Ψηφοθηρία από αρχηγό κόμματος εις βάρος του πιλότου που σκοτώθηκε πρόσφατα με το μοιραίο Mirage 2000-5

You are currently viewing Ψηφοθηρία από αρχηγό κόμματος εις βάρος του πιλότου που σκοτώθηκε πρόσφατα με το μοιραίο Mirage 2000-5

H πρόσφατη συντριβή του Mirage 2000-5 που παρέσυρε στο θάνατο το Σμηναγό Γ. Μπαλαταδώρο, έδωσε λαβή σε πολλά ανακριβή δημοσιεύματα που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το τραγικό περιστατικό για λόγους αναγνωσιμότητας. Μετά τη περίπτωση του “ειδικού αναλυτή” που ισχυρίστηκε στον ΑΝΤ1 πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο (!), είδαμε και τη περίπτωση αρχηγού κόμματος που υποστηρίζει πως το Mirage, καταρρίφθηκε εσκεμμένα από τουρκικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο αρχηγός του κόμματος “Ελληνική Λύση”, Κυριάκος Βελόπουλος, γνωστός μεταξύ άλλων από τη θητεία του ως βουλευτής του ΛΑΟΣ και των εκπομπών πώλησης βιβλίων και συμπληρωμάτων διατροφής, υποστηρίζει (χωρίς να παραθέτει τη παραμικρή απόδειξη) πως σύμφωνα με πληροφορίες από Έλληνα “ναύαρχο” (που δεν κατονομάζει), το Mirage 2000-5 που κατέπεσε στις 12 Απριλίου βορειοανατολικά της Σκύρου, δέχτηκε “παρεμβολές” από το τουρκικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL (που ήταν τοποθετημένο σε πλοίο), με αποτέλεσμα να συντριβεί.

Τι είναι το KORAL;

Πρόκειται για ένα επίγειο (και όχι τοποθετημένο σε πλοία) σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που κατασκευάστηκε από τη τουρκική εταιρία Aselsan και πρόσφατα μπήκε σε υπηρεσία. Η μοναδική επιβεβαιωμένη χρήση του ήταν στα τουρκοσυριακά σύνορα στις αρχές του τρέχοντος έτους, στα πλαίσια της επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας”, δηλαδή της τουρκικής εισβολής στο Αφρίν.

Η εμβέλεια του συστήματος KORAL είναι 100-150 χιλιόμετρα, απόσταση στην οποία είναι σε θέση να παρεμβάλει ηλεκτρονικές εκπομπές όπως εχθρικά ραντάρ, αλλά και να παρέχει τακτική ανάλυση ηλεκτρονικών απειλών, με μεγάλη ακρίβεια (σύμφωνα με το κατασκευαστή – KORAL_ENG). Η χρήση του σκοπεύει κατά κύριο λόγο στη καταστολή της εχθρικής αεράμυνας (SEAD), “τυφλώνοντας” τα επίγεια ραντάρ του εχθρού. Ουδέποτε κατασκευάστηκε, ούτε μπορεί να “καταρρίπτει” (υπερσύγχρονα) μαχητικά όπως το ελληνικό Mirage-2000-5. Το τελευταίο διαθέτει ραντάρ RDY-2, που ενσωματώνει τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας απέναντι σε ηλεκτρονικές απειλές, όπως παρεμβολές από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Τελικά τι έριξε το Mirage 2000-5;

Η απάντηση είναι πως επί του παρόντος, ουδείς γνωρίζει. Οι διαδικασίες διερεύνησης ενός αεροπορικού ατυχήματος διαρκεί μήνες ή και χρόνια και οι ισχυρισμοί για κατάρριψη κτλ είναι απλά ανυπόστατοι. Ειδικά ο ισχυρισμός του Κυριάκου Βελόπουλου για κατάρριψη του Mirage 2000-5 με τη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου KORAL, δεν έχει καμία βάση και είναι αδύνατη με βάση τα στοιχεία που παραθέσαμε πιο πάνω.

Σε κάθε περίπτωση, η απόπειρα ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης του θανάτου ενός Έλληνα πιλότου, είναι το λιγότερο προσβλητική προς τη μνήμη του.

Αντί επιλόγου

Αξίζει να παρακολουθήσετε τις τοποθετήσεις του διερευνητή αεροπορικών ατυχημάτων, αεροναυπηγού και διευθυντή του περιοδικού Πτήση & Διάστημα, Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη, που προσεγγίζουν το ζήτημα της συντριβής του Mirage 2000-5 με ψυχραιμία και ρεαλισμό.