Νέο Λύκειο, μερικά χρόνια μετά – Μια ζοφερή ματιά στο «μέλλον» από τον Christopher Nolan

Μια ζοφερή ματιά στο «μέλλον» της εκπαίδευσης, από το σκηνοθέτη Christopher Nolan. Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσιζε να προπαγανδίσει ότι ο άνθρωπος δεν ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα και στη Σελήνη;

Στο physicsgg.me, διαβάζουμε:

Οι καθηγητές καλούν τον πατέρα μιας μαθήτριας στο σχολείο για να τον ενημερώσουν σχετικά με την παραβατική συμπεριφορά της κόρης του:

To παραπάνω απόσπασμα είναι από την ταινία «Interstellar» που διαδραματίζεται σε μια εποχή όπου το περιβάλλον της Γης σιγά-σιγά καταστρέφεται και το μέλλον των ανθρώπων είναι ζοφερό (και σύμφωνα με το σενάριο, η επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα είναι ότι ο άνθρωπος δεν ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα και στη Σελήνη). Παρόλα αυτά σε μια μυστική βάση μια ομάδα επιστημόνων προσπαθεί να οργανώσει την διάσωση της ανθρωπότητας δια της φυγής προς τα άστρα.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Christopher Nolan είχε δηλώσει «ότι ο τελικός μας στόχος ήταν να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά έτσι ώστε να στρέψει το βλέμμα της προς τα άστρα .. ελπίζαμε ότι μέσα από την θεαματική δραματοποίηση της επιστήμης θα μπορούσαμε να εμπνεύσουμε μερικούς από τους αυριανούς αστροναύτες …».

Πηγή: https://physicsgg.me/

Πέρα από το ζοφερότητα που είδαμε στη ταινία του Nolan, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκατοντάδες επίστημονες εμφανίζονται ανήσυχοι σήμερα για το επικίνδυνο φλέρτ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με κάποιες θεωρίες συνωμοσίας και αντιεπιστημονικές αντιλήψεις, όπως η άρνηση της κλιματικής αλλαγής και ο αντιεμβολιασμός.

Το Πεντάγωνο ανέπτυξε ένα σχέδιο υπό τη διοίκηση του Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος Τραμπ ουσιαστικά διέκοψε όλα τα σχετικά ομοσπονδιακά προγράμματα που ξεκίνησε ο προκάτοχός του. Εν ολίγοις, διέταξε το Πεντάγωνο να σταματήσει να προετοιμάζεται για την αλλαγή του κλίματος.

Το Πεντάγωνο όμως τον «αψήφησε» και προχωρά με το σχεδιασμό των επιπτώσεων σε στρατιωτικό επίπεδο, της κλιματικής αλλαγής. Το 2014, το Υπουργείο Άμυνας (DoD) δημοσίευσε το λεγόμενο «χάρτη πορείας για την αλλαγή του κλίματος«, ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των πιθανών επερχόμενων προβλημάτων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Φυσικά ο Τραμπ είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, δεινός λαϊκιστής και χειριστής της μετά-αλήθειας, που δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τον επιστημονικό αναλφαβητισμό που παρά της πρόοδο της τεχνολογίας, συνεχίζει να εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Δεν είναι τυχαίο πως το πρόσφατο πρώτο συνέδριο των flatearthers, παρά τη γελοιότητά του, συγκέντρωσε εκατοντάδες συμμετέχοντες που πέταξαν από κάθε γωνιά του πλανήτη για να παραβρεθούν.

Επομένως αν είναι να φτάσουμε σε καταστάσεις όπως αυτές που περιγράφονται στο Interstellar, πρώτοι ένοχοι θα είναι οι απλοί πολίτες που όχι μόνο θα τις επιτρέψουν, αλλά ίσως και να τις ζητήσουν. Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα η Τουρκία αποφάσισε να απαλείψει τη διδασκαλεία της Θεωρίας της Εξέλιξης από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που πέρασε σχεδόν «αναίμακτα» και χωρίς πολλές αντιδράσεις.

https://www.ptisidiastima.com/interstellar-apollo-denial/