Νέο ελπιδοφόρο εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε χιλιάδες ασθενείς με HIV

Η Johnson & Johnson (J & J) συνεργάστηκε με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για τη κατασκευή ενός διπλού συνδυαστικού εμβολίου που θα δοκιμαστεί σε 2.600 γυναίκες στη Νότια Αφρική κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Η πρώτη δόση του εμβολίου κατά του HIV εκκινεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ το δεύτερο ενισχύει την ανταπόκριση του οργανισμού. Το εμβόλιο συνδυάζει πρωτεΐνες από διάφορα στελέχη του ιού για να δημιουργήσει ένα «μωσαϊκό» που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να αποτρέψει τη μόλυνση από οποιοδήποτε στέλεχος του HIV.

«Κάνουμε πρόοδο» δήλωσε στο Reuters ο Paul Stoffels, επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της J & J, πριν εξηγήσει πως ελπίζει ότι το εμβόλιο για το HIV, μπορεί να επιτύχει αποτελεσματικότητα άνω του 50%. «Αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε ο Stoffels. «Ελπίζουμε όμως ότι θα πολύ υψηλότερη αποτελεσματικότητα.»

Ταυτόχρονα, η ViiV Healthcare της GlaxoSmithKline ξεκινά μια άλλη μελέτη που περιλαμβάνει 3.200 γυναίκες στην υποσαχάρια Αφρική για να αξιολογήσει το όφελος της πειραματικής ουσίας cabotegravir. Η πρωτοβουλία ViiV, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2022, έχει επίσης χρηματοδότηση από το NIH και το Gates Foundation.

Φέτος, επιστήμονες από το ερευνητικό ίδρυμα Scripps ανακάλυψαν μια «λειτουργική θεραπεία» που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια, ενώ το NIH διεξήγαγε μια μελέτη για ένα αντίσωμα που μπορεί να σκοτώσει 99 τοις εκατό των στελεχών του ιού HIV. Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του καρκίνου θα μπορούσε να γίνει μια νέα θεραπεία για τον ιό HIV και το CRISPR χρησιμοποιήθηκε για να ενισχύσει την αντίσταση πειραματόζωων στον HIV.

Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί από τον ιό HIV από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 35 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν και οι σύγχρονες αντιρετροϊκές αγωγές μπορούν σχεδόν να εξαλείψουν τον ιό, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τον ξεριζώσουν.