“Να με τι μας ψεκάζουν!” και κεκαλυμμένη προώθηση εναλλακτικών θεραπειών

You are currently viewing “Να με τι μας ψεκάζουν!” και κεκαλυμμένη προώθηση εναλλακτικών θεραπειών

Πολλοί συμπατριώτες μας πιστεύουν στη συνωμοσιολογική θεωρία των αεροψεκασμών και ειναι διατεθειμένοι να πιστέψουν οτιδήποτε διαβάσουν στο διαδίκτυο. Το facebook έχει αναδειχθεί σε πρώτης τάξεως μέσο για τη διασπορά αυτών των θεωριών. Η παρακάτω, ισχυρίζεται πως ανακαλύφθηκαν βαρέα μέταλλα και πρωτόζωα στα νερά της λασποβροχής, προερχόμενα από αεροψεκασμούς.

Ας δούμε τον ισχυρισμό που προβλήθηκε στη μεγαλύτερη ομάδα οπαδών της θεωρίας των αεροψεκασμών στην Ελλάδα:

Ενδεικτικά σχόλια από τη σελίδα των αεροψεκασμών:

Ενδεικτικό σχόλιο από το προφίλ του «νατουροθεραπευτή» που δημιούργησε το αρχικό ποστ.

Τι έχει συμβεί;

Ο άνθρωπος που κάνει τον ισχυρισμό για εντοπισμό βαρέων μετάλλων και πρωτοζώων, δηλώνει “νατουροθεραπευτής”. Θα εξηγήσουμε παρακάτω για τη σημασία του επαγγέλματός του. Μας παρουσιάζει τέσσερις εικόνες όπου υποτίθεται πως βλέπουμε αυτά που ανακάλυψε στο μικροσκόπιο με τη βοήθεια (ανώνυμου) φίλου καθηγητή.

Όπως θα δούμε παρακάτω, όλες οι εικόνες είναι “δανεισμένες” από το διαδίκτυο και όχι από το μικροσκόπιο του “φίλου καθηγητή”.

http://archive.is/e2auM

http://gethealthycarsoncity.org/amebiasis-entamoeba-histolytica-infection/

http://www.aerospaceweb.org/question/propulsion/q0246.shtml

http://www.livescience.com/56529-strange-facts-about-toxoplasma-gondii-parasite.html

Από τις ανωτέρω εικόνες γίνεται εύκολα κατανοητό πως ο “νατουροθεραπευτής” ουδέποτε εξέτασε λασπόχωμα και ουδέποτε ανακάλυψε βαρέα μέταλλα ή μικροοργανισμούς.

Το άτομο που μας παρείχε τη πληροφόρηση, δηλώνει στο προφίλ του “νατουροθεραπευτής” και πως ασχολείται με την Αγιουβέρδα (μορφή εναλλακτικής ιατρικής). Καμία από τις εξειδικεύσεις του όμως δεν είναι αναγνωρισμένη από κανένα σύστημα υγείας σε όλο το κόσμο.

Ο ίδιος, προσφέρει τη λύση στο ανύπαρκτο πρόβλημα που ανακάλυψε:

Και πιο κάτω στο προφίλ του, δε διστάζει να διαφημίσει τη λύση για ανάλογα προβλήματα:

Εν ολίγοις, κάνει αυτό που θα έκανε και ένας έξυπνος διαφημιστής: δημιουργεί την ανάγκη για κάτι αχρείαστο και προσφέρει τη λύση.

Ο ίδιος προσφέρει και ένα δικής του εμπνεύσεως “πρωτόκολλο για τη θεραπεία του καρκίνου”:

Και για να είμαστε δίκαιοι, βρήκαμε και τα διαπιστευτήριά του που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πτυχίο αγιουβερδικής ιατρικής, που αποκτήθηκε εξ αποστάσεως σε 6 μήνες. (Εξυπακούεται πως η αξία του τίτλου δε ξεπερνά την αξία του χαρτιού πάνω στο οποίο έχει τυπωθεί).

Συμπέρασμα

Γίνεται πολύ εύκολα κατανοητό πως ορισμένοι άνθρωποι, στο βωμό του κέρδους, δε θα διστάσουν να εξαπατήσουν ανθρώπους, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες είναι όχι μόνο μη αναγνωρισμένες, αλλά και δυνητικά επικίνδυνες. Ο ισχυρισμός για εντοπισμό βαρέων μετάλλων και μικροοργανισμών ένεκα αεροψεκασμών καταρρίπτεται.