Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;

Στο ετήσιο εορταστικό δείπνο της Εθνικής Δημοκρατικής Επιτροπής του Κογκρέσου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο θόρυβος που παράγουν οι ανεμογεννήτριες προκαλεί καρκίνο.

«Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία δεν γνωρίζει την ύπαρξη αξιόπιστων στοιχείων που να συνδέουν το θόρυβο των ανεμογεννητριών με τη πρόκληση καρκίνου» ανακοινώθηκε λίγο μετά τον ισχυρισμό του Τραμπ.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει και υπάρχει πληθώρα μελετών που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο θόρυβος δεν μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη στους ανθρώπους. Ήχοι άνω των 150 ντεσιμπέλ μπορούν να προκαλέσουν ναυτία και να επηρεάσουν την αναπνοή και την όραση.  Ο θόρυβος όμως για κάποιον που θα καθίσει ακριβώς κάτω από μια ανεμογεννήτρια δεν θα ξεπεράσει τα 105 ντεσιμπέλ.  Αυτό το επίπεδο ήχου μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά ο θόρυβος δεν θα προκαλέσει καρκίνο. Μερικοί έχουν διαπιστώσει ότι οι μηχανικοί ήχοι που παράγουν οι αιολικοί σταθμοί μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο των ανθρώπων, αλλά κανένας δεν έχει συνδέσει τις ανεμογεννήτριες με τον καρκίνο.

Στα 300 μέτρα, ο θόρυβος πέφτει στα 43 ντεσιμπέλ. Στην Ελλάδα απαγορεύεται να στηθούν ανεμογεννήτριες σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από κατοικημένη περιοχή. Συγκριτικά, ένα κλιματιστικό μπορεί να φτάσει τα 50 ντεσιμπέλ θορύβου και ένα ψυγείο τα 40 ντεσιμπέλ.

Οι ανεμογεννήτριες παράγουν επίσης ήχο κάτω από το εύρος αντίληψης της ανθρώπινης ακοής, που ονομάζονται υπόηχοι (ήχοι που βρίσκονται μεταξύ του κατώτατου ορίου της ανθρώπινης ακοής -20 Hz- έως συχνότητες 0,001 Hz). Σε υψηλή ένταση, έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν ζάλη, ναυτία και κεφαλαλγία. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όμως μόνο σε ένταση πάνω από 110 ντεσιμπέλ.

Δημιουργούν προβλήματα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών οι ανεμογεννήτριες;

Το κυριότερο πρόβλημα από τις ανεμογεννήτριες προέρχεται από τα κινούμενα πτερύγια που μπορούν να προκαλέσουν αυξομείωση σήματος λόγω αντανακλάσεων. Αυτό ήταν πολύ εντονότερο στην πρώτη γενιά ανεμογεννητριών που έφερε μεταλλικά πτερύγια. Τα πτερύγια των συγχρόνων ανεμογεννητριών κατασκευάζονται αποκλειστικά από συνθετικά υλικά, τα οποία έχουν ελάχιστη επίπτωση στη μετάδοση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της ηλεκτρογεννήτριας είναι εξαιρετικά ασθενές και περιορίζεται σε μια πολύ μικρή απόσταση γύρω από το κέλυφος της που είναι τοποθετημένο τουλάχιστον 40-50 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Για το λόγο αυτό δεν υφίσταται πραγματικό θέμα έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ούτε καν στη βάση της ανεμογεννήτριας. Ο μετασχηματιστής, πάλι, περιβάλλεται πάντα από περίφραξη ασφαλείας ή είναι κλεισμένος σε μεταλλικό υπόστεγο. Η περίφραξη είναι τοποθετημένη σε τέτοια απόσταση που το επίπεδο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι αμελητέο. Μπορούμε λοιπόν να ισχυριστούμε με βεβαιότητα, ότι αυτά που ακούγονται για εκπομπή ραδιενέργειας ή ακτινοβολιών άλλου τύπου από τις ανεμογεννήτριες δεν ευσταθούν.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε πως δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος ανθρώπου από επιπτώσεις των ανεμογεννητριών.

 

Πηγές

https://www.popsci.com/wind-turbines-dont-cause-cancer

http://preview.browncounty.clients.dmistudios.com/i_brown/minutes/ca708d015fce/part1.pdf.

https://www.sciencealert.com/no-wind-turbines-do-not-cause-cancer

http://www.hellenic-college.gr/works/energy-sources/aioliki.htm

How Loud Is A Wind Turbine?