Πως η επιστήμη σχεδιάζει να νικήσει τα γηρατειά σε λίγα χρόνια

Είναι γεγονός πως οι επιστήμονες πειραματίζονται τα τελευταία χρόνια με πρωτοποριακές τεχνικές για να νικήσουν τα γηρατειά και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στη τρίτη ηλικία. Τα πρώτα πειράματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα και εικάζεται πως μέσα στα επόμενα χρόνια, θα δημιουργηθούν τα μέσα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τις επιπτώσεις του γήρατος και ίσως επεκτείνουν και το προσδόκιμο ζωής.

Τρεις είναι οι κύριες ερευνητικές τάσεις για την αντιμετώπιση του γήρατος

Η πρώτη μέθοδος, αναζητά τρόπους να εξουδετερώσει τα γηρασμένα κύτταρα που όσο περνούν τα χρόνια, αυξάνονται διακόπτουν την κανονική λειτουργία του σώματος. Τα κύτταρα αυτά, που συσσωρεύονται όσο περνούν τα χρόνια, εκκρίνουν χημικές ουσίες, που προκαλούν φλεγμονή και εμπλέκονται σε ασθένειες της γήρανσης, όπως τα αρθριτικά, ο καταρράκτης των ματιών, ο διαβήτης και η αρτηριοσκλήρυνση. Αυτά τα κύτταρα «αρνούνται» να πεθάνουν και μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει τρόπος να τα ξεφορτωθούμε. Μια νέα έρευνα σε ποντίκια χρησιμοποίησε φάρμακα που ήταν ικανά να σκοτώσουν έως και 80% των γηρασμένων κυττάρων χωρίς να βλάψουν τα υγιή κύτταρα. Οι ποντικοί που υποβλήθηκαν σε θεραπεία ήταν πιο υγιείς και απέκτησαν εκ νέου το χαμένο τρίχωμά τους. Μια άλλη μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα για να είναι απαλλαγμένα από γηρασμένα κύτταρα, είδε μια απίστευτη αύξηση κατά 30% στη διάρκεια ζωής, μαζί με βελτιωμένη υγεία και λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο.

Ένας άλλος τρόπος για να καταπολεμηθεί η γήρανση είναι η χορήγηση συνενζύμου NAD +, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των κυττάρων. Ο άνθρωπος έχει πενήντα τοις εκατό λιγότερο NAD + στην ηλικία των 50 ετών από ό, τι στην ηλικία των 20 ετών. Η ανεπάρκεια σε NAD + συνδέεται με τον καρκίνο του δέρματος,  Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες. Όταν οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να χορηγήσουν NAD + μέσα από τα κυτταρικά τοιχώματα των ποντικών (μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε τρόπος να διαπεραστεί η κυτταρική μεμβράνη και να χορηγηθεί το NAD+), το αποτέλεσμα ήταν υγιέστερα ποντίκια με περισσότερο εγκεφαλικά, δερματικά και άλλα βλαστοκύτταρα, καθώς και μια ελαφρώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ο τρίτος τρόπος είναι τα βλαστοκύτταρα, που είναι η άλλη πολλά υποσχόμενη τεχνολογία κατά της γήρανσης. Τα ποντίκια που δέχτηκαν ενέσεις με βλαστοκύτταρα στον θάλαμο του εγκεφάλου, ήταν υγιέστερα από τα υπόλοιπα ποντίκια και έζησαν 10% περισσότερο.

Καμία από αυτές τις τεχνολογίες δεν πρόκειται να θεραπεύσει τη γήρανση ως δια μαγείας, αλλά είναι πολύ πιθανό στο προσεχές μέλλον, ένας συνδυασμός αυτών των τεχνικών να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο πως γερνάμε και ίσως δώσουν μια μικρή ώθηση στο προσδόκιμο ζωής.

Πηγές: Popular Mechanics – Kurzgesagt

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *