οι σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων;

Δημοσίευμα που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες και κάνει λόγο για ελλειπή τροφοδοσία, μεταξύ άλλων, των σπουδαστών της Σχολής Ευελπίδων, έχει προκαλέσει σύγχυση και προβληματισμό.

Πρόκειται για δημοσιεύματα του militaire.gr στις 15/11/2016 και 06/03/2017. Το δεύτερο αναφέρει:

Το asimpiestos.blogspot.gr, πήγε ένα βήμα παραπέρα:

 

Τι ισχύει

Η σίτιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, καθορίζεται από το Γενικό Κανονισμό Τροφοδοσίας Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται σε ισχύ από το 2009 και δεν έχει υποστεί τη παραμικρή αλλαγή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

 

Το ημερήσιο κόστος ανά σπουδαστή ανέρχεται στα 3,60 ευρώ και περιλαμβάνει πρωινό, πρόγευμα, γεύμα και δείπνο. Αν και το ποσό φαίνεται μικρό, η προμήθεια μέρους των απαραίτητων τροφών από το εμπόριο γίνεται μέσω συγκεντρωτικών συμβάσεων (που προκύπτουν έπειτα από τη διενέργεια διαγωνισμού με υποβολή κλειστών προσφορών) με προμηθευτές με γνώμονα τον περιορισμό τους κόστους χωρίς όμως την υποβάθμιση της ποιότητας.

Για τους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών ο κανονισμός προβλέπει τα κάτωθι σε εβδομαδιαία βάση:

Ο Κανονισμός καθορίζει τη χορήγηση τουλάχιστον 4 γευμάτων κρέατος εβδομαδιαίως, 2 ψαριού ή ψαρικών, 2 οσπρίων, 1 ή 2 λαδερών κτλ. Προβλέπει επίσης πρωινό καθώς και πρόγευμα (προάριστο). Επομένως πρόκειται για ένα πλήρες διαιτολόγιο. Στα πλαίσια βελτίωσης του συσσιτίου, υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης επιπλέον γευμάτων όπως πίτσα, αναψυκτικά, σαλάτες κτλ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι διαδικασίες προμηθειών διέπονται από χαρακτηριστική αυστηρότητα και ανελαστικότητα. Για παράδειγμα, μια προμήθεια ποσότητα κρέατος περνά από ενδελεχή ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο και απαιτεί τις υπογραφές τουλάχιστον 4 οργάνων κάθε Μονάδας (ή Σχολής στη προκειμένη περίπτωση), για τη σωστή ποσοτική παραλαβή και ενός γιατρού για την ορθή ποιοτική παραλαβή, γεγονός που ουσιαστικά εξανεμίζει οποιαδήποτε πιθανότητα λάθους ή «παράληψης». Για τη προμήθεια προϊόντων από το εμπόριο (πχ λαχανικά, νωπό κρέας κτλ), οι αγορές γίνονται μέσω τριγωνικής πώλησης ή απευθείας σύμβασης με την εκάστοτε Μονάδα. Σε κάθε περίπτωση, έχει προηγηθεί διαγωνισμός.

Σε κάθε τιμολόγιο αγορά τροφών από το εμπόριο, τίθενται όπισθεν αυτών οι κάτωθι σφραγίδες της επιτροπής που προβαίνει στη σωστή ποιοτική και ποσοτική παραλαβή.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς για το ελλιπές φαγητό στη Σχολή Ευελπίδων, δεν βρήκαμε κάποια αναφορά σε κάποιο άλλο μέσο. Όπως εξηγήσαμε, το είδος, η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού, διέπεται από συγκεκριμένες και ανελαστικές διαδικασίες προμήθειας και παραλαβής. Το μαγειρεμένο φαγητό, ελέγχεται υποχρεωτικά από τον εκάστοτε Διοικητή κάθε Μονάδας, τον Αξιωματικό Υπηρεσίας, αλλά και από Ιατρό που (όπως και ο Αξκός Υπηρεσίας) είναι υποχρεωμένος να υπογράψει για τη σωστή ποιότητά και ποσότητά του. Όλες οι ανωτέρω διαδικασίες υπόκεινται σε τακτικό οικονομικό και εφοδιαστικό έλεγχο, τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο και σε έκτακτους ελέγχους ανά μη τακτά χρονικά διαστήματα, πάντα από την ανωτέρα διοίκηση στην οποία υπάγεται η κάθε Μονάδα, Σχολή κτλ.

Επομένως είναι μάλλον απίθανο, δεδομένων όλων των προαναφερόμενων διαδικασιών, οι σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων να υποσιτίζονται. Προφανώς εάν κάτι τέτοιο ισχύει, μιλάμε για μεγάλο σκάνδαλο που εμπλέκει δεκάδες άτομα.

Επειδή υπάρχουν μόνο ανεκδοτικές αναφορές για το περιστατικό και επειδή οι έλεγχοι στο θέμα της σίτισης είναι ιδιαιτέρως αυστηροί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ισχυρισμό με σκεπτικισμό. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα παραμένει ανεπιβεβαίωτο.

 

(Διευκρινήσεις:

-Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως δεν υπάρχουν ούτε χαρτοπετσέτες για τους σπουδαστές. Η αγορά αυτών των ειδών (χαρτοπετσέτες, τραπεζομάντιλα κτλ, επιβαρύνουν διαφορετικό κονδύλι από αυτό της τροφοδοσίας.

– Οι εξοδούχου δεν τρώνε τίποτα από τις 6 το πρωί. Δεν ισχύει διότι δικαιούνται πρόγευμα (δεκατιανό – προάριστο), πέραν του πρωινού. Μας είναι άγνωστο εάν τους χορηγείται γεύμα.

-Τα περί καθαρισμού τουαλετών και κοινόχρηστων χώρων από συνεργεία καθαρισμού, αποτελεί μια σχετικά καινούργια «εφεύρεση» δεδομένου πως μέχρι πρότινος οι σπουδαστές ήταν υπεύθυνοι για αυτά τα καθήκοντα σε όλες τις στρατιωτικές σχολές, με δεδομένο την ανάπτυξη «ομαδικού» πνεύματος, όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό.

-Για τον ελεύθερο χρόνο των σπουδαστών, η Σχολή Ευελπίδων διαθέτει αίθουσα διασκέδασης χωρητικότητας 1.000 ατόμων όπου υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ, ταινίες, επιτραπέζια παιχνίδια κτλ.

-Το συνολικό κόστος διαβίωσης ετησίως για κάθε Εύελπι, ανέρχεται στα 10.000 ευρώ).

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *