Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης με πολλές πιθανότητες να είναι κατοικίσιμος

Ένας εύκρατος εξωπλανήτης στο μέγεθος της Γης, ανακαλύφθηκε μόλις 11 έτη φωτός από το Ηλιακό μας Σύστημα από μια ομάδα που χρησιμοποιεί το μοναδικό εργαλείο-κυνηγό πλανητών HARPS του ESO. Ο νέος πλανήτης έχει την ονομασία Ross 128 b και είναι ο δεύτερος πλησιέστερος εύκρατος πλανήτης που ανιχνεύεται μετά τον Proxima b. Είναι επίσης ο πλησιέστερος πλανήτης που ανακαλύπτεται γύρω από ένα αδρανές κόκκινο νάνο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ότι αυτός ο πλανήτης να διατηρεί ζωή. Ο Ross 128 b θα είναι ο πρωταρχικός στόχος για το εξαιρετικά μεγάλο τηλεσκόπιο(ELT) του ESO, το οποίο θα είναι σε θέση να αναζητήσει βιοδείκτες στην ατμόσφαιρα του.

Το κόκκινο αστέρι νάνος Ross 128 διαθέτει έναν εξωπλανήτη που ολοκληρώνει μια περιφορά κάθε 9,9 ημέρες. Αυτός ο κόσμος μεγέθους Γης αναμένεται να είναι εύκρατος, με θερμοκρασία επιφάνειας που μπορεί επίσης να είναι κοντά σε εκείνη της Γης. Το Ross 128 είναι το «πιο ήσυχο» κοντινό αστέρι για να φιλοξενήσει έναν τέτοιο εύκρατο εξωπλανήτη. γεγονός που σημαίνει πως δεν προκαλεί βίαιες ηλιακές εκλάμψεις, που θα μπορούσαν να έχουν συντριπτικές συνέπειες σε περίπτωση που ο 128 b φιλοξενεί ζωή. Οι κόκκινοι νάνοι είναι μερικά από τα πιο αχνά και πιο κοινά αστέρια στο Σύμπαν. Αυτό τους καθιστά πολύ καλούς στόχους στην αναζήτηση εξωπλανήτων.  Εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία από τον κίτρινο Ήλιο μας, οπότε ο Ross 128b λαμβάνει περίπου 1,38 φορές περισσότερη ακτινοβολία από τη Γη.

Η θερμοκρασία ισορροπίας εκτιμάται ότι είναι μεταξύ -60 και 20 βαθμών Κελσίου. Οι επιστήμονες ωστόσο επισημαίνουν πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια εάν όντως ο 128 b βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» που θα επέτρεπε την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Ο νεοανακαλυφθείς εξωπλανήτης, θα αποτελέσει έναν από τους αρχικούς στόχους του τηλεσκοπίου ELT που θα τεθεί σε λειτουργία το 2024, όποτε θα μάθουμε εάν πραγματικά είναι σε θέση να φιλοξενήσει ζωή. Υπάρχει μια πιθανότητα να το μάθουμε νωρίτερα, εάν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που θα τεθεί σε τροχιά το 2019, στρέψει το βλέμμα του προς τον 128b, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.