Καντιντίαση και καθαρισμός κόλον = Κακή επιστήμη

You are currently viewing Καντιντίαση και καθαρισμός κόλον = Κακή επιστήμη

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν αυτοί που πρώτοι συνέλαβαν την ιδέα πως τα κόπρανα συνδέονται με τη σήψη και για αυτό το λόγο ανακάλυψαν τα κλύσματα και τον καθαρισμό του παχέος εντέρου γενικότερα, ως μέσο κάθαρσης του σώματος. Αυτή η πρακτική, αν και επιστημονικά έχει καταρριφθεί, έφτασε ως τις μέρες μας.

Τι ισχύει

Η θεωρία πίσω από την υδροθεραπεία λέει πως η στασιμότητα των κοπράνων στο παχύ έντερο, προκαλεί συσσώρευση τοξινών, μυκήτων (βλέπε πιο κάτω καντίντα) κτλ. Αυτές οι τοξίνες στη συνέχεια απορροφούνται και περνάνε στο αίμα. Όλα αυτά μπορούν να προληφθούν με το εσωτερικό πλύσιμο του εντέρου, συνήθως με απλό νερό.

Στη πράξη όμως, πρόκειται για μια ακόμη ψευδοεπιστημονική θεώρηση, που έχει καταρριφθεί ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα (Πηγή). Σήμερα γνωρίζουμε η σωστή κατανάλωση φυτικών ινών και η λήψη επαρκούς ποσότητας νερού, σε συνδυασμό με άσκηση, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Η υδροθεραπεία εντέρου, ενδέχεται να εγκυμονεί και κινδύνους. Για παράδειγμα, εάν τα εργαλεία  δεν αποστειρωθούν σωστά, υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας και ανισορροπίας ηλεκτρολυτών εξαιτίας της απορρόφησης μεγάλης ποσότητας ύδατος από το κυκλοφορικό σύστημα.

Εξυπακούεται πως η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι αναγνωρισμένη από το σύστημα υγείας (Πηγή). Δεν είναι τυχαίο ότι θα τη βρείτε μόνο σε ”ολιστικά” και  ”εναλλακτικά” ιατρεία. Τέλος, εκτός από τα υποτιθέμενα τοξικά βακτήρια, η υδροθεραπεία απομακρύνει και τα χρήσιμα που είναι ουσιώδη για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Μερικοί μύθοι (italics) για τον Καντίντα και η κατάρριψη τους (bold)

1. ”Η μυκητίαση είναι μια ιατρική κατάσταση του 21ου αιώνα που επηρεάζει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού όλων των δυτικών βιομηχανοποιημένων χωρών”.
Αν εξαιρεθούν τα άτομα υψηλού κινδύνου (κυρίως ασθενείς σε ανοσοκαταστολή), ο κίνδυνος για τον υγιή πληθυσμό είναι αμελητέος. Σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζεται και από τη χρήση αντιβιοτικών, αλλά υποχωρεί εύκολα με τη κατάλληλη αγωγήΟ μύκητας βρίσκεται στη βλεννογόνο, στο γαστρεντερικό σύστημα (εδώ ”κουμπώνει η υδροθεραπεία εντέρου) και στα γεννητικά όργανα των γυναικών, ως μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας. (Πηγή).

2. ”Ο μικροοργανισμός αυτός προκαλεί ένα σύνδρομο, με όχι σαφώς αφοριζόμενα χαρακτηριστικά – μια σειρά χρόνιων διαταραχών που γενικά επηρεάζουν τα εννέα διαφορετικά συστήματα του σώματος: το πεπτικό, το νευρικό, το καρδιαγγειακό, το λεμφικό, το αναπνευστικό, το αναπαραγωγικό, το ουροποιητικό, το ενδοκρινικό και μυοσκελετικό”.
Αναπόδεικτος ισχυρισμός. Τυπικά συμπτώματα όπως κοκκινίλες και φαγούρα, υποχωρούν εύκολα με τη κατάλληλη θεραπεία. (Πηγή).

.
3. ”Οι γιατροί που ασχολούνται με την έρευνα της Candida, την υποψιάζονται ότι είναι ένας μικροοργανισμός που μπορεί να επιπλέξει το σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS), συμβάλλει στον πρώιμο θάνατο σε διάφορες μορφές καρκίνου, προκαλεί στειρότητα σε μερικές γυναίκες, και μπορεί να επιπλέξει και άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως είναι η κατά πλάκας σκλήρυνση, η μυασθένεια Gravis, η σχιζοφρένεια και η αρθρίτιδα. Σε σπάνιες περιπτώσεις η υπερανάπτυξη του μύκητα μπορεί να καταλήξει σε πνευμονία, μηνιγγίτιδα, και παρόμοιες καταστάσεις”.
Αναπόδεικτος ισχυρισμός. Τα άτομα με AIDS είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση. Δεν αποδεικνύεται πως συμβάλει στο πρώιμο θάνατο από καρκίνο, ή πως προκαλεί στειρότητα. Δεν έχει σχέση με σκλήρυνση κατά πλάκας, Gravis, σχιζοφρένεια και αρθρίτιδα. Δεν προκαλεί πνευμονία ή μηνιγγίτιδα. Τυχόν ”υπερανάπτυξη” του μύκητα, συναντάται σχεδόν αποκλειστικά σε άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Ομοιως, σοβαρές επιπλοκές συναντούνται σε άτομα που νοσηλεύονται, συνήθως σε ανοσοκαταστολή και με ταυτόχρονη παρουσία άλλων προβλημάτων υγείας. (Πηγή).

4. ”Όλοι μας σχεδόν στις δυτικές βιομηχανοποιημένες κοινωνίες είμαστε ευαίσθητοι στο να νοσήσουμε με Candida”.
Ψευδής ισχυρισμός. Πέραν των ατόμων με αδρανές ή αδύναμο ανοσοποιητικό, ο κίνδυνος είναι αμελητέος. (Υπερ)ευαισθησία στον Καντίντα, ΔΕΝ υφίσταται.

5. ”Όταν η Candida Αbicans επηρεάσει το έντερο, και προκαλέσει φλεγμονή του, μπορεί να γίνει η διάγνωση της νόσου του Crohn”.
Υπάρχει μία πρόσφατηέρευνα που συνδέει τα βακτήρια του εντέρου με τη νόσο του Crohn. Επειδή το δείγμα ήταν μικρό, οι ερευνητές παραπέμπουν σε περισσότερες μελέτες.

6. ”Υπάρχουν τόσες νόσοι που ταλανίζουν τον ανθρώπινο πληθυσμό, όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο έρπης, το AIDS και τόσα άλλα προβλήματα, που το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια άλλη νόσος που επεκτείνεται σε ρυθμούς επιδημίας”.
Ανεδαφικός ισχυρισμός. Η συχνότητα του Καντίντα σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει παρούσα ή μελλοντική ”επιδημία”.

7. ”…μπορεί να παρουσιαστεί σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, αυτισμός, στο ίδιο άτομο ή στο παιδί του, ελάττωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, άγχος, κατάθλιψη, και άλλες συναισθηματικές διαταραχές, άσθμα και άλλες διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος και πολλές άλλες ανωμαλίες της ανθρώπινης φυσιολογίας.
Ψευδής ισχυρισμός. Η σύνδεση με ψυχολογικές ασθένειες και ειδικά αυτισμό, έχει διαψευστεί από εκατοντάδες μελέτες (βλέπε Wakefield).

Προσοχή: Έχουν καταγραφεί θάνατοι από επιθετική λοίμωξη από κάποια στελέχη Καντίντα (συστημική καντιντίαση), στη συντριπτική πλειοψηφία τους όμως αφορούσαν ασθενείς που ήδη νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία για άλλες σοβαρές ασθένειες (Πηγή). Σε καμία περίπτωση μέθοδοι όπως η υδροθεραπεία, δεν βοηθούν για τη πρόληψη της καντιντίασης.

Αλλά οι ισχυρισμοί περι χρόνιας καντιντίασης ή υπερευαισθησίας στον Καντίντα που κυκλοφορούν από διάφορους παραϊατρικούς κύκλους, ουδέποτε έχουν αποδειχτεί επιστημονικά. Πρόκειται για ένα ακόμη εφεύρημα ορισμένων ”εναλλακτικών” θεραπευτών που δικαίως έχει καταταχθεί στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης (Πηγή).

Συμπέρασμα

Η υδροθεραπεία παχέος εντέρου και η χρόνια καντιντίαση, είναι δύο ψευδοεπιστημονικές ”ιατρικές” προσεγγίσεις, επικίνδυνες υπό προϋποθέσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό.