Ο ψευτογιατρός Μουρούτης συνεχίζει την αντιεμβολιαστική ρητορεία ενώ έχουμε ήδη ένα θύμα από την επιδημία ιλαράς

You are currently viewing Ο ψευτογιατρός Μουρούτης συνεχίζει την αντιεμβολιαστική ρητορεία ενώ έχουμε ήδη ένα θύμα από την επιδημία ιλαράς

Πριν λίγες ημέρες, ένα βρέφος 11 μηνών πέθανε από ιλαρά στη χώρα μας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα και 45 θάνατοι. Παρά το γεγονός πως οι ειδικοί συνιστούν την ανοσοποίηση του πληθυσμού για τη προστασία από εξαιρετικά μολυσματικές ασθένειες όπως η ιλαρά, οι “ειδικοί” του διαδικτύου συνεχίζουν τη παραπληροφόρηση. Ένας από τους μεγαλύτερους εγχώριους επικριτές των εμβολίων, είναι ο “γιατρός” χωρίς πτυχία Κων/νος Μουρούτης, που τα τελευταία 12 χρόνια περιδιαβαίνει την Ελλάδα παρουσιαζόμενος ως επιστήμων, ενώ στη πραγματικότητα το μόνο που κατέχει είναι μια σειρά από πλαστά “πτυχία”.

Πρόσφατα, ο “Δρ” Μουρούτης κοινοποίησε το κάτωθι στη σελίδα του στο Facebook.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση, έφτασε να αναπαραχθεί από blog που “ειδικεύεται” στη συνωμοσιολογία και την ψευδοεπιστήμη.

Ο “Δρ” Μουρούτης διαδίδει (προφανώς εις γνώσιν του) ψεύδη, ισχυριζόμενος πως “Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δηλώνει: Η καλύτερη υγεία των ανθρώπων δεν σχετίζεται με τα εμβόλια!

Παρατηρούμε αμέσως πως εκτός από το εξώφυλλο, η έρευνα των παιδιάτρων, δεν παρατίθεται πουθενά. Μπορείτε να την δείτε εδώ: Pediatrics,Dec.2000-VOl 106,No.6

Στη σελίδα 13, διαβάζουμε:

«The major declines in child mortality that occurred in the first third of the 20th century have been attributable
to a combination of improved socioeconomic conditions in this country and the public health strategies
to protect the health of Americans. These public health measures included the establishment of local
health departments in nearly all of the states. State and local health departments implemented these
public health measures including water treatment, food safety, organized solid waste disposal, and public
education about hygienic practices. These improvements in water and food safety and purity are
linked to the major decline in diarrheal diseases seen in the early years of the century. Similarly, improvements
in housing and decreased crowding in US cities are linked to the reductions in mortality
from tuberculosis and other diseases attributable toperson-to-person airborne transmission»

Μετάφραση

Οι μεγάλες μειώσεις της παιδικής θνησιμότητας που σημειώθηκαν κατά το πρώτο τρίτο του 20ού αιώνα έχουν αποδοθεί σε ένα συνδυασμό βελτιωμένων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και στις στρατηγικές για τη δημόσια υγεία για την προστασία της υγείας των Αμερικανών. Αυτά τα δημόσια μέτρα για την υγεία περιλάμβαναν τη δημιουργία τοπικών τμήματων υγείας σε σχεδόν όλες τις πολιτείες. Τα τοπικά υγειονομικά τμήματα υλοποίησαν
μέτρα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας των υδάτων, την ασφάλεια των τροφίμων, την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις πρακτικές υγιεινής. Αυτές οι βελτιώσεις στο νερό, την ασφάλεια των τροφίμων και την καθαρότητα είναι που σχετίζονται με τη σημαντική μείωση των διαρροϊκών ασθενειών που παρατηρήθηκαν στα πρώτα χρόνια του αιώνα. Ομοίως, οι βελτιώσεις
σε στέγαση και η μείωση του συνωστισμού σε πόλεις των ΗΠΑ συνδέονται με τη μείωση της θνησιμότητας
από τη φυματίωση και άλλες ασθένειες που οφείλονται αερομεταφερόμενους ιούς που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο.

Εν συντομία, η ανωτέρω παράγραφος μας λέει κάτι που γνωρίζουμε, δηλαδή πως η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, κυρίως λόγω βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής.

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο διαβάζουμε:

«Vaccination, while first used in the 18th century, became more widely implemented in the middle part
of the century. Vaccines against diphtheria, tetanus, and pertussis became available during the late 1920s
but only widely used in routine pediatric practice after World War II. Thus vaccination does not account
for the impressive declines in mortality seen in the first half of the century. The reductions in vaccine-preventable
diseases, however, are impressive. In the early 1920s, diphtheria accounted for about
175 000 cases annually and pertussis for nearly 150 000 cases; measles accounted for about half a
million annual cases before the introduction of vaccine in the 1960s. Deaths from these diseases have
been virtually eliminated, as have deaths from Haemophilus influenzae, tetanus, and poliomyelitis

Μετάφραση:

Ο εμβολιασμός, ενώ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα, εφαρμόστηκε ευρύτερα μετά τα μέσα του 20ου αιώνα. Τα εμβόλια κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, και του κοκκύτη ήταν διαθέσιμα ήδη από τέλη της δεκαετίας του 1920 αλλά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στη παιδιατρική,  μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επομένως, ο εμβολιασμός δεν λαμβάνεται υπόψη για την εντυπωσιακή πτώση της θνησιμότητας που παρατηρείται στο πρώτο μισό του αιώνα. Οι μειώσεις στις προλαμβανόμενες από τα εμβόλια ασθένειες όμως είναι εντυπωσιακή.  Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, η διφθερίτιδα αντιπροσώπευε περίπου 175.000 περιπτώσεις ετησίως και ο κοκκύτης σχεδόν 150 000 περιπτώσεις. Η ιλαρά είχε περίπου μισό εκατομμύριο κρούσματα ετησίως πριν από την εισαγωγή του εμβολίου στη δεκαετία του 1960. Οι θάνατοι από αυτές τις ασθένειες έχουν έχουν ουσιαστικά εξαλειφθεί, όπως οι θάνατοι από τον αιμόφιλο της ινφλουένζας, τον τετάνο και την πολιομυελίτιδα.

Αν απορείτε για ποιο λόγο ο «Δρ» Μουρούτης δεν παραθέτει ολόκληρη την έρευνα, είναι επειδή αυτή καταρρίπτει τον αντιεπιστημονικό ισχυρισμό του. Προφανώς και οι βελτίωση των συνθηκών ζωής σε συνδυασμό με σημαντικές ιατρικές παρεμβάσεις, αύξησαν το προσδόκιμο ζωής, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όμως πως τα εμβόλια σχεδόν εξαφάνισαν τις μολυσματικές νόσους, ειδικά μετά τη συστηματική εφαρμογή του μετά το 2ο μισό του 20ου αιώνα.

Η «καραμέλα» της σύνδεσης εμβολίων και SIDS

Ο «Δρ» Μουρούτης πέφτει σε μια ακόμη παγίδα (και πάλι, πιθανότατα εις γνώσιν του). Σύμφωνα με το politifact.com, για το 2014, αναφέρθηκαν 2170 περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών, εκ των οποίων 122 θάνατοι (συνήθως SIDS – σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου).

Στις ΗΠΑ όμως οι θάνατοι από SIDS, ανέρχονται σε 1400 (2014). Η επιδημιολογία επομένως είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στο γενικό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, μεγάλη μελέτη του Berlin School of Public Health, διαπίστωσε πως η επιδημιολογία σε παιδιά που έχουν λάβει το εμβόλιο DPT (διφθερίτιδα-κοκκύτης-τέτανος), ήταν αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με ανεμβολίαστα παιδιά. Πρόκειται για ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του μύθου περί σύνδεσης εμβολίων-SIDS. Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι από SIDS έχουν μειωθεί από 30.000 το 1990 σε 22.000 το 2010. Παράλληλα, οι αριθμοί των εμβολίων έχουν αυξηθεί. Αυτό σημαίνει 2 πράγματα: Αφενός τα εμβόλια δεν ευθύνονται για τη πρόκληση SIDS και αφετέρου, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη πρόληψη του Συνδρόμου.

Οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο DTaP, προκαλεί SIDS, διακινούνται από γνωστές ιστοσελίδες ψευδών ειδήσεων του εξωτερικού, όπως το yournewswire.com. Σήμερα γνωρίζουμε πως η περίπτωση σοβαρής παρενέργειαςείναι μια στο εκατομμύριο. Μετά το 1997 και τη χρήση του ακυτταρικού ιού του κοκκύτη (DTaP), οι παρενέργειες εκμηδενίστηκαν.

Η αντίφαση

Ο ίδιος ο «Δρ» Μουρούτης πέφτει σε αντιφάσεις. Γράφει: «Στις στατιστικές τους αναλύσεις κατέδειξαν πως τα αίτια της καλύτερης υγείας οφείλονται στη γενικότερη μείωση της μητρικής και βρεφικής θνητότητας & θνησιμότητας καθώς επίσης και στη μετακίνηση από τις λοιμώδεις νόσους στις εκφυλιστικές & νόσους φθοράς

Οι λοιμώδεις νόσοι έπαψαν να είναι πρόβλημα, και σ’ αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά τα εμβόλια. Ο κόσμος δεν πεθαίνει πια από λοιμώξεις, γι’ αυτό και ζει αρκετά ώστε να ασθενήσει από νόσους που κατά κανόνα εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες όπως εκφυλιστικές παθήσεις και καρκίνος. Για παράδειγμα, είναι γνωστό σήμερα πως η πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος καρκίνο, αυξάνονται γεωμετρικά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Προφανώς ένας άνθρωπος που θα ζήσει μέχρι τα 35 δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες καρκινογένεσης με κάποιον που θα ζήσει μέχρι τα 80.

Χρονικός συσχετισμός και αιτιώδης συνάφεια

Σε παλιότερη δημοσίευση του “Δρ” Μουρούτη, βλέπουμε τον ισχυρισμό πως μια 19χρονη από την Αυστρία, πέθανε αμέσως μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (HPV).

Ο γιατρός χωρίς πτυχία, πέρα του γεγονότος πως επικαλείται μια tabloid (Daily Mail), ψεύδεται ασυστόλως, διότι όπως διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα, η 19χρονη πέθανε 3 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, από αναπνευστική ανεπάρκεια.

Το άρθρο επικαλείται τη μαρτυρία παθολόγου που δεν κατονομάζει, πως ίσως το εμβόλιο να προκάλεσε το θάνατο. Ο ισχυρισμός όμως είναι τραγικά σαθρός. Αφενός ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα κάποια νεκροψία-νεκροτομή που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του ανώνυμου παθολόγου και αφετέρου, Χρονικός συσχετισμός, δεν υποδηλώνει αιτιώδης συνάφεια. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν για διάφορους άσχετους λόγους μετά από μια ιατρική επέμβαση. Αυτό όμως δε σημαίνει πως στη προκειμένη περίπτωση ο θάνατος μπορεί να αποδοθεί στο εμβόλιο, ειδικά μετά από 3 ολόκληρες εβδομάδες.

Οι μόνες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί και πιστοποιηθεί ως οφειλόμενες στον εμβολιασμό (HPV) είναι ήπιες τοπικές παρενέργειες, δηλ. πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης στον βραχίονα, καθώς και ορισμένες ήπιες συστηματικές παρενέργειες, όπως ζάλη και πιθανόν τάση λιποθυμίας κατά τον εμβολιασμό (ιδίως σε μικρά κορίτσια και αγόρια), ήπιος πυρετός, κεφαλόπονος και κακοαδιαθεσία για 2-3 ημέρες, σπανίως δε και κάποια αλλεργική αντίδραση. Καμία από τις αναφερθείσες κατά καιρούς σοβαρές παρενέργειες και θανάτους δεν συσχετίστηκε αιτιολογικά με τον HPVεμβολιασμό, είχαν απλώς χρονική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, μόλις δύο Ευρωπαϊκά περιστατικά θανάτων έχουν αναφερθεί στα πλαίσια της διαρκούς παρακολούθησης της ασφάλειας των φαρμάκων. Ένα από τα περιστατικά εμφανίσθηκε στην Αυστρία και το άλλο στη Γερμανία. Και στις δυο περιπτώσεις, η αιτία του θανάτου δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί. Δεν κατέστη δυνατή η αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των θανάτων των δυο νεαρών γυναικών και της χορήγησης του Gardasil. Στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί θάνατος που να συνδέεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 580 γυναίκες διαγιγνώσκονται και 239 πεθαίνουν από καρκίνο τραχήλου της μήτρας στη χώρα μας. (Πηγή: gynaikology.gr).

Συμπεράσματα

Για άλλη μια φορά, ο άνθρωπος που επί 12 τουλάχιστον χρόνια περιδιαβαίνει την Ελλάδα και ισχυρίζεται πως έχει 3 διδακτορικά πάνω σε ιατρικές επιστήμες (ενώ δεν έχει τίποτα), προχωρά σε εμβολιοφοβικές δηλώσεις που δεν έχουν αντίκρυσμα (ο ίδιος έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν είναι γιατρός μετά τις αποκαλύψεις μας για τα ανύπαρκτα πτυχία του). Η ίδια η έρευνα που παραθέτει ο ψευτογιατρός Μουρούτης, διαψεύδει τον ισχυρισμό του, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα εμβόλια στην μείωση των κρουσμάτων μολυσματικών ασθενειών. Ο «Δρ» Μουρούτης, για μια ακόμη φορά, εις γνώσιν του, προχώρησε σε επιλεκτική παράθεση στοιχείων, με αποτέλεσμα να επιτείνει τον φόβο των πολιτών απέναντι στα εμβόλια. Θυμίζουμε πως η χώρα μας βιώνει επιδημική έξαρση ιλαράς με 346  κρούσματα και ένα νεκρό ανεμβολίαστο βρέφος. Πριν από ένα χρόνο, άλλο ένα ανεμβολίαστο ελληνόπουλο 50 ημερών πέθανε από κοκκύτη. Αν και στις 2 περιπτώσεις, τα θύματα ήταν πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, θα έπρεπε να είναι ασφαλή εντός της λεγόμενης ανοσίας αγέλης. Τα γραφόμενα του «Δρ» Μουρούτη (ο οποίος μιλάει κατά των εμβολίων εδώ και πολλά χρόνια και έχει γράψει σχετικά βιβλία), καθώς και λοιπόν «ειδικών» του διαδικτύου, έχουν προκαλέσει πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες.

Να συμβουλεύεστε μόνο τον γιατρό σας σε λεπτά θέματα υγείας όπως ο εμβολιασμός και όχι δημοσιεύματα και αναρτήσεις «ειδικών» στο διαδίκτυο.

Αν με μετά τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί από τις αποκαλύψεις μας για τα πλαστά πτυχία, ο “Δρ” Μουρούτης είχε σταματήσει τα “σεμινάρια”, φαίνεται πως αποφάσισε πρόσφατα να τα ξαναρχίσει, φορώντας τη στολή του “γιατρού”…

Αντί επιλόγου

Τη στιγμή που οι αντιεμβολιαστές απολαμβάνουν αναγνωρισιμότητας, σημαντικοί επιστήμονες όπως ο Jonas Salk και ο Maurice Hillman που με τις ανακαλύψεις στους στα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό…

Διαβάστε επίσης

http://ellinikahoaxes.gr/2017/05/02/mouroutis-kataggelia/

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/06/12/isp-mouroutis-paschalidis/