Τι συμβαίνει με τη Τουρκία και την αγορά των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400

Δεκάδες ήταν τα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα που έκαναν λόγο για επικείμενη αγορά από τη Τουρκία του υπερσύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

Μερικά παραδείγματα είναι τα κάτωθι:

Τελευταίες εξελίξεις

Πριν λίγες ημέρες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν επισκέφθηκε τη Ρωσία και είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Β. Πούτιν. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, συζητήθηκαν το θέμα της Συρίας, κοινά έργα όπως ο αγωγός South Stream καθώς και τη πιθανότητα κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Τουρκία. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ συζητήθηκε και η πιθανότητα απόκτησης του αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Το θέμα με τη πιθανή απόκτηση των S-400 από τη Τουρκία (που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει Α/Α σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ η Ελλάδα διαθέτει τόσο Patriot, όσο και S-300), «πλασαρίστηκε» ως δεδομένη από μεγάλη μερίδα των εγχώριων ΜΜΕ. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Στη Πτήση & Διάστημα διαβάζουμε:

«Πριν λίγες ώρες, το πρακτορείο TASS μετάδωσε την είδηση πως η Τουρκία έχει ζητήσει από την Ρωσία δάνειο για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. O επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec, Sergey Chemezov σε συνέντευξή του στο ρωσικό κανάλι Rossiya-24 ανέφερε πως οι Τούρκοι επιθυμούν να αγοράσουν το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα με δανεικά που θα πάρουν από την ίδια την χώρα κατασκευής. Όπως είπε ο Chemezov, «(οι Τούρκοι) επιθυμούν να πάρουν δάνειο, αλλά το θέμα δεν έχει λυθεί. Το Υπουργείο Οικονομικών κάνει συνομιλίες, αμέσως μόλις το υπογράψουν και λάβουν απόφαση σχετικά με την κατανομή του δανείου, έχουμε έτοιμα τα συμβόλαια για τις προμήθειες (υλικού), συμπεριλαμβανομένων και των S-400».

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως το θέμα των S-400 δεν έχει κλείσει ακόμη για την Τουρκία, ενώ υπάρχει και πρόβλημα με την χρηματοδότηση της σχετικής αγοράς. Η αντίστοιχη αγορά από την Κίνα κόστισε περίπου 3 δις δολάρια, ενώ το σύστημα έχει αγοράσει και η Ινδία. Σημειώνουμε πως το τελευταίο καιρό το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει σημαντικό μέρος της αξίας του, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εισαγωγές να κοστίζουν περισσότερο στην Τουρκία, ενώ δεν προβλέπεται ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας άμεσα

Από την ανωτέρω εξέλιξη συμπεραίνουμε πως η υπόθεση της αγοράς S-400 από τη Τουρκία, κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι. Η Άγκυρα δε φαίνεται να διαθέτει άμεσα τους σχετικούς πόρους, όποτε το όλο ζήτημα έχει πολύ δρόμο μπροστά του πριν ευοδωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2013, στα πλαίσια του τουρκικού προγράμματος T-LORAMIDS, η Άγκυρα είχε συμφωνήσει με τη Κίνα για την αγορά του Α/Α συστήματος μακρού βεληνεκούς HQ-9. Τότε είχαν διαγωνιστεί το αμερικανικό Patriot, το ρωσικό S-400, το ευρωπαϊκό SAMP/T Aster 30 και το κινεζικό HQ-9, με το τελευταίο να κερδίζει το διαγωνισμό. Η προμήθεια ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Με βάση  τα ανωτέρω, τα δημοσιεύματα για επικείμενη πώληση S-400 στη Τουρκία (τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον), δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *