«Συζητάμε για την ομοιοπαθητική…» υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών!

Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης χαρακτηρίζει την ομοιοπαθητική ψευδοεπιστήμη και παρά το γεγονός πως πολλοί ομοιοπαθητικοί-«γιατροί» προωθούν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία απόψεις όπως ο αντιεμβολιασμός, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκανε (και πάλι) το θαύμα του, διοργανώνοντας «τριήμερης συνάντηση εργασίας (13-15 Απριλίου) του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιστημονικών(!!!) Υποεπιτροπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ομοιοπαθητικής

Το είδαμε στο capital.gr

Τη στιγμή που ο ΙΣΑ διοργανώνει μια εκδήλωση με τη συμμετοχή «…των επιστημονικών Υποεπιτροπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ομοιοπαθητικής,» δηλαδή κάτι σαν συνέδριο δρυΐδων και αλχημιστών, η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε ομόφωνα πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ισότιμη – ούτε καν συμπληρωματική – της Ιατρικής Επιστήμης, και δεν συνιστά καν «εναλλακτική ιατρική», αλλά απλώς μια πρακτική και εφεξής θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ο τίτλος «ομοιοπαθητική πρακτική».

Πρόσφατα επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, τοποθετήθηκε επί του θέματος, αναφέροντας μεταξύ άλλων «Καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας, πολλά κράτη της Ευρώπης έχουν απορρίψει την ομοιοπαθητική από την ιατρική επιστήμη

Πριν μερικούς μήνες, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Μόλις πριν λίγες καιρό, έγινε γνωστό πως το Royal London Hospital for Integrated Medicine, θα σταματήσει να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση από το NHS για τις ομοιοπαθητικές θεραπείες που προσφέρει. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια. Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψει μέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις.

Εφόσον λοιπόν το δημοσίευμα του capital.gr για την εκδήλωση υπό την αιγίδα του ΙΣΑ ισχύει (δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΙΣΑ προσυπογράφει την ομοιοπαθητική), τότε ουαί και αλίμονο στους απλούς πολίτες που εμπιστεύονται τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας σε τέτοιους φορείς.