Είναι δυνατή η δημιουργία ύλης από ενέργεια;

Είναι γνωστό πως η δημιουργία ενέργειας από την ύλη είναι κάτι που συμβαίνει συνεχώς γύρω μας. Για παράδειγμα ένα πυρηνικό εργοστάσιο μετατρέπει το ουράνιο (ύλη) σε θερμότητα (ενέργεια) η οποία με τη σειρά της ατμοποιεί το νερό για να δουλέψουν οι τουρμπίνες και να παραχθεί ηλεκτρισμός. Οι σεναριογράφοι επιστημονικής φαντασίας είχαν εμπνευστεί την ύπαρξη συσκευών μετατροπής ενέργειας σε μάζα, που θα είχαν ακόμη και καθημερινή χρήση. Δηλαδή μια τέτοια οικιακή συσκευή θα μπορούσε να μετατρέψει ενέργεια σε αντικείμενα, ρούχα, νερό ακόμη και φαγητό. Πόσο όμως όλα αυτά απέχουν από τη πραγματικότητα;

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν απέδειξε με τις εξισώσεις του ότι η μάζα και η ενέργεια είναι αλληλένδετα. Η ύλη καταλαμβάνει χώρο, έχει μάζα και αποτελεί όλα αυτά που βλέπουμε στο ορατό σύμπαν. Από τη άλλη η ενέργεια είναι η δύναμη που κινεί τα πάντα στο σύμπαν, δηλαδή τη μάζα. Το πιο σπουδαίο παράδειγμα μετατροπής ενέργειας σε μάζα είναι η περίπτωση του Big Bang, όπου ένα ασύλληπτο ποσό ενέργειας που ήταν συγκεντρωμένο σε ένα σημείο, εξερράγη και κατόπιν τα υποπροϊόντα αυτής της έκρηξης ψύχθηκαν και σχημάτισαν τα πρώτα άτομα ύλης.

Οι επιστήμονες σήμερα γνωρίζουν μόνο ένα τρόπο για τη δημιουργία ύλης από ενέργεια. Αυτός περιλαμβάνει τη χρήση επιταχυντών σωματιδίων, όπως ο CERN, προκειμένου να μπορέσουν να προκαλέσουν επιταχύνσεις ορισμένων σωματιδίων ενέργειας πλησίον της ταχύτητας του φωτός, (300.000 χλμ/ δευτ.) και σύγκρουση αυτών των υποατομικών σωματιδίων ενέργειας .(συγκεκριμένα φωτονίων που ουσιαστικά αποτελούν το φως που βλέπουμε γύρω μας). Αυτή η σχάση έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υποατομικών σωματιδίων ύλης και αντιύλης, δηλαδή τη δημιουργία ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων αντίστοιχα (ποζιτρόνιο=αρνητικά φορτισμένο πρωτόνιο).

Επομένως θα ήταν δυνατή η δημιουργία μάζας από ενέργεια αλλά σε πολύ μικρές ποσότητας που δεν έχουν εφαρμογές στη καθημερινότητα του ανθρώπου, τουλάχιστον με τα τωρινά τεχνολογικά δεδομένα.

http://www3.imperial.ac.uk/newsandeventspggrp/imperialcollege/newssummary/news_16-5-2014-15-32-44

One thought on “Είναι δυνατή η δημιουργία ύλης από ενέργεια;

  1. Μια διόρθωση: Ο LHC στο CERN χρησιμοποιεί για τις συγκρούσεις κυρίως πρωτόνια αλλά και ιόντα μολύβδου, δηλαδή πυρήνες το ατόμου του μόλυβδου χωρίς ηλεκτρόνια και όχι φωτόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *