Θεωρίες συνωμοσίας για το μακελειό στο Λας Βέγκας

You are currently viewing Θεωρίες συνωμοσίας για το μακελειό στο Λας Βέγκας

Ήταν αδύνατο για ένα μόνο άτομο να πραγματοποιήσει ένα τόσο πολύπλοκο έγκλημα – ειδικά όταν το άτομο αυτό δεν έχει στρατιωτική εκπαίδευση; Τελικά, δεν υπήρξαν νεκροί; Πόσοι ήταν τελικά οι δράστες; Ποια ήταν η γυναίκα που προειδοποιούσε το πλήθος λέγοντας «θα πεθάνετε όλοι», 45 λεπτά πριν αρχίσει το μακελειό; Αυτές και άλλες πολλές θεωρίες συνωμοσίας, ξεπήδησαν -όπως συνηθίζεται- μετά το πρόσφατο αιματοκύλισμα στο Λας Βέγκας. Έχουν αυτοί οι ισχυρισμοί κάποια βάση;
Δεκάδες είναι τα συνωμοσιολογικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και στη χώρα μας και υποστηρίζουν πως το μακελειό το Λας Βέγκας, ήταν μια false flag επιχείρηση της αμερικανικής κυβέρνησης για να περιορίσει τις ελευθερίες των πολιτών και να επιβάλει αυστηρότερη αστυνόμευση.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είδαμε στο indobserver.blogspot.gr.

Η συνέχεια εδώ.

Στο nikosxeiladakis.gr, διατυπώνονται ανάλογοι ισχυρισμοί:

Τι ισχύει;

Όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η συνωμοσιολογική σαβούρα του εξωτερικού, φτάνει μετά από λίγες ημέρες και στην Ελλάδα και αναδημοσιεύεται από “αφυπνισμένα” ιστολόγια. Στο snopes.com όμως, βρίσκουμε τις απαντήσεις σε όλους αυτούς τους ανυπόστατους ισχυρισμούς. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Μια “μυστηριώδης γυναίκα” φώναζε μέσα από το πλήθος, προειδοποιώντας για το μακελειό σαράντα πέντε λεπτά πριν συμβεί;

Η γυναίκα που έκανε αυτό τον ισχυρισμό στην Daily Mail, αν και αρχικά μίλησε για προειδοποιήσεις από μια άλλη γυναίκα, ισπανικής καταγωγής, στη πορεία παραδέχτηκε πως ο σαματάς που προκάλεσε, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια λεκτική διαμάχη με άλλα άτομα που ήταν στη συναυλία.

Τελικά, δεν υπήρξαν νεκροί;

Συνολικά σκοτώθηκαν 58 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 489. Η Usa Today, δημοσίευσε τα ονόματα των 58 νεκρών, με φωτογραφίες και πλήρες ιστορικό τους, κάτι που ουσιαστικά διαψεύδει τους ισχυρισμούς πως δεν υπήρξαν θύματα.

Ήταν αδύνατο για ένα μόνο άτομο να πραγματοποιήσει ένα τόσο πολύπλοκο έγκλημα, Πόσοι ήταν τελικά οι δράστες;

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, δηλαδή πως είναι δυνατόν ένας μόνο άνδρας να προκαλέσει τόσα πολλά θύματα, θα ανατρέξουμε σε σχετικό άρθρο της Πτήσης & Διάστημα. Στο σχετικό άρθρο διαβάζουμε πως ο δράστης είχε στη κατοχή του άφθονο οπλισμό και πυρομαχικά, που είχε ειδικά τροποποιήσει για το σκοπό του.

Τα μισά από τα 13 όπλα του εκτελεστή έφεραν μια τροποποίηση γνωστή ως «bump stock» (υποκόπανο ανάδρασης σε ελεύθερη μετάφραση) που επιτρέπει σε εκδόσεις πολεμικών τυφεκίων εφόδου που πωλούνται νόμιμα (βάση του Συντάγματος) στις ΗΠΑ να αποκτούν ταχυβολία σε επίπεδο που πλησιάζει την αυτόματη λειτουργία (FULL AUTO). Η αγορά των εκδόσεων τυφεκίων που επιτρέπουν μόνο «βολή κατά βολή» (SINGLE FIRE) είναι, όπως προαναφέρθηκε νόμιμη στις ΗΠΑ ενώ FULL AUTO εκδόσεις μπορούν να αγοράσουν μόνο εν’ ενεργεία στρατιωτικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Τα SINGLE FIRE όπλα έχουν ειδικές προβλέψεις ώστε η μετατροπή τους σε FULL AUTO να μην είναι εύκολη (παρόλα αυτά μπορεί να γίνει από ειδικό οπλουργό με βάσει κιτ από μοντέλα που προσφέρουν επιλογή «βολής 3 σφαιρών»). Εάν όμως γίνει κάτι τέτοιο για μη δικαιούμενο κατοχής τέτοιου όπλου οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργήματος που επισείει πολυετείς καθείρξεις.

Από το 2010 όμως κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά «αξεσουάρ» νομίμων τυφεκίων που επιτρέπουν σε αυτά τα όπλα να επιτύχουν ταχυβολίες (rate of fire) που αγγίζει αυτές των τυφεκίων με ικανότητα βολών κατά ριπάς. Τα «αξεσουάρ» αυτά, γνωστά ως «bump stock» αντικαθιστούν το κανονικό κοντάκι των όπλων και ενσωματώνουν ένα μηχανικό που χρησιμοποιεί την αναδράση του όπλου για να αυξήσει την ταχυβολία. Πιο συγκεκριμένα νόμιμες εκδόσεις πολεμικών τυφεκίων θεωρούνται αυτές που κάθε πάτημα της σκανδάλης προκαλεί μια βολή και για την επόμενη θα πρέπει να πατηθεί εκ΄νέου η σκανδάλη. Στα κοντάκια «bump stock» ο εσωτερικός ελατηριωτός μηχανισμός επιτρέπει σε ένα μέρος τους, που περιλαμβάνει μια τροποποιημένη την σκανδάλη να πηγαινοέρχεται με υψηλό ρυθμό ταλάντωσης συναντώντας το ακίνητο δάκτυλο του σκοπευτή (που τυπικά δεν πατάει την σκανδάλη). Κάθε φορά βέβαια που συμβαίνει αυτό το όπλο εκπυρσοκροτεί με ρυθμό πολύ υψηλότερο από τον ρυθμό που θα μπορούσε να πατήσει επανειλημμένα την σκανδάλη ο χρήστης.

Το «bump stock» υποβλήθηκε το 2010 για αξιολόγηση στην αρμόδια υπηρεσία ATF (Alcohol, Tobacco and Firearms) η οποία αποφάνθηκε ότι «αφού δεν υπήρχε εσωτερική μετατροπή στο όπλο ώστε να γίνει FULL AUTO δεν παραβιαζόταν ο νόμος» και έκρινε το «αξεσουάρ νόμιμο». Η απόφαση αυτή εκδόθηκε παρά το γεγονός ότι με το «bump stock» όπλα όπως το AR-15 αποκτούν ταχυβολία στο 70% περίπου της πολεμικής έκδοσης.

Η τραγική ειρωνεία είναι η εταιρία που ανέπτυξε το «bump stock», το υπέβαλε για έγκριση ως «βοήθημα για άτομα με κινητικά προβλήματα στα χέρια ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα».

Έτσι μετά τη σφαγή του Λας Βέγκας όχι μόνο η πώληση «bump stock» (που ήταν αποκλειστικά υπεύθυνα για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων) συνεχίζεται, αλλά οι πωλήσεις τους έχουν εκτοξευτεί στα ύψη από τον φόβο των υποψηφίων αγοραστών μήπως απαγορευτεί η πώλησή τους.

Συμπέρασμα

Το μακελειό του Λας Βέγκας δεν ήταν μια μυστική επιχείρηση της αμερικανικής κυβέρνησης για να επιβάλει αυστηρότερη αστυνόμευση. Τα σχετικά επιχειρήματα των συνωμοσιολόγων, δεν έχουν καμία ελπίδα να σταθούν απέναντι στην ανάλυση των πραγματικών γεγονότων και των ντοκουμέντων που τα συνοδεύει. Το αιματοκύλισμα θα πρέπει να αποδοθεί ξεκάθαρα στην αμερικανική νομοθεσία για τα όπλα, που επιτρέπει σχεδόν στον οποιοδήποτε να προμηθευτεί όσα όπλα και πυρομαχικά θέλει. Με την ύπαρξη στην αγορά νόμιμων κιτ μετατροπής, τα όπλα αυτά αποκτούν εφάμιλλες δυνατότητες με τα στρατιωτικά τυφέκια, ειδικά από άποψη ταχυβολίας.