Τα ψέματα του Τραμπ και το Φαινόμενο Dunning-Kruger

Το Φαινόμενο Dunning-Kruger είναι μια γνωστική προκατάληψη στην οποία σχετικά ανειδίκευτα άτομα υποφέρουν από απατηλή ανωτερότητα, αξιολογώντας λανθασμένα την ικανότητά τους να είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι πραγματικά είναι. Οι Dunning και Kruger απέδωσαν αυτή την προκατάληψη σε μια μεταγνωστική αδυναμία των ανειδίκευτων να αναγνωρίσουν τη δική τους ανεπάρκεια και να αξιολογούν με ακρίβεια την δική τους ικανότητα . Η έρευνά τους προτείνει επίσης επακόλουθα: άτομα υψηλής ειδίκευσης μπορεί να υποτιμούν τη δική τους σχετική ικανότητά και μπορεί εσφαλμένα να υποθέτουν ότι τα καθήκοντα τα οποία είναι εύκολα για αυτούς είναι επίσης εύκολα για τους άλλους.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η κλιματική αλλαγή είναι κίνδυνοι άμεσοι και υπαρκτοί που, όμως, παραμελούνται για χάρη της εντυπωσιοθηρίας και της τρομολαγνείας. Τα hoaxes και οι ψεύτικες ειδήσεις έχουν σοβαρές συνέπειες. Τι σχέση έχει ο Ντόναλντ Τραμπ με όλα τα ανωτέρω;

Πηγή: Pintex και Michael Earthman

Διαβάστε επίσης

Το Πεντάγωνο «αψηφά» τον Τραμπ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής

2 thoughts on “Τα ψέματα του Τραμπ και το Φαινόμενο Dunning-Kruger

  1. Ρύπανση της ατμόσφαιρας ονομάζεται κ. Επαχτίτη. Μόλυνση είναι εντελώς άλλο πράγμα και δεν συμβαίνει στην ατμόσφαιρα ή αν συμβαίνει είναι κάτι πολύ τοπικό και σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο αυτής. Και ενώ στα αγγλόγλωσσα κείμενα ο όρος pollution χρησιμοποιήται για την ρύπανση, και την (περιβαλλοντική) μόλυνση κάποιες φορές αντί του contamination, στα ελληνικά είναι δύο τελείως διαφορετικοί όροι. Μόλυνση όπως ξέρεις, παθαίνεις όταν πχ μια πληγή μολύνεται, ή αναφορικά με τα οικοσυστήματα όταν ένα (κλειστό σχεδόν πάντα) οικοσύστημα (λίμνη, κόλπος) δέχεται οργανικούς ρύπους. Όταν πχ μια κτηνοτροφική μονάδα φουντάρει ακατέργαστα τα λύματά της σε μια λίμνη, ένα ποτάμι κτλ. Όλα τα άλλα (καυσαέρια, χημικά παράγωγα κ.α.)
    είναι ρύποι, εξού και ρύπανση. Το περιβάλλον στην εξαιρετικά συντριπτική πλειοψηφία τού ρυπαίνεται. Και όταν δε, μιλάμε για υπερθέρμανση και κλιματική αλλαγή, μιλάμε εξ’ ολοκλήρου για ρύπους και ρύπανση και ποτέ για μόλυνση, βακτήρια και λοιπούς μικροοργανισμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *