Πόσο αξίζουν τελικά τα κέρματα των 100 δραχμών;

You are currently viewing Πόσο αξίζουν τελικά τα κέρματα των 100 δραχμών;

Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει δεκάδες άρθρα στο διαδίκτυο που μας ενημερώνουν πως ορισμένα κέρματα των 100 δραχμών μπορεί να πωλούνται σε τιμές που φτάνουν ακόμη και τις 5.000 ευρώ.

Ο ισχυρισμός για τη πραγματική αξία τους είναι ψευδής.

Για παράδειγμα στο newsbomb.gr, pentapostagma.gr, tromaktiko.blogspot.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Στη πραγματικότητα, η αξία των συγκεκριμένων νομισμάτων είναι ευτελής διότι κυκλοφόρησαν κατά κόρον και πολλά εξ αυτών βρίσκονται ακόμη και σήμερα στα χέρια πολλών Ελλήνων. Δημοσιεύματα όπως τα ανωτέρω που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, έδωσαν την ευκαιρία σε επιτήδειους να εκμεταλλευτούν την άγνοια ορισμένων για να πουλήσουν νομίσματα σε εξωφρενικές τιμές. Με μια ματιά σε σχετικές αγγελίες της Χρυσής Ευκαιρίας, βλέπουμε τιμές που κυμαίνονται από 54.000 ευρώ (για συλλογή 6 νομισμάτων- 9.000 ευρώ/κέρμα), έως 200 ευρώ για συλλογή 31 νομισμάτων, ήτοι περίπου 3 ευρώ το κάθε νόμισμα.

Εξυπακούεται πως η τιμή των 3 ευρώ/κέρμα, είναι πολύ πιο κοντά στη πραγματικότητα, αν και σε υπαίθριους νομισματοπώλες, η τιμή αγοράς μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερη.

Επιπλέον

Στο greekcoins.gr που ειδικεύεται στις αγοραπωλησίες συλλεκτικών νομισμάτων, διαβάζουμε:

Τα 100δραχμα του 1990, 1992, 1994, 1998, 2000 & αναμνηστικά για τα οποία έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι έχουν σημαντική αξία, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ. Το ίδιο ισχύει και για τα μεταλλικά 500δραχμα του 2000 (Αθήνα 2004). Είναι κοινά νομίσματα και έχουν κρατηθεί σε τεράστιες ποσότητες“.

Σε άλλο κατάστημα, βρήκαμε το κέρμα με τη κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου, έναντι 15 ευρώ:

Στο Ebay βρήκαμε το ίδιο νόμισμα σε 2 αναρτήσεις προς$1,70 και $1,99 αντίστοιχα:

Στο ellectacollections.com, βρίσκουμε το ίδιο νόμισμα σε κατάσταση UNC (ακυκλοφόρητο), με μόλις 25 ευρώ:

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως η αξία των κερμάτων των 100 δραχμών είναι ευτελής. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για μεγάλη αξία είναι ανυπόστατα και καταρρίπτονται. Το γεγονός πως κάποιοι προσπαθούν να πωλήσουν τα συγκεκριμένα κέρματα σε υψηλές τιμές, δε σημαίνει πως αυτές ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Σε καμία περίπτωση μην αγοράζεται από αγγελίες που ζητούν υπέρογκα ποσά.