To πικρό πεπόνι ΔΕΝ σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ΔΕΝ καταπολεμά τον διαβήτη και ΔΕΝ ενισχύει το ανοσοποιητικό

You are currently viewing To πικρό πεπόνι ΔΕΝ σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ΔΕΝ καταπολεμά τον διαβήτη και ΔΕΝ ενισχύει το ανοσοποιητικό

Είναι αλήθεια πως το πικρό πεπόνι (Momordica charantia) μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, να καταπολεμήσει τον διαβήτη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Στο share24.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com και viralpage.gr, διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Σύμφωνα με το Memorial Sloan Kettering (MSKCC), μελέτες στο εργαστήριο έχουν δείξει πως εκχυλίσματα από το πικρό πεπόνι, μπόρεσαν να σκοτώσουν ορισμένα είδη καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους. Ορισμένες πολύ μικρές κλινικές δοκιμές, έδειξαν πως εκχυλίσματα από το πικρό πεπόνι, μπορούν να χαμηλώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ωστόσο είναι επιτακτική η ανάγκη μεγαλύτερων και καλύτερα σχεδιασμένων μελετών για να υποστηριχθεί αυτό το εύρημα. Εκχυλίσματα από το πικρό πεπόνι μπορούν να σκοτώσουν ορισμένους ιούς όταν έρθουν σε επαφή μαζί τους στο εργαστήριο, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα για χρήση σε ανθρώπους.

Η χρήση του πικρού πεπονιού για τη καταπολέμηση του διαβήτη δεν έχει καθοριστεί πλήρως (ειδικά όταν πρόκειται για συμπληρώματα), αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι περισσότερες εξ αυτών, ζητούν περισσότερες έρευνες. Σύμφωνα με το MSKCC, οι επιστήμονες δεν έχουν καθορίσει τη σωστή δοσολογία ή τις μακροχρόνιες παρενέργειες του πικρού πεπονιού και για αυτό το λόγο, δεν πρέπει να συνιστάται ως εναλλακτική της θεραπείας με ινσουλίνη ή υπογλυκαιμικά φάρμακα.

Το πικρό πεπόνι χρησιμοποιείται στην Αγιουρβέδα και πωλείται ως “βοηθητικό φάρμακο στο σακχαρώδη διαβήτη¨και στη χώρα μας. Αναφέρεται μάλιστα πως δεν έχει αντενδείξεις. Το φυτό ωστόσο, περιέχει αλκαλοειδή που μπορούν να προκαλέσουν εμετό και διάρροια, ενώ απαγορεύεται η χρήση του από έγκυες γυναίκες, διότι μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, πρόωρες συσπάσεις και αποβολή. Δεν έχει παρατηρηθεί καμία θετική επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, όταν λαμβάνεται μέσω συμπληρωμάτων (χάπια-κάψουλες). Δεν έχει μελετηθεί επίσης η επίπτωση της μακροχρόνιας κατανάλωσης (πάνω από 3 μήνες) στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όσον αφορά το καρκίνο, οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα (πχ στον καρκίνο του μαστού) προέρχεται από μελέτες σε δοκιμαστικά τρυβλία και πειραματόζωα. Σε κάθε περίπτωση, δεν δούλεψε για όλες τις μορφές καρκίνου και δεν εξόντωσε 100% τα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, η διαφορά μεταξύ πειραματικών μοντέλων και πραγματικών ασθενών είναι χαώδης.

Τα συμπεράσματα από τα ανωτέρω είναι πως ενώ η γενικότερη κατανάλωση πικρού πεπονιού είναι ασφαλής (πλην εγκύων), σε λογικές δόσεις, η αντικαρκινική του δράση σε ανθρώπους δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ αν και μερικές μελέτες έχουν δείξει πως βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη (χρειάζεται προσοχή όταν λαμβάνεται παράλληλα με αντιδιαβητική αγωγή), οι περισσότερες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερες έρευνες, για να καθοριστεί ο ρόλος του. Τέλος, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό.

Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας.