Για πρώτη φορά γονιδιακή τροποποίηση on camera

Το CRISPR-Cas9 έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια ως εργαλείο για την επεξεργασία γονιδιωμάτων. Έχει αποδειχθεί ότι δουλεύει σε πολλά είδη και μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει μια γενετική ασθένεια σε ποντίκια, να αλλάξει το χρώμα ενός λουλουδιού, να εξαλείψει τον ιό HIV σε ζώα, να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να αφαιρέσει ένα γονίδιο που προκαλεί καρδιακή νόσο από ανθρώπινα έμβρυα. Η άμεση παρατήρηση του CRISR σε δράση όμως, δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα.

Το CRISPR είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στους επιστήμονες να κόβουν το DNA για να απενεργοποιήσουν προβληματικά γονίδια ή να εισάγουν νέα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι λειτουργεί επειδή βλέπουν αποτελέσματα, αλλά ο μηχανισμός με τον οποίο δουλεύει ήταν μέχρι τώρα ουσιαστικά υποθετικός. Αυτό που συμβαίνει είναι απλά πολύ μικροσκοπικό για συνήθεις μεθόδους απεικόνισης. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποιήθηκε μια τεχνική που ονομάζεται υψηλής ταχύτητας μικροσκοπία ατομικής δύναμης, που επιτρέπει την απεικόνιση σε μοριακό επίπεδο.

Ένας από τους επιστήμονες της ομάδας που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα, ο Hiroshi Nishimasu, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter. Η κίτρινη κουκίδα είναι σύμπλεγμα πρωτεΐνης Cas-9 με target-RNA και οι καφέ κλώνοι είναι DNA. Πρακτικά, η Cas-9 είναι ο «δολοφόνος» και το target-RNA ο «ρουφιάνος» που της λέει ποιο κομμάτι να κόψει.

Το CRISPR-Cas9 χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα για να κόψει το σκέλος του DNA μόλις το διασπάσει.

Διαβάστε επίσης

Το CRISPR βρίσκεται κοντά στην εξάλειψη μιας σειράς σοβαρών ασθενειών