Η Σερβία ΔΕΝ εξοπλίζεται με πυρηνικά

You are currently viewing Η Σερβία ΔΕΝ εξοπλίζεται με πυρηνικά

Είναι αλήθεια πως η Ρωσία σχεδιάζει να εξοπλίσει τους Σέρβους με πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους ως απάντηση στη παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη;

Στο pentapostagma.gr, διαβάζουμε:

H συνέχεια εδώ.

Είναι αλήθεια;

Η πηγή του ισχυρισμού περί δήθεν “πυρηνικοποίησης” της Σερβίας από τους Ρώσους, είναι δημοσίευμα του πρακτορείου Sputnik. Στο συγκεκριμένο άρθρο διαβάζουμε τις δηλώσεις του επικεφαλής για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Mikhail Uljanov, ο οποίος καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα πυρηνικά τους όπλα από την Ευρώπη, πίσω στα εδάφη τους, όπως έχει πράξει και η Ρωσία. Αναφέρει πως η Ουάσιγκτον διατηρεί περί τις 200 εναέριες βόμβες σε ευρωπαϊκά εδάφη, τις οποίες σχεδιάζει να αναβαθμίσει, με απώτερο σκοπό να αυξήσει τον αριθμό τους. Σε κανένα σημείο του άρθρου δεν γίνεται ο παραμικρός υπαινιγμός για μεταφορά πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander στη Σερβία.

Ο Uljanov επισημαίνει τη δέσμευση της Μόσχας στην Συνθήκη για τη κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς (INF) που υπογράφτηκε το 1987 μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Η Συνθήκη  απαγορεύει την ανάπτυξη, εγκατάσταση και βαλλιστικών βλημάτων που εκτοξεύονται από έδαφος με εύρος βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα. Οι βόμβες των ΗΠΑ δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς της Συνθήκης INF, όπως δεν εμπίπτει και ο Iskander, ωστόσο πέρα από το θύλακα του Καλίνινγκραντ, δεν έχει προταθεί ποτέ να τοποθετηθεί σε κάποια χώρα την ανατολικής Ευρώπης ή των Βαλκανίων.

Σήμερα γνωρίζουμε πως οι ΗΠΑ έχουν περί τις 160-240 θερμοπυρηνικές βόμβες B-61 τοποθετημένες στο Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία. Ανάλογες βόμβες βρίσκονταν αποθηκευμένες και στην Ελλάδα μέχρι το 2001, οπότε και αποσύρθηκαν.

Σε δημοσίευμα του αγγλόφωνου inserbia.info, διαβάζουμε πως η Μόσχα ανησυχεί για τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών βομβών που βρίσκονται στην Ευρώπη και καλεί τις ΗΠΑ να τις αποσύρει. Σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά για μεταφορά πυρηνικών στη Σερβία.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως το δημοσίευμα για τοποθέτηση πυρηνικών στη Σερβία είναι προϊόν φαντασίας με σκοπό την αποκόμιση “κλικς”.