Μπορούμε να δούμε το φως των εξωγήινων πόλεων (Αρκεί να υπάρχουν εξωγήινοι που το βράδυ ανάβουν τα φώτα!)

Έχουμε δει αρκετές νυχτερινές εικόνες της Γης από το διάστημα, στις οποίες τα φώτα των γιγάντιων πόλεων αναπτυγμένων χωρών δημιουργούν εντυπωσιακούς συνδυασμούς. Οι ερευνητές Abraham Loeb από το Πανεπιστήμιο Harvard στο Cambridge και Edwin L. Turner από το Πανεπιστήμιο του Princeton στο New Jersey, θεωρούν ότι και οι εξωγήινοι πολιτισμοί σε άλλους πλανήτες ανάβουν επίσης τα φώτα στις πόλεις τους την νύχτα!Και αυτό το φως είναι διαφορετικό από τον φυσικό φωτισμό.

Στο physicsgg.me διαβάζουμε:

Το φάσμα του τεχνητού φωτός από μακρινά αντικείμενα μπορεί να διαχωριστεί από το φυσικό φως γεγονός που θα σηματοδοτεί την ύπαρξη εξωγήινου πολιτισμού. Όμως πόσο εύκολο είναι να εντοπιστεί το φως μιας πόλης σε έναν μακρινό πλανήτη; Οι Loeb και Turner προτείνουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει το φως αυτό να διαχωριστεί από το φως του άστρου-ήλιου γύρω από το οποίο θα περιστρέφεται ο πλανήτης των εξωγήινων.Η ιδέα τους είναι να παρατηρηθεί η αλλαγή του φωτός του εξωπλανήτη καθώς αυτός κινείται γύρω από τον ήλιο του.

Δεδομένου ότι η τροχιά του εξωπλανήτη θα είναι ελλειπτική, η ποσότητα του ανακλώμενου φωτός στον πλανήτη θα μεταβάλλεται συναρτήσει της απόστασής του από τον ήλιο του. Όμως η ποσότητα του τεχνητού φωτός (από τον εξωγήινο πολιτισμό) θα παραμένει σταθερή. Έτσι η συνολική ροή του φωτός θα μεταβάλλεται διαφορετικά σε σχέση με έναν πλανήτη που δεν έχει φωτισμένες πόλεις. Αλλά – πάντα στις απόψεις αυτές υπάρχει ένα «αλλά» – για να είναι ανιχνεύσιμος ο τεχνητός φωτισμός, η τεχνητή λαμπρότητα του ημισφαιρίου του εξωπλανήτη όπου επικρατεί νύχτα, θα πρέπει να είναι συγκρίσιμη με την φυσική λαμπρότητα του άλλου ημισφαιρίου στο οποίο επικρατεί ημέρα. Αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο δεδομένου ο τεχνητός φωτισμός της νυχτερινής Γης είναι 100.000 φορές μικρότερος από τον φυσικό φωτισμό της ημέρας. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι είδους εξωγήινοι υπάρχουν – μπορεί να απεχθάνονται το σκοτάδι…..

Επίσης, σύμφωνα με τους Loeb και Turner τα καλύτερα τηλεσκόπια σήμερα στη Γη είναι σε θέση να δουν το φως που παράγεται από μια πόλη στο μέγεθος του Τόκιο, σε απόσταση περίπου 50 αστρονομικών μονάδων (1 Αστρονομική Μονάδα = 149 598 000 χιλιόμετρα), μια απόσταση περίπου μέχρι τη ζώνη Kuiper.
Έτσι – προς το παρόν –  αν υπάρχουν ή περάσουν από εκεί αντικείμενα που φωτίζονται τεχνητά (αδέσποτοι κατοικημένοι πλανήτες ή γιγάντια εξωγήινα διαστημόπλοια;) σίγουρα μπορούμε να τα παρατηρήσουμε.
Δεδομένου όμως, ότι τον τελευταίο καιρό ανακαλύπτονται συνεχώς πλανήτες σε μακρινά ηλιακά συστήματα, ίσως με τη βελτίωση των επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων η ιδέα των Loeb και Turner να μπορεί να υλοποιηθεί.
πηγή: Detection Technique for Artificially-Illuminated Objects in the Outer Solar System and Beyond

Μπορούμε να δούμε το φως των εξωγήινων πόλεων