Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει τον Τσε Γκεβάρα να εκτελεί δυο ανυπεράσπιστες γυναίκες

You are currently viewing Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει τον Τσε Γκεβάρα να εκτελεί δυο ανυπεράσπιστες γυναίκες

Η παρακάτω φωτογραφία, έχει γίνει viral μέσω κοινωνικών δικτύων στο εξωτερικό, διότι υποτίθεται πως απεικονίζει τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, να εκτελεί δυο ανυπεράσπιστες γυναίκες με το περίστροφό του. Απεικονίζει όντως τον Τσε Γκεβάρα η συγκεκριμένη εικόνα;

Πρόκειται για μια εικόνα που κυκλοφόρησε στις αρχές Οκτωβρίου μέσω κοινωνικών δικτύων, με τη λεζάντα πως απεικονίζει τον Τσε Γκεβάρα να εκτελεί δυο γυναίκες. Αναπαράχθηκε και κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές.

11/10/2017, πιθανή πηγή του ισχυρισμού

Στη πραγματικότητα, η εικόνα κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2011 και προέρχεται από την εποχή του εμφυλίου στο Ελ Σαλβαδόρ (1980-1992), όπως προκύπτει από σχετικό φωτογραφικό αρχείο. Ο Τσε Γκεβάρα, σκοτώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1967 στη Βολιβία, επομένως είναι αδύνατο να είναι ο άνδρας της εικόνας.

FMLN Civil War gallery

Επιπλέον, η στολή του εικονιζόμενου, ταιριάζει απόλυτα με τις στολές και τον μαύρο μπερέ που φορούσαν συχνά οι αντάρτες του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί – FMLN (μαρξιστική συμμαχία επαναστατικών κινημάτων ), που πολέμησαν εναντίον του καθεστώτος για 12 χρόνια στο Ελ Σαλβαδόρ.

Ο ισχυρισμός πως η φωτογραφία απεικονίζει τον Τσε Γκεβάρα να εκτελεί δυο ανυπεράσπιστες γυναίκες καταρρίπτεται.