Χημειοθεραπείες: Μύθοι και Αλήθειες

You are currently viewing Χημειοθεραπείες: Μύθοι και Αλήθειες

Είναι αλήθεια πως οι χημειοθεραπείες μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο; Αυτό ισχυρίζεται σχετικό άρθρο που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες στην ελληνική μπλογκόσφαιρα. Όπως θα δούμε όμως, ο ισχυρισμός είναι όχι μόνο τραγικά εσφαλμένος, αλλά και δυνητικά επικίνδυνος.

Στο ellaniapιli.blogspot.gr και στο emedi.gr, διαβάζουμε:

Ας δούμε τι ισχύει

Το άρθρο αποτελεί κλασική περίπτωση συλλογής αβάσιμων πληροφοριών, θεωριών συνωμοσίας και μύθων που έχουν διαψευστεί. Η χημειοθεραπεία αποτελεί αγαπημένο θέμα κριτικής για διάφορους εναλλακτικούς γιατρούς (βλέπε Dr. Mercola) και ‘’αφυπνισμένες’’ ιστοσελίδες (βλέπε naturalnews.com, yournewswire.com κτλ). Οι ίδιοι κύκλοι είναι αυτοί που δε θα διστάσουν να διαστρεβλώσουν έρευνες ή ακόμη και να παρουσιάσουν δικές τους οι οποίες φυσικά προκαλούν κάθε φορά κύμα γέλωτος στην επιστημονική κοινότητα. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για το μέσο πολίτη που πολλές φορές θα πέσει στη παγίδα των εξωφρενικών ισχυρισμών και θα ανοίξει το πορτοφόλι του για να αγοράσει το καινούργιο βιβλίο του Mercola (Νο 1 τσαρλατάνος γιατρός στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή), ή να πληρώσει για μια ‘’εναλλακτική’’ θεραπεία που υπόσχεται θαύματα. Ειδικά αυτοί που επιλέγουν να σταματήσουν τη συμβατική τους θεραπεία, έναντι κάποιας ‘’εναλλακτικής’’, βιώνουν συντριπτικές επιπτώσεις στην υγεία τους, οδηγούμενοι συνήθως στο θάνατο.

(Παρατήρηση συντάκτη: Δυστυχώς, οι εξ Αμερικής τσαρλατάνοι έχουν τους μιμητές τους και στη χώρα μας. Βιοσυντονιστές, ομοιοπαθητικοί, βοτανοθεραπευτές, αρωματοθεραπευτές, ‘’φυσίατροι’’ κτλ, λυμαίνονται ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας υψηλά κέρδη).

Ο καρκίνος συνοδεύει την ανθρωπότητα από την απαρχή της και δεν είναι εφεύρημα της Big Pharma ή σκοτεινών κέντρων εξουσίας που θέλουν να ελέγξουν το πληθυσμό. Υπάρχουν τουλάχιστον 200 προϊστορικοί σκελετοί ανθρώπων σε μουσεία ανά το κόσμο με εμφανή σημάδια καρκίνου στα οστά. Προφανώς οι προγονοί μας δεν υπέφεραν μόνο από καρκίνους στα κόκαλα, αλλά λόγω αλλοίωσης των ιστών, είναι αδύνατος ο εντοπισμός οποιασδήποτε άλλης μορφής. Σημειωτέων, οι πιθανότητες καρκίνου αυξάνονται γεωμετρικά με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Προφανώς ένας άνθρωπος που θα ζήσει μέχρι τα 35 δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες καρκινογένεσης με κάποιον που θα ζήσει μέχρι τα 80. Στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου στους ανθρώπους, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα. Πριν 150 χρόνια ένας ασθενής απλά πέθαινε από άγνωστη αιτία. Σήμερα, τα συμπτώματα και η παθολογία του καρκίνου είναι γνωστή και σε μεγάλο βαθμό κατανοητή από τους γιατρούς.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και τα υπάρχοντα θεραπευτικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας, επιτρέπουν, κατά μέσο όρο, επιβίωση άνω των 10 χρόνων στο 50% των καρκινοπαθών. Μόλις τη δεκαετία του ‘70, αυτό το ποσοστό έφτανε μετά βίας έφτανε το 25%. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, έχουν σήμερα 78% πιθανότητα επιβίωσης άνω των 10 ετών, σε σχέση με το 40% πριν 40 χρόνια. Στη περίπτωση του καρκίνου των όρχεων, τα αντίστοιχα νούμερα για τους άνδρες, αυξήθηκαν από 69 σε 98%. Για το κακόηθες μελάνωμα, τα ποσοστά επιβίωσης αυξήθηκαν από 46 σε 89%. Ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις όπως ο καρκίνος στον εγκέφαλο, αν και η επιβίωση πέραν της 10ετίας βρίσκεται μόλις στο 13%, έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί σε σχέση με πριν 40 χρόνια. Επομένως ο ισχυρισμός κάποιων ‘’εναλλακτικών γιατρών’’ και ιστοσελίδων για τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης από χημειοθεραπεία και λοιπές συμβατικές μεθόδους, είναι το λιγότερο αστείες.

http://www.cancerresearchuk.org/about-us/cancer-news/press-release/2014-04-29-half-of-all-cancer-patients-now-survive-at-least-10-years

 

Η περίπτωση του Peter Gidden

Το άρθρο παραθέτει βίντεο διαρκείας 5 λεπτών στο οποίο, ο νατουροθεραπευτής γιατρός P. Gidden, ισχυρίζεται πως η χημειοθεραπεία δε δουλεύει στο 97% των ασθενών με καρκίνο. Αναφέρει επίσης πως οι γιατροί κάνουν αλόγιστη χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων λόγω του μεγάλου ποσοστού κέρδους που βγάζουν από τη πώληση τους σε ασθενείς. Όσον αφορά τον ισχυρισμό πως το 97% των ασθενών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, πεθαίνουν, στην επόμενη παράγραφο κάνουμε εκτενή αναφορά στη προέλευση του μύθου και τη διάψευση του. Όσον αφορά το δεύτερο ισχυρισμό, θα πρέπει να δεχτούμε πως όλοι οι γιατροί του πλανήτη είναι μέρος μιας παγκόσμιας συνομωσίας με σκοπό το θάνατο εκατομμυρίων καρκινοπαθών, με μοναδικό στόχο το κέρδος. Τέλος, ο ”εναλλακτικός” Gibben, βγάζει τα προς το ζην πουλώντας βιβλία που κατακρίνουν τη συμβατική αντιμετώπιση του καρκίνου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μεροληψία του.

http://www.snopes.com/chemotherapy-doctor-blows-the-whistle/

Τελικά η χημειοθεραπεία χειροτερεύει την έκβαση του καρκίνου;

Ο πομπώδης αλλά άνευ αντικρίσματος ισχυρισμός πως η 5ετής επιβιωσιμότητα των ασθενών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, δε ξεπερνά το 2-3%, εννοείται πως δεν είναι ελληνικής εμπνεύσεως. Αποτελεί ‘’εφεύρεση’’ των εξ Αμερικής (βλέπε Gibben, Mercola κτλ) κύκλων που αναφέραμε πιο πάνω και κυκλοφορεί για τουλάχιστον μια 5ετία.

Όλη η ιστορία, βασίζεται σε μια (σχετικά αμφιλεγόμενη) έρευνα που έγινε στην Αυστραλία όπου μελετήθηκε -μεταξύ άλλων- η συνεισφορά της χημειοθεραπείας (σε συνδυασμό ή όχι με άλλες μεθόδους) με γνώμονα τη 5ετή επιβιωσιμότητα καρκινοπαθών και τη προσδιόρισε μόλις στο 2,1%. Προσοχή: Η μελέτη αναφέρεται στη συνεισφορά της χημειοθεραπείας και όχι στο προσδόκιμο ζωής ασθενών που λάμβαναν μόνο χημειοθεραπεία. 

Η μελέτη εξέτασε τους φακέλους 154.971 ασθενών και διαπίστωσε πως 3.306 εξ αυτών (ποσοστό 2,1%), επέζησαν για τουλάχιστον μια 5ετία, ενώ είχαν λάβει μόνο χημειοθεραπεία. Το υπόλοιπο 98%, είχαν λάβει διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα (ακτινοβολίες, χειρουργείο, ορμονοθεραπείες, ανοσοθεραπείες), κατά μόνας ή συνδυαστικά, ακόμη και με χημειοθεραπεία. Συνολικά, η έρευνα έδειξε ποσοστό επιβίωσης από καρκίνο άνω των 5 χρόνων, σε ποσοστό 60% των περιπτώσεων. Γίνεται εύκολα κατανοητό, πως πουθενά δεν αναφέρεται πως 154.971 ασθενείς έλαβαν χημειοθεραπεία και εξ αυτών, μόλις 3.306, ποσοστό 2,1%, επιβίωσαν. Το αντίστοιχο νούμερο για τις ΗΠΑ ήταν 2,3.

Επιπλέον, η επίμαχη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 και χρησιμοποίησε στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι το 1998, δέχτηκε σφοδρή κριτική. Για παράδειγμα:

– Οι ερευνητές δεν συμπεριέλαβαν όλους τους τύπους καρκίνου,

– Δεν έκαναν διαχωρισμό μεταξύ καρκίνων όπου η χημειοθεραπεία είναι η μοναδική λύση και καρκίνους όπου χορηγείται επικουρικά,

– Δεν συμπεριέλαβαν καρκίνους όπως η λευχαιμία για την οποία η χημειοθεραπεία είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική,

– Δεν συμπεριέλαβαν ορισμένες παιδικές μορφές καρκίνου όπου η χημειοθεραπεία έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα,

Επιπλέον

– Η έρευνα πλησιάζει ήδη τα 20 χρόνια ζωής (δεδομένα μέχρι 1998), με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγκυρότητά της, δεδομένων των προόδων στο τομέα της διάγνωσης και κυρίως στη βελτίωση των χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων.

Περί αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου

Είναι αλήθεια πως το σύγχρονο lifestyle ευνοεί σε κάποιες περιπτώσεις την εμφάνιση καρκίνου. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η μόλυνση του περιβάλλοντος κτλ, έχουν επιπτώσεις πάνω στην ανθρώπινη υγεία. Το συμπέρασμα όμως πως τα κρούσματα καρκίνου έχουν αυξηθεί κατά 33% τη τελευταία δεκαετία και θα εκτοξευτούν στο προσεχές μέλλον, είναι αυθαίρετο για τον εξής απλό λόγο: Οι καρκινοπαθείς, ζουν πλέον πολλά περισσότερα χρόνια. Στις ΗΠΑ, ζουν σήμερα (στοιχεία 2014) 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι με ιστορικό καρκίνου. Για το 2024, ο αριθμός αναμένεται να ανέβει στα 19 εκατομμύρια. Ο λόγος δεν είναι επειδή οι χημειοθεραπείες προκαλούν καρκίνο, αλλά επειδή οι καρκινοπαθείς ζουν πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να εμφανίζεται αυξημένος.

http://www.cancer.org/acs/groups/content/@research/documents/document/acspc-042801.pdf

Αντί Επιλόγου

Προφανώς κανένα φάρμακο δεν είναι άνευ παρενεργειών και η χημειοθεραπεία δεν εξαιρείται. Η ιατρική έχει κάνει σπουδαία βήματα τόσο προς των περιορισμό όσο και ανεύρεση φαρμάκων για τη καταπολέμησή τους. Η λεγόμενη ‘’εναλλακτική’’ ιατρική, δεν έχει να επιδείξει κανένα πειστήριο πως μπορεί να καταπολεμήσει βαριές ασθένειες όπως ο καρκίνος, καλύτερα από τη συμβατική. Εάν μπορούσε, δε θα λεγόταν ‘’εναλλακτική ιατρική’’, αλλά σκέτο ‘’ιατρική’’. Επιπλέον, ο μύθος πως οι φαρμακευτικές βιομηχανίες και το ιατρικό κατεστημένο δεν θέλουν να γιατρευτεί πλήρως ο καρκίνος, καταρρέει για τον απλούστατο λόγο πως εάν κάποιος/οι έβρισκαν το ‘’σούπερ φάρμακο’’, θα γινόντουσαν απίστευτα πλούσιοι και διάσημοι. Εν τέλει, μυθεύματα όπως ‘’η χημειοθεραπεία ενισχύει την εμφάνιση του καρκίνου’’ καταρρίπτονται μέσα από τα δεδομένα της επιδημιολογίας και κυρίως της επιβιωσιμότητας των ασθενών με καρκίνο.