Το κυνήγι των ψευδών ειδήσεων και το άγχος των «εναλλακτικών» ΜΜΕ

Η διάσταση που πήρε το θέμα των ψευδών ειδήσεων στο ίντερνετ το τελευταίο διάστημα, έχει οδηγήσει σε αναζήτηση μηχανισμών προστασίας του αναγνώστη. Στις ΗΠΑ, υπάρχει πρωτοβουλία για τη σήμανση ψευδών ειδήσεων με τη συνεργασία του Snopes, του ABC News και του πρακτορείο Associated Press, οι οποίοι θα ελέγχουν τα σχετικά άρθρα.

Άσχετα με το εάν κάποιος συμφωνεί με τέτοιες πρωτοβουλίες, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως μεγάλη μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου, βασίζει την επιβίωσή της στο «πλασάρισμα» ψευδών, ανακριβών, ακόμη και συνωμοσιολογικών ειδήσεων. Επομένως είναι λογικό τέτοιες προσπάθειες να τους προκαλούν ανησυχίες.

Θα εξετάσουμε ένα ελληνικό δημοσίευμα που παρουσιάστηκε από το pronews,gr, σχετικά με την υποτιθέμενη προσπάθεια των «νεοταξιτών» να «φιμώσουν» αυτούς που λένε «αλήθειες».

 

Η γαλλική Le Monde δημιούργησε ένα εργαλείο με τίτλο Decodex που επιτρέπει στους αναγνώστες της να ελέγχουν εάν μια ιστοσελίδα είναι αξιόπιστη ή όχι. Αυτή η πρωτοβουλία δέχθηκε κριτική από το Russia Today, όπως βλέπουμε στο βίντεο του άρθρου.

Ο λόγος είναι επειδή, σύμφωνα με το Decodex, οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα rt.com, ενδέχεται να είναι ανακριβείς και χωρίς επιβεβαιωμένες πηγές.

Το RT έχει δεχθεί κριτική και από άλλες πηγές. Ο λόγος είναι επειδή φέρεται να χρηματοδοτείται από το κράτος για να ευνοεί την εικόνα του Β. Πούτιν.

 

Η περίπτωση του Pronews

Ιστοσελίδες όπως το pronews.gr, συχνά φλερτάρουν με ανακριβή δημοσιεύματα και ίσως από εκεί πηγάζει η ανησυχία τους για τα νέα δεδομένα. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

http://ellinikahoaxes.gr/2016/12/03/mirage-2000-5mk2-scalp-eg/

http://ellinikahoaxes.gr/2016/12/17/sauvez-l-europe-noyez-un-grec/

http://ellinikahoaxes.gr/2016/12/20/bashar-jaafari/

http://ellinikahoaxes.gr/2017/01/03/putin-thevoice/

http://ellinikahoaxes.gr/2017/01/09/edirne-bypass/

http://ellinikahoaxes.gr/2017/01/24/cia-map-greece/

http://ellinikahoaxes.gr/2017/01/26/greek-minority-albania/

http://ellinikahoaxes.gr/2017/01/27/112-cw/

http://ellinikahoaxes.gr/2017/02/07/pak-fa/

 

Από τα ανωτέρω είναι προφανές πως ιστοσελίδες που δε φημίζονται για την αξιοπιστία των ειδήσεων που μεταδίδουν, έχουν κάθε λόγο να φοβούνται μια πιθανή «λογοκρισία» από πλατφόρμες όπως το Facebook και η Google. Για αυτούς τους λόγους αποδίδουν τον έλεγχο των ειδήσεων ως φίμωση από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και αντιδρούν σπασμωδικά, ως δήθεν θύματα μιας σκοτεινής συνωμοσίας.

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή ανάγνωση μιας είδησης, προϋποθέτει από το χρήστη του διαδικτύου διασταύρωση πηγών και κριτική σκέψη. Η αλήθεια μπορεί εύκολα να παρερμηνευτεί ή να παρουσιαστεί «εναλλακτικά» και σε κάθε περίπτωση, η τελική ευθύνη πέφτει στις πλάτες του αναγνώστη που θα πρέπει να κρίνει τι είναι σωστό και τι λάθος σε μια είδηση.

 

 

 

 

One thought on “Το κυνήγι των ψευδών ειδήσεων και το άγχος των «εναλλακτικών» ΜΜΕ

  1. Βρε πατήστε τους εκεί μια λογοκρισία τους συνομοσιολόγους…

    Μόνο καλό θα κάνετε και στο διαδίκτυο και στην κοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *