Τα χιόνια στη Χαβάη επιβεβαιώνουν πως η κλιματική αλλαγή δεν υφίσταται;

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν και σχολιάζουν τα χιόνια που έπεσαν αυτές τις ημέρες στη Χαβάη, αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται για επιβεβαιώση πως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, δεν υφίστανται.

Στο katohika.gr, pentapostagma.gr, el.gr (αρχική πηγή) κτλ, διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Οι ψυχροί χειμώνες δεν σημαίνει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν συμβαίνει, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Chip Fletcher, του University of Hawaii at Mānoa

«Η καταστροφική καταιγίδα αυτού του Σαββατοκύριακου, είναι ένα καλό παράδειγμα ενός ακραίου φαινομένου,  που είναι πιο πιθανό να συμβεί σε έναν θερμότερο κόσμο. Η αλλαγή του κλίματος δημιούργησε τις συνθήκες για τα μεγάλα κύματα, καθώς και  χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στο χαμηλότερο υψόμετρο της Χαβάης, από οποιαδήποτε άλλη φορά

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Χαβάη, περιλαμβάνουν αύξηση στον αριθμό των πυρκαγιών, της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και της ατμόσφαιρας, της παράκτιας διάβρωσης και της ακραίας βροχόπτωσης, σύμφωνα με τον Fletcher. Οι κυκλώνες γύρω από τη Χαβάη, όπως ο Lane και ο Hector το 2018, έχουν αυξηθεί σε επίπεδο ρεκόρ.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις σποραδικές χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα της Χαβάης, εικάζεται πως μέχρι το τέλος του αιώνα, αυτό το φαινόμενο θα εξαλειφθεί.

Επιπλέον

Έρευνα του 2017, έδειξε πως οι άνω του μέσου όρου θερμοκρασίες στην Αρκτική οδηγούν σε χαμηλότερη ανάπτυξη φυτών και μειωμένη πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα στα οικοσυστήματα της Βόρειας Αμερικής.

Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα σύνολο λεπτομερών μοντέλων που ονομάζονταν Coupled Model Intercomparison Project Phase 5 (CMIP5) για τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ των ανωμαλιών και της πτώσης της ακαθάριστης πρωτογενούς παραγωγικότητας των φυτών, επιβεβαιώνοντας τη σχέση μεταξύ των ανώμαλων καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Αμερική και της υπερθέρμανσης της Αρκτικής.

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι μια θέρμανση της Αρκτικής παράγει ψυχρότερους χειμώνες με λιγότερες βροχοπτώσεις, μειώνοντας την ικανότητα των φυτών να απορροφούν το CO2 κατά περίπου 14%.

«Αν και μιλάμε για την Αρκτική, το φαινόμενο έχει άμεσες επιπτώσεις σε αυτό που βιώνουμε σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη», δήλωσε η Anna Michalak από το US Carnegie Institution for Science Sarah Gibbens στο National Geographic.

Τα εμπειρικά στοιχεία από τις δύο τελευταίες δεκαετίες αποκαλύπτουν ότι η μείωση του θαλάσσιου πάγου ήταν αρκετά μεγάλη για να ενισχύσει την αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Η εμφάνιση ισχυρών κρύων θερμοκρασιών σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη ως αποτέλεσμα αυτού, αυξάνει τη πιθανότητα περαιτέρω θέρμανσης της Αρκτικής και μείωσης των πάγων.

Σύμφωνα με τη NASA, οι 10 θερμότερες χρονιές των τελευταίων 150 ετών, έχουν λάβει χώρα από το 1997 έως σήμερα. Η Εθνική Ατμοσφαιρική και Ωκεανογραφική Διοίκηση (NOAA) αναφέρει ότι οι τελευταίες δεκαετίες ήταν οι θερμότερες τουλάχιστον από το 1000 μ.Χ. Η υπερθέρμανση που έχουμε δει από τα τέλη του 19ου αιώνα είναι πρωτοφανής τα τελευταία 1.000 χρόνια.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως όχι μόνο οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη δεν καταρρίπτουν τη θεωρία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι την επιβεβαιώνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *