Η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί στη δημιουργία νέων ειδών ζώων

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα ζώα που κατοικούν σε πόλεις, αναγκάζονται να εξελιχθούν για να αντιπαρέλθουν δυσκολίες όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση.

Έχει παρατηθεί πως οι σπίνοι, εξελίχθηκαν για να έχουν μεγαλύτερα ράμφη για να μπορούν να λαμβάνουν τροφή από τις ταΐστρες. Ένα είδος σαύρας στο Πουέρτο Ρίκο ίσως έχει αναπτύξει μεγαλύτερα άκρα και περισσότερο κολλώδεις πατούσες για να επιβιώνει σε αστικό περιβάλλον. Άλλα είδη ζώων έχουν αναπτύξει μεγαλύτερη ανοσία στην ατμοσφαιρική μόλυνση και τα ανθρώπινα δηλητήρια. Ένα είδος κουνουπιού, έχει προσαρμοστεί για να ζει σε υπονόμους και υπόγειες σήραγγες.

Τα ανωτέρω είναι μόνο ένα μικρό δείγμα. Φαίνεται πως πολλά ζώα εξελίσσονται, μέσω γενετικών μεταλλάξεων, που εφόσον είναι επιτυχημένες, περνάνε στους απογόνους τους.

Οι ανθρώπινοι παράγοντες που φαίνεται πως προκαλούν αυτές τις μεταλλάξεις είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο τεχνητός φωτισμός, το τσιμέντο και η άσφαλτος καθώς και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν αλλάξει δραστικά το τοπίο.

Ανθρωπόκαινος (αγγλ. Anthropocene), ονομάζεται ανεπίσημα η χρονική περίοδος κατά την οποία η παρουσία του ανθρώπου στη γη έχει προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στο πλανήτη (εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας, μόλυνση και γενικότερα μόνιμες επιπτώσεις στη οικοσύστημα). Η παραπάνω μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η ανθρωπότητα, ακόμη και στην εξέλιξη των ειδών.

 

2 thoughts on “Η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί στη δημιουργία νέων ειδών ζώων

  1. «Η παραπάνω μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η ανθρωπότητα, ακόμη και στην εξέλιξη των ειδών.»
    Επίσης ερχεται να διαψευσει τις κινδυνολογίες περι διαταραχης του οικοσυστήματος. Το οικοσύστημα ειναι υπο ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ και προσαρμόζεται. Αν μη τι αλλο ο μετερωριτης που εξαφανισε τους δεινοσαυρους ειχε εκατονταδες φορες μεγαλύτερη επιπτωση στο οικοσυστημα απ οτι ο ανθρωπος. Κι ομως το οικοσύστημα προσαρμόστημε.
    Ε τι; περιεργο ειναι που η εξελιξη προσαρμόστημε στην ανθρωπινη υπαρξη;;;

    1. ΔΕΝ ειναι νεα Ειδη ζωων… ειναι διαφοροποιημενα ζωα, προσαρμοσμενα στις ενες συνθηκες, ΟΧΙ νεα ειδη.

Comments are closed.