Ο Λευκός Οίκος απαγορεύει τη χρήση «αμφιλεγόμενων» λέξεων στο CDC! (Ενημέρωση: το CDC διαψεύδει)

Στις 15 Δεκεμβρίου 2017, η Washington Post ανέφερε πως ανώτερο στέλεχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), έδωσε σαφείς οδηγίες ανέφερε στους αναλυτές πολιτικής να μην χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένες λέξεις σε έγγραφα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό που πρέπει να δοθούν στους συνεργάτες του CDC και στο Κογκρέσο . Η απαγόρευση περιλαμβάνει τις λέξεις όπως έμβρυο, διεμφυλικός/η και έμβρυο.

Οι επτά απαγορευμένες λέξεις-φράσεις είναι:

Ευάλωτος/η (Vulnerable)
Δικαίωμα (Entitlement)
Διαφορετικότητα/ποικιλομορφία (Diversity)
Διεμφυλικός/ή (Transgender)
Έμβρυο (Fetus)
Βασισμένο σε αποδεικτικά στοιχεία (Evidence-based)
Βασισμένη στην επιστήμη (Science-based)

Σε μερικές περιπτώσεις, προτάθηκαν εναλλακτικές φράσεις. Αντί για «βασισμένο στην επιστήμη» ή «βασισμένα σε αποδεικτικά στοιχεία», η προτεινόμενη φράση είναι «το CDC βασίζει τις συστάσεις του για την επιστήμη λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα και τις επιθυμίες της κοινότητας». Στις άλλες περιπτώσεις, δεν προτάθηκαν λέξεις ή φράσεις αντικατάστασης. Ο λόγος που οι ανωτέρω λέξεις-φράσεις λογοκρίνονται, είναι επειδή θεωρούνται «αμφιλεγόμενες».

Εκπρόσωπος του Health and Human Services Department, δήλωσε νωρίτερα πως το δημοσίευμα της WP, είναι παραπλανητικό, αλλά δεν δέχτηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι ακριβώς ισχύει.

Εφόσον λοιπόν η είδηση αληθεύει, πρόκειται για άλλο ένα ανησυχητικό παράδειγμα υπονόμευσης της επιστημονικής κοινότητας από τον Λευκό Οίκο. Μετά την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, σειρά είχε η βιοϊατρική έρευνα, με τη κατάργηση ορολογιών που αποτελούν τα θεμέλια της επιστήμης, όπως «evidence based» και «science based». Η «διαφορετικότητα» και το δικαίωμα επιλογής φύλου, μπήκαν στην ίδια μοίρα και αποτελούν στοιχεία της λαϊκιστικής ρητορικής της παρούσας κυβέρνησης Τραμπ.

Το γεγονός της απαγόρευσης, έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στα κοινωνικά δίκτυα.

Ενημέρωση (18/12/17)

Πριν λίγες ώρες, η διευθύντρια του CDC Dr. Brenda Fitzgerald, ενημέρωσε μέσω Twitter, ότι δεν υπάρχει λίστα απαγορευμένων λέξεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *