Η Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ όπου τα pet shop θα πουλάνε μόνο ζώα από καταφύγια

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν υπέγραψε τη σχετική νομοθεσία που απαιτεί τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων να πωλούν αποκλειστικά σκύλους, γάτες και κουνέλια που προέρχονται από καταφύγια και όχι από εκτροφείς.

Το νομοσχέδιο 485, το οποίο ονομάζεται «νόμος διάσωσης και υιοθεσίας», πέρασε ομόφωνα στη γερουσία της Καλιφόρνιας τον Σεπτέμβριο του 2017 και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019. Απαιτεί όλα τα σκυλιά, οι γάτες και τα κουνέλια που προσφέρονται για λιανική πώληση στην Καλιφόρνια να προέρχονται από καταφύγια ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς διάσωσης.

Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να μειωθεί ο αριθμός των ζώων που πωλούνται μέσω puppy mills και kitten factories.  «Αυτό είναι μια μεγάλη νίκη για τους τετράποδους φίλους μας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο συντάκτης του νομοσχεδίου, Patrick O’Donnell.

Η Καλιφόρνια έρχεται να προστεθεί σε περισσότερες από 230 πόλεις και κομητείες στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περάσει ανάλογους κανονισμούς για τη πώληση κατοικίδιων ζώων, προκειμένου να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εκτροφής ζώων, συνήθως σε απάνθρωπες συνθήκες. Οι επιχειρήσεις εκτροφής έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μεγιστοποιούν τα κέρδη σε βάρος των ζώων που βρίσκονται στην κατοχή τους. Τα ζώα αυτά φυλάσσονται γενικά σε ανθυγιεινές συνθήκες χωρίς επαρκή κτηνιατρική φροντίδα, τροφή, νερό ή κοινωνικοποίηση. Τα ζώα που εκτρέφονται σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μεταδοτικών και θανατηφόρων ασθενειών και συγγενών ελαττωμάτων, καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς.

Αυτή η πρωτοποριακή νομοθεσία, που είναι η πρώτη σε πολιτειακό επίπεδο, έχει την ενθουσιώδη υποστήριξη όλων των τοπικών και διεθνών φιλοζωικών ομάδων και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα που πιθανότατα θα ακολουθηθεί και από άλλες πολιτείες.