Οι σχέσεις Τραμπ-Πούτιν, διεθνής και εγχώριος τύπος

Πολλοί ήταν αυτοί που με την εκλογή Τραμπ ως 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, υπέθεσαν μια παγκόσμια αλλαγή στο διεθνές γεωπολιτικό status quo. Ο νέος Πρόεδρος φέρεται να επιδιώκει μια επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, ακόμη και μια άτυπη συμμαχία σε διάφορα μέτωπα όπως αυτό της διεθνούς τρομοκρατίας, της Γερμανίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος κτλ.

Τα δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα είναι ποικίλα και συνήθως επηρρεασμένα από αυτά του εξωτερικού. Έχουμε δει τίτλους όπωςΕΡΧΕΤΑΙ «ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ»! Συμφωνία Πούτιν-Τράμπ με σφραγίδα…«, έως “Η ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΕ ΠΕΝ – ΠΟΥΤΙΝ – ΤΡΑΜΠ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ«, έως πιο ακραία όπως Συμμαχία Πούτιν-Τραμπ, στόχος ο Σόρος”. Πως έχει όμως πραγματικά η κατάσταση; Έχουν υπόσταση αυτά τα δημοσιεύματα; Ποιες οι μέχρι τώρα επαφές Αμερικανών και Ρώσων;

Οι επικριτές του Τραμπ βλέπουν μια συνωμοσία να εκτυλίσσεται στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι υποχείριο του Πούτιν. Οι ισχυρισμοί πολλοί. Κάποιοι εξ αυτών βασίζονται σε φήμες και ανώνυμες πηγές, ωστόσο αξίζει να εξεταστούν υπό το φως όσων είναι ήδη γνωστά.

1ος Ισχυρισμός

Έχει ειπωθεί πως Ρώσοι πράκτορες επηρέασαν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών υπέρ του Τραμπ. Η πληρέστερη σχετική πηγή είναι η αναφορά του Γραφείου του Διευθυντή Πληροφοριών με ημερομηνία 6 Ιανουαρίου 2017. Σύφωνα με αυτή, ο ίδιος ο Πούτιν διέταξε να γίνουν ενέργειες επηρεασμού του εκλογικού σώματος υπέρ του Τραμπ και κατά της Κλίντον. Η έκθεση αναφέρει ότι η επιχείρηση επηρεασμού των Ρώσων ήταν μέρος μιας «επικοινωνιακής στρατηγικής» εμπνευσμένη από σοβιετικές μεθόδους, που περιλάμβανε «μυστικές επιχειρήσεις, κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμμετοχή τρίτων και πληρωμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Σύμφωνα με ειδικούς της ασφάλειας του διαδικτύου, οι ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης δείχνουν τη Ρωσία. Ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν email από τη Democratic National Committe και τα διέρρευσαν στο Wikileaks. Παρά τους ισχυρισμούς όμως, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα αποδείξεις για ρωσικό δάκτυλο πίσω από τις εκλογές. Η Αμερικανική Κυβέρνηση (Ομπάμα) αντέδρασε στις κυβερνοεπιθέσεις επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία το περασμένο Δεκέμβριο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μετά την εκλογή, ο Τραμπ απέφυγε να κατονομάσει τη Ρωσία ως τον ιθύνων νου πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις. Λίγες μέρες αργότερα, ο Ντέβιν Νουνς, πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών , μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε “δεν διαθέτουμε προς το παρόν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μίλησαν με τους Ρώσους”.

2ος Ισχυρισμός

Έχει συνάψει ο Τραμπ ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία; Το “πόθεν έσχες” του Τραμπ δεν έχει δημοσιοποιηθεί προς το παρόν επομένως είναι δύσκολο να σταθεί αυτός ο ισχυρισμός. Καποιοι δημοσιογράφοι μάζεψαν περιπτώσεις αναζήτησης επαγγελματικών ευκαιριών του Τραμπ στη Ρωσία. Για παράδειγμα, είχε συμφωνήσει ο διαγωνισμός ομορφιάς Miss Universe 2013, να διεξαχθεί στη Μόσχα σε ένα “ντιλ” αξίας $20 εκατομμυρίων. Αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης επικαλέστηκαν, ένα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου που απεικονίζει τον Τραμπ, το οποίο γυρίστηκε παράνομα από τις ρωσικές υπηρεσίες κατά την διάρκεια της επίσκεψης του δισεκατομμυριούχου στη Μόσχα το 2013. Ο ίδιος ο Πούτιν όμως διέψευσε τη φήμη λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο Τραμπ είναι ενήλικας, και είναι ένας άντρας που οργανώνει καλλιστεία για χρόνια και έχει μιλήσει με μερικές από τις πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως θα αναζητούσε ευκαιρία να συναντηθεί με τα κορίτσια μας, «χαμηλής ηθικής». Αν και βέβαια έχουμε τις καλύτερες στον κόσμο!». Ένα ακόμη θέμα που θίχτηκε είναι η πώληση ένος μέγαρου του Τραμπ στη Φλόριντα σε ένα Ρώσο δισεκατομμυριούχο έναντι πολλών εκατομμυρίων. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το επαγγελματικό ή προσωπικό παρελθόν του Τραμπ με Ρώσους, παίζει κάποιο ρόλο στη διακυβέρνησή του. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως “Η Ρωσία ουδέποτε προσπάθησε να με επηρεάσει. Δεν έχω καμία σχέση με Ρωσία, ούτε συμφωνίες, ούτε δάνεια, απολύτως τίποτα!”. Ο Πούτιν δήλωσε εξάλλου ότι η έκθεση σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είχε συγκεντρώσει επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του κ. Τραμπ είναι απάτη.

3ος Ισχυρισμός

Ο ενδότερος κυκλος των ανθρώπων του Τραμπ ήταν σε επικοινωνία με Ρώσους Πράκτορες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας; Σε ρεπορτάζ των New York Times στις 14 Φεβρουαρίου 2017, τέσσερις μη κατονομαζόμενοι αμερικανοί αξιωματούχοι, έκαναν τον ανωτέρω ισχυρισμό. Το περασμένο Νοέμβριο, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είχε δηλώσει πως “υπήρχαν επαφές” με (ανθρώπους από) την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Η απάντηση της Αμερικανικής Κυβέρνησης είναι πως ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε επικοινωνία με Ρώσους πράκτορες. Ο Τραμπ ζήτησε επίσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει αυτές τις ¨παράνομες διαρροές” στα ΜΜΕ.

Μήνας του μέλιτος με ημερομηνία λήξης;

Τώρα που ο κ. Τραμπ κέρδισε την προεδρία, το ερώτημα για τη σχέση του με τον Ρώσο ηγέτη αποκτάει παγκόσμια σημασία. Φέρεται να θεωρεί τον κ. Πούτιν έναν ισχυρό ηγέτη, άξιο θαυμασμού και θέλει να δει μια σημαντική βελτίωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Το πρώτο τηλεφώνημα μεταξύ Πούτιν-Τραμπ πριν λίγες ημέρες, κινήθηκε εφ’ όλης της ύλης -Συρία, Ουκρανία, Ιράν, διμερείς σχέσεις- με τη ρωσική πλευρά να διαπιστώνει «διάθεση αποκατάστασης και βελτίωσης» των σχέσεων, ενώ υποστήριξε πως και οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ του συντονισμού των δράσεων ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πόσο θα κρατήσει όμως αυτός ο υποτιθέμενος “μήνας του μέλιτος;”.

Απ ότι φαίνεται, όσο κράτησε, κράτησε. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, οι σχέσεις Αμερικής-Ρωσίας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χειρότερο σημείο από το τέλος του ψυχρού πολέμου. Η δήλωση προέρχεται από τον Σεργκέι Ριάμποφ ενώπιον της Δούμας πριν λίγες ημέρες. Αν και έριξε το φταίξιμο στη προηγούμενη διακυβέρνηση Ομπάμα, συμπληρώνοντας πως οι αντίπαλοι του Τραμπ συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη ρωσοφοβία, παρά τις αρχικές «φιλικές» προς τη Ρωσία δηλώσεις του νέου Προέδρου. Παρά τις φήμες ωστόσο περί άρσης των κυρώσεων, ειδικά για το θέμα της Ουκρανίας, η νέα κυβέρνηση Τραμπ, δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα για τη λύση αυτού το ζητήματος.

Και ενώ η νίκη Τραμπ καλύφθηκε με εκτεταμένες αναφορές και θετικά σχόλια από το σύνολο σχεδόν των ρωσικών ΜΜΕ, ο πρώτος χαιρετισμός του Προέδρου στο Κογκρέσο τη περασμένη εβδομάδα, αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία ή σκεπτικισμό, γεγονός που υποδηλώνει ένα πιθανό «πάγωμα» του ευνοϊκού κλίματος. Δε πρέπει επίσης να ξεχνάμε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου,  Sean Spicer στα μέσα Φεβρουαρίου, πως οι ΗΠΑ αναμένουν από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει τη κατάσταση στην Ουκρανία και να επιστρέψει τη Κριμαία.

Και ενώ ο Τραμπ επιμένει πως οι φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να οδηγήσουν σε συμμαχία ενάντια στους ακραίους ισλαμιστες του ISIS, μόλις το περασμένο μήνα, ο σύμβουλος ασφαλείας Michael Flynn (απόστρατος στρατηγός και φιλικά διακείμενος προς τον Πούτιν), εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν αποκαλύφθηκε πως παραπλάνησε τον Αντιπρόεδρο Mike Pence σχετικά με τις επαφές που είχε με ανθρώπους της Μόσχας στη Ουασιγκτον, σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα μετά την εκλογή και πριν την ορκωμοσία της Κυβέρνησης Τραμπ.

Εν κατακλείδι, τα κράτη αλληλεπιδρούν με βάση τα εθνικά τους συμφέροντα και είναι ουτοπικό να υποθέσουμε πως τα συμφέροντα ΗΠΑ-Ρωσίας συμπίπτουν. Δε πρέπει να ξεχνάμε και τον τρίτο μεγάλο παίχτη που δεν είναι άλλος από τη Κίνα, η στάση της οποίας, θα επηρεάσει τη πολιτική των δύο χωρών.

Πηγές: politifact.com, washingtonpost.commotherjones.com, cnn.com, nytimes.com,  businessinsider.com,  politico.comusatoday.cominterfax.comlatimes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *