Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε 13 Ρώσους και 3 εταιρίες για διασπορά fake news στις αμερικανικές εκλογές

You are currently viewing Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε 13 Ρώσους και 3 εταιρίες για διασπορά fake news στις αμερικανικές εκλογές

13 Ρώσοι υπήκοοι και 3 εταιρίες κατηγορούνται για “πληροφοριακό πόλεμο” και εμπλοκή σε εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών εκλογών του 2016.

Η Internet Research Agency (γνωστή και ως Trolls from Olgino) ήταν η μία από τις εταιρίες που αναφέρθηκε στην ανακοίνωση. Το Facebook έχει ήδη παραδεχτεί πως 126 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή το 41% του πληθυσμού των ΗΠΑ, είδαν αναρτήσεις που είχαν «φυτευτεί» από την Internet Research Agency. Η προσπάθεια εστιάστηκε στον επηρεασμό των ψηφοφόρων υπέρ του τότε υποψηφίου των ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ και κατά της υποψηφίου των δημοκρατικών Χίλαρυ Κλίντον.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι προσπάθειες ανάμιξης ξεκίνησαν το 2014, όταν 3 Ρώσοι επισκέφτηκαν 10 αμερικανικές πολιτείες για να συλλέξουν στοιχεία για τη πολιτική κατάσταση στη χώρα. Καθώς η επιχείρηση εξελισσόταν, τα ύποπτα άτομα ενεπλάκησαν σε διαδικτυακές επαφές με Αμερικανούς πολίτες σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τη κοινή γνώμη. Σε αυτές τις προσπάθειες, οι Ρώσοι έλαβαν κατάλληλα μέτρα για να παρουσιάζονται ως Αμερικανοί πολίτες.

Το κατηγορητήριο των 37 σελίδων περιλαμβάνει κάποιες ανησυχητικές κατηγορίες εναντίον των “troll” που έδρασαν στις αμερικανικές εκλογές. Όταν το περασμένο Σεπτέμβριο έγινε γνωστό πως ο Robert S. Mueller III διερευνούσε τη δραστηριότητά τους, μια Ρωσίδα που το όνομά της συμπεριλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, φέρεται να επικοινώνησε στους συνεργούς της πως το FBI τους ανακάλυψε και προσπαθεί να κρύψει τα ίχνη της. Εφόσον αυτό ισχύει, οι αμερικανικές υπηρεσίες μπόρεσαν να εισχωρήσουν στον εσωτερικό κύκλο των συνωμοτών. Ένας ακόμη Ρώσος στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες, είναι ο Yevgeniy Viktorovich Prigozhin (παρατσούκλι: Putin’s chef), που σύμφωνα με ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ, ήταν ο χρηματοδότης της Internet Research Agency.

Το κατηγορητήριο είναι μια λεπτομερής ανάλυση στη δράση των Ρώσων κατά του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Γίνεται αναφορά σε εμπλοκή 80 ατόμων με γνώση πάνω σε γραφικά, ανάλυση δεδομένων και βελτιστοποίηση δημοσιευμάτων σε μηχανές αναζήτησης για να έχουν μεγαλύτερη απήχηση.

Προσπάθησαν ακόμη και να συνεργαστούν με οργανωτές της καμπάνιας του Τραμπ στη Φλόριντα,  χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες αν και η υπεύθυνη Susie Wiles δήλωσε πως δεν είχε υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή της.

Στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνεται συνωμοσία κατά των ΗΠΑ, συνωμοσία για εξαπάτηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων, τραπεζικές απάτες και κλοπές ταυτότητας. Πολλές από τις κατηγορίες αφορούν τη χρήση τουλάχιστον έξι λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν online διαφημίσεις ή για συμμετοχή σε προσπάθειες πολιτικού ακτιβισμού. Όλα τα ανωτέρω στα πλαίσια της προσπάθειας επηρεασμού της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και κατά των εταιριών Concord Management Consulting και Concord Catering, πίσω από τις οποίες φέρεται να βρίσκεται ο Prigozhin, στενός φίλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το κατηγορητήριο σε κανένα σημείο δεν κατηγορεί ευθέως τη Ρωσική Κυβέρνηση για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ούτε αναφέρει πως πέτυχε να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε μέσω Twitter πως δικαιώνεται διότι δεν προκύπτει πως οι εκλογές του 2016 επηρεάστηκαν. Ωστόσο -και εδώ μάλλον ο Αμερικανός Πρόεδρος βιάστηκε- αναφέρει πως η Ρωσία ξεκίνησε τη καμπάνια κατά των ΗΠΑ το 2014, πολύ πριν τις εκλογές του 2016.

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, φάνηκε να πιστεύει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα εάν η Ρωσία ανακατεύτηκε στις αμερικάνικες εκλογές του 2016. Περισσότερα εδώ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Βιετνάμ, ο Τραμπ έδωσε την εντύπωση ότι αποδέχτηκε τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν. Ο πρόεδρος προσπάθησε αργότερα να διευκρινίσει ότι συνεχίζει να αποδέχεται την αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών των Η.Π.Α. σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές, αλλά πιστεύει τον Πούτιν όταν του λέει πως η χώρα του δεν είχε καμία ανάμειξη. Προφανώς, δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο, ειδικά μετά το χθεσινό Tweet που κατονομάζει συγκεκριμένα τη Ρωσία ως αυτή που ήταν πίσω από την αντιαμερικανική καμπάνια.

Διαβάστε επίσης

http://www.factchecker.gr/index.php/2018/01/17/fake-news-weaponized-by-russia/