Το F-35 δεν θα ακυρωθεί για χάρη του F-18

Ένα tweet πριν λίγες εβδομάδες του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου για το αεροσκάφος F-35, προκάλεσε αναστάτωση και οδήγησε σε βουτιά τη μετοχή της κατασκευάστριας εταιρίας Locheed Martin. Σύμφωνα με αυτό, ο Τραμπ, ένεκα του υψηλού κόστους ανάπτυξης του F-35, ζήτησε από τη Boeing να βρει μια εναλλακτική λύση, βασισμένη στο F-18 Super Hornet. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο η κυβέρνησή του να προχωρήσει σε μια «μεγάλη παραγγελία» αεροσκαφών F/A-18 Super Hornet από τη Boeing, για να αντικατασταθεί ένα μέρος των F-35 της Lockheed Martin. Κάποιο κάνουν λόγο ακόμη και για ακύρωση του F-35. Τι μπορεί να ισχύει;

Το όλο πρόγραμμα του F-35 «βασανίστηκε» από υπερβολικές υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις στις παραδόσεις, ωστόσο, μόλις πρόσφατα κηρύχθηκε επιχειρησιακό στις ΗΠΑ, ενώ τα πρώτα αεροσκάφη παραδόθηκαν στο Ισραήλ τις προηγούμενες μέρες.

Το αεροσκάφος σχεδιάστηκε εξαρχής για να φέρει κάποια χαρακτηριστικά: χαμηλή παρατηρησιμότητα (stealth), ικανοποιητικό φορτίο οπλισμού και ακτίνα δράσης, δυνατότητα πολλαπλών ρόλων, με έμφαση πρωτίστως στη κρούση και δευτερευόντως στην αεράμυνα, ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας γενιάς κτλ. Κατασκευάζεται σε 3 εκδόσεις:

α) Συμβατική (F-35A)

β) Κάθετης απο-προσγείωσης (F-35B)

γ) Για χρήση από αεροπλανοφόρα (F-35C)

Στις 2 Αυγούστου 2016, η πρώτη Μοίρα F-35A, κηρύχθηκε επιχειρησιακή από την USAF.

Ο «αντίπαλος» της Boeing

Σύμφωνα με συντάκτη μέσου της Αμερικανικής Πρωτεύουσας (Washington Examiner), το F/A-18 Advanced Super Hornet, ή Block III, θα έχει τον κωδικό F/A-18XT. Αυτό έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας. Πρέπει να σημειώσουμε πως μόλις χτες ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «εξετάζουμε σοβαρά μια μεγάλη παραγγελία» (εννοούσε Advances Super Hornets, Block III ή ΧΤ, όπως και να τα πούμε θα χαρεί η Boeing). Από την εταιρεία ακόμη έγινε γνωστό πως η τιμή των F/A-18E/F Super Hornets είναι «μόλις» 78 εκ. δολάρια (περίπου), και το μοντέλο ΧΤ θα κοστίσει «κανά δυο περισσότερο» (πάντα σύμφωνα με την εταιρεία, συνεπώς συμφέρει να παραγγελθούν ΧΤ αντί για E/F), την στιγμή που το F-35C κοστολογήθηκε στην τελευταία παραγγελία πάνω από τα 121 εκ. δολάρια.

Σε «βοήθεια» της Boeing έχει «σπεύσει» και ο γερουσιαστής Mc Cain, που παρουσίασε έγγραφο που ανέλυε την ανάγκη για άμεση αγορά 58 αεροσκαφών F/A-18E/F, προκειμένου να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες του Ναυτικού που έχουν προκύψει από τις καθυστερήσεις του F-35C. Όλα αυτά δεν γνωρίζουμε αν θα δημιουργηθεί πρόβλημα για το μέλλον του F-35C, αλλά μάλλον θα αντιμετωπίσει επιπλέον σκεπτικισμό…

Πηγή: Πτήση & Διάστημα

Γιατί το F-35 δεν θα ακυρωθεί

Το F/A-18 Hornet πρωτοπέταξε το 1978, ενώ ο διάδοχός του, το F/A-18E/F Super Hornet, το 1995. Πρόκειται δηλαδή για αεροσκάφος σχεδιαστικής φιλοσοφίας 40 ετών και ηλεκτρονικών συστημάτων τουλάχιστον 20 ετών. Σχεδιάστηκε ως αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων με δυνατότητα να επιχειρεί από αεροπλανοφόρα. Εξυπακούεται πως δεν έχει δυνατότητες χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth), όπως το F-35.

Όντως τουλάχιστον μια γενιά πίσω σε σχέση με το F-35, το F-18, δεν έχει καμία πιθανότητα να αναλάβει το ρόλο του που κυρίως είναι κρούση βαθιά εντός εχθρικής περιοχής, κάτι που μπορεί να πετύχει όντας stealth.

Ακόμη και αν η Boeing επιχειρούσε να »επανασχεδιάσει» το Super Hornet, θα απαιτούνταν πολλά χρόνια εξέλιξης και δεκάδες δισεκατομμύρια σε κόστος ανάπτυξης.

Η αλήθεια είναι πως εναλλακτική για το F-35 υπήρχε και δεν ήταν άλλη από το F-32 της Boeing. Τα 2 αεροσκάφη, διαγωνίστηκαν στα πλαίσια του προγράμματος JSF για το νέο μαχητικό 5ης γενιάς των ΗΠΑ, με το πρωτότυπο της Locheed Martin να κερδίζει το διαγωνισμό, το 2001.

Στο Popular Science διαβάζουμε πως το να θέλεις να αντικαταστήσεις το F-35 με F-18, είναι σαν να επιχειρείς να αντικαταστήσεις αεροπλανοφόρο με κρουαζιεροπλοιο. Η επιστήμη πίσω από τη τεχνολογία stealth περιλαμβάνει 2 πυλώνες. Εξωτικά υλικά απορρόφησης της ακτινοβολίας ραντάρ και σχεδιασμό που επιτρέπει τη διάθλασή της. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, μόνο οι ΗΠΑ έχουν σε επιχειρησιακή κατάσταση αεροσκάφη stealth 5ης γενιάς. Η αμερικανική αεροπορική φιλοσοφία είναι πλέον αυστηρά στραμμένη σε αεροσκάφη stealth και ένα πισωγύρισμα είναι εξαιρετικά απίθανο.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που παρότι είναι δευτερεύοντες, έχουν τη σημασία τους. Το F-35 έχει υποκατασκευαστικό έργο σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, απασχολώντας μόνο στο Τέξας 38.900 υπαλλήλους και στο Κονέκτικατ, περί τους 10.000. Αυτό σημαίνει πως τυχόν προσπάθεια ακύρωσης, παρά το υψηλό κόστος, θα βρει πολλά εμπόδια στο Κογκρέσο.

Την ίδια στιγμή, η κατασκευάστρια εταιρία φέρεται να βρίσκεται στη διαδικασία μείωσης του κόστους ανά μονάδα, από τα $100 εκ. που είναι σήμερα, στα 85 σε βάθος 4ετίας.

Ο Τραμπ πάντως δεν τα έχει βάλει μόνο με τη Locheed Martin, άλλα και με τη Boeing, σχετικά με το κόστος του νέου Airforce One, δίνοντας μια σαφή εντύπωση πως οι περικοπές δαπανών θα είναι ένας από τους βασικούς του στόχους, ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Είναι μάλλον απίθανο να δούμε ακύρωση του F-35, δεδομένου πως δεν υπάρχει αντικαταστάτη του. Το πιθανότερο είναι να δούμε μείωση του τελικού αριθμού αεροσκαφών που θα αποκτηθούν από τις αμερικανικές Ε.Δ.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *